Blogul ca si instrument de marketing in turism

Continutul online a devenit important pe tot parcursul procesului de calatorie.

Turistul cauta informatii despre destinatii si servicii turistice si impartaseste cu ceilalti utilizatori de Internet indoielile sale, interesele si experientele in toate fazele calatoriei sale: de la decizie, planificare, calatoria in sine si la intoarcerea acasa. Acesta capata, de asemenea, din ce in ce mai multa experienta in ultilizarea instrumentelor online atat in cele legate de achizitie cat si de impartasirea de continut. Astfel, devine din ce in ce mai important pentru companii si destinatii sa ofere un continut de mare valoare adaugata pentru utilizatorii de Internet si sa intre in dialog cu acestia.

Unul dintre instrumentele folosite atat de turisti, companii cat si de destinatii pentru crearea de continut este Blogul. Dar ce este un blog? Conform definitiei oferite de Wikipedia:

Cele mai intalnite modalitati de utilizare a blogului ca instrument de marketing in turism sunt:

Blogul propiu al companiilor

Evolutia motoarelor de cautare care ofera o relevanta din ce in ce mai mare site-urilor cu un continut original si actualizat frecvent a dus la o crestere a utilizarii blogului in strategiile pe termen lung de SEM (Search Engine Marketing) si SEO (Search Engine Optimization).

Multe companii din turism au optat pentru a avea un blog pe site-ul lor, cu mar fi hoteluri care publica informatii despre destinatie, evenimente si propiile servicii sau agentii de turism care impartasesc informatii despre destinatiile oferite.

La asta se adauga nevoia companiilor de a avea un dialog direct cu clientii lor. Intr-un blog, fie el si corporativ, se utilizeaza o comunicare mai directa, iar continutul sau este mai usor de partajat in Social Media.

Cum am mentionat in articolul Inbound marketing si strategia de continut, 57% din companii au obtinut clienti prin intermediul blogului, iar 92% dintre companiile care publica zilnic continut pe blogul lor obtin clienti.

Bloggeri influenti

Sunt multe aplicatii care ofera posibilitatea oricarui utilizator de Internet sa-si creeze propiul blog fara a avea nevoie de cunostinte de specialitate si chiar in mod gratuit (de exemplu, Blogger sau WordPress).

Persoana care publica continut (articole, fotografii, video) pe un blog propiu sau unul pe care participa mai multe persoane, se numeste Blogger.

Multi dintre acestia au reusit sa capteze o audienta importanta, care are incredere in informatiile si experientele impartasite de acestia si care, in multe cazuri, o pot influenta in consumul de servicii si produse. Unele companii si-au dat seama de influenta pe care o pot avea acestia si ii contacteaza pentru a le proba produsele si serviciile, pentru ca mai apoi acestia sa vorbeasca pe blogul lor despre acestea.

Si in Romania avem o blogosfera de Travel in crestere si de care companiile din turism tin din ce in ce mai mult cont pentru a a se promova.

Blogtrips

Un blogtrip consta in selectarea unui grup de bloggeri cu influenta intr-un anumit sector si care au o comunitate mare de persoane care ii urmaresc atat pe blog cat si in retelele de socializare, pentru a-i invita la un eveniment sau o experienta de promovare a brandului, pentru ca acestia sa vorbeasca despre el pe Internet.

Blogtrip-ul este foarte utilizat de companiile de turism si organizatiile de turism pentru a promova o destinatie.

Tu folosesti blogul in strategiile tale de marketing?

In urmatorul articol un expert in organizarea de blogtrips ne va impartasii experienta sa si care sunt acele lucruri care conduc la succesul unui blogtrip. Detaliile acestui interviu le veti afla in zilele urmatoare 🙂

Credit foto: unsplash.com

Tags : agentie de turismblog de turismsocial media in turismspecialisti in turismVasilica Margalina

3 Comments

  1. Ma bucur ca a crescut numarul accesarilor cu prezenta Antrec Alba. Va sfatuiesc totusi sa va schimbati contul de persoana fizica in pagina de organizatie. Altfel ca ve-ti trezi intr-o zi cu el inchis. Regulamentele Facebook interzic companiilor o prezenta cu un cont de persoana fizica. Puteti face schimbul la urmatorul link fara sa va pierdeti fanii https://www.facebook.com/pages/create.php?migrate Totusi salvati-va inainte toate imaginele importante: logo, coperta si fotografii si texte importante. Va doresc mult succes in proiectele voastre in judetul nostru Alba!

Leave a Response