In perioada 09-11 iulie, in Londra, am participat la prima editie a unui eveniment dedicat profesionistilor din industria M.I.C.E (Meetings, Incentives, Congresses, Exhibitions).
Am fost invitata ca si hosted buyer inca din luna februarie a.c; si am trecut prin selectii riguroase. Programul de Hosted Buyer difera de la un Targ la altul in ceea ce priveste serviciile acoperite, insa in acest caz am avut totul inclus: avion, cazare, transferuri, mese.
Am mai scris despre acest program si cu ocazia IMEX-ului.
Ce pot sa spun in esenta despre aceasta prima editie, care isi propune sa devina un punct de referinta in industria MICE, alaturi de alte targuri cu traditie gen IMEX Frankfurt si EIBTM Barcelona, este faptul ca a fost organizata ca la carte. Nu as putea sa dau un feedback negativ nici daca m-as stradui sa fiu cu adevarat carcotasa. Eu oricum privesc cu un ochi critic orice eveniment in sine, defect profesional ce sa-i faci 🙂
Pe scurt:
- Programul de Hosted Buyer a functionat perfect. Platforma online pentru stabilirea intalnirilor a mers foarte bine, am primit de la organizatori informatiile in timp util, la fata locului serviciile au fost excelente, hotel, transferuri, tot ce inseamna parte logistica a fost fara cusur;
- In cadrul Targului, spatiul si atentia dedicata buyer-ilor m-a impresionat foarte mult. Aveam lounge-uri cu wifi, apa, gustari in doua colturi ale pavilionului, erau spatii de intalnire (daca nu voiai sa stai in standul expozantului); iar organizatorii au fost prezenti tot timpul acolo, chiar au vrut sa cunoasca pe toti buyerii (si cred ca eram peste o mie);
- Targul a fost in pas cu tehnologia. A existat o aplicatie de mobil pe care o puteai folosi cu mare usurinta; badge-urile buyer-ilor aveau QR code, expozantii aveau scannere, la fiecare intalnire automat erai scanat si datele tale de contact intrau in baza lor de date, in acelasi timp functionand si ca o confirmare a faptului ca ai fost la acea intalnire; nu a mai trebuit sa car tone de materiale inapoi acasa; am primit totul pe stick-uri de memorie, mini-dvd sau chiar in timp real, dupa intalnire, direct pe mail;
- In afara de spatiul expozitional, la etajul superior era un spatiu dedicat total numai conferintelor din domeniu; au adus speakeri importanti din industria de evenimente a UK, s-au abordat teme variate si in functie de agenda ta, puteai sa te inscrii si sa asisti la oricare dintre conferinte, seminarii sau workshop-uri.
- A fost o larga prezenta a unor nume mari din domeniu, ca si expozanti, iar la cald, toti aveau un feedback foarte bun, erau hotarati sa participe si in 2014, preconizand o a doua editie si mai buna. Printre categoriile de expozanti as enumera: agentii de event management, centre de expozitii si conferinte, locatii cu traditie istorica, hoteluri.
- Au fost prezente si numeroase oficii de turism. Fiecare isi reprezenta tara si facilitatile ei de conferinte cu mandrie si dupa buget. Ca particularitati, au fost expozanti inclusiv vecinii nostri unguri, iar Austria impresiona cu cel mai mare stand din tot targul .
- Fara sa ma pierd intr-o insiruire inutila, insa pentru a argumenta o suita de intrebari ce vor urma in acest articol, iata numai cateva dintre tarile sau chiar birourile de turism regionale care au considerat ca merita sa participe la acest Targ de Evenimente din Londra. O sa le enumar alfabetic : Austria, Belgia, Bilabo, Catalunya, Cipru, Cehia, Danemarca, Milano, Haga, Ungaria, Islanda, Israel, Istanbul, Japonia, Korea, Lanzarote (Spania), Las Vegas, Ljubljana, Madrid, Malaezia, Malta, Irlanda, Mexic, Olanda, New York, Slovenia (cu o prezenta foarte agresiva dpv al imaginii, o sa vedeti si in fotografii), Stockholm, Suedia, Tailanda, Vienna, Vilnius, Zaragoza.
Asadar dragilor, cred ca randurile de mai sus spun mai multe decat as reusi eu in acest articol.
Toate tarile enumerate au considerat ca merita sa vina la aceasta prima editie a unui Targ de MICE, ce se anunta prestigios in cativa ani.
Lipsesc intr-adevar si alte nume grele cu traditie in MICE (Franta, Germania). Insa cand te numesti Romania, faci pledoarie ca stii ce mult inseamna turismul de business, ai niste locatii care cat de cat ofera niste facilitati bune pentru conferinte (mai ales in zona Bucuresti, Valea Prahovei)….. de ce nu consideri ca merita sa aloci un buget si pentru acest targ ? Cam ce astepti ? Sa pice turistii din cer ? Cum sa afle de tine daca tu stai inchis ca pe alte vremuri intre granitele tale si nu te promovezi unde se promoveaza toti ?
Avem un Oficiu de Turism la Londra, cu un reprezentant pe care eu il admir si il apreciez foarte tare: Razvan Marc. As fi foarte interesata sa stiu care este raspunsul lui oficial la intrebarea de ce nu a participat si Romania ca expozant. Nu a existat buget ? Nu a prezentat interes ? Nu s-a stiut de Targ ?
Atatea intrebari care probabil nu isi vor gasi niciun raspuns decat in mintea si imaginatia fiecaruia dintre noi.
Si sa mai aflu si cu surprindere la fata locului ca am fost SINGURA reprezentanta a Romaniei ca si hosted buyer. De ce ? Cateva raspunsuri posibile: pentru ca nu s-a stiut de eveniment, pentru ca nu i-a tras nimeni pe agentii nostri de maneca sa le zica….Heeei, inscrie-te !! e free, doar trebuie sa participi. Aduci un plus valoare tie, echipei si agentiei tale !
Intr-adevar, si noi inainte sa aruncam cu pietre, hai sa ne gandim cam ce atitudine avem. Asteptam sa se tot faca, sa ni se spuna, sa ni se dea…….. totusi insa nu chiar asa de mult in alte industrii. Datorita deschiderii europene si a lucrului cu diverse companii corporate unde cunoastem multi expati, parca in MICE in Romania lucrurile s-au miscat intr-un ritm putin mai alert.
Daca a mai fost vreun reprezentant din Romania la acest eveniment (expozant sau hosted buyer), chiar va rog sa imi scrieti. Imi cer anticipat scuze daca am informatii eronate, eu am primit aceasta cifra de la organizatori.
Am fost putin mai incisiva pe final, insa este numai o reactie din pura amaraciune. Pentru ca toti facem cu pasiune ceea ce facem, insa multe detalii care nu tin de noi se pierd din vedere.
As vrea sa vad Romania mai activa in acest sector. Si o participare mai coerenta pe viitor. Nu cu poze cu muntii impaduriti la un Targ de Evenimente. Da, clar, si ei fac parte din tezaurul noastru, insa se promoveaza pe alt target.
Iar colegilor din industrie, va recomand sa va inscrieti la acest targ in 2014. Vad ca englezii au updatat deja noile date de anul viitor…si abia au trecut 3 zile de cand s-a terminat targul. Detalii aici : http://www.themeetingsshow.com
Despre Londra si cum ma reindragostesc de acest oras superb de cate ori ma duc, intr-un alt articol, mai senin si mai vesel 🙂
Va rog sa aruncati o privire si pe fotografiile facute de mine, le gasiti aici.
Si inchei cu gandurile lui Mahatma Gandhi: Fii tu schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume!
Update: 02:30 pm Am primit raspunsul lui Razvan Marc la intrebarea de mai sus. Acesta este:
Sarutmana Doamna Izabela Glomnicu,
Referitor la absenta Autoritatii Nationale pentru Turism de la The Meeting Show permiteti-mi sa raspund intrebarilor din articol.
Biroul de Turism de la Londra a propus The Meeting Show pe lista manifestarilor din Marea Britanie la care ar trebui participat in 2013 insa propunerea nu a ajuns pe lista finala.
Trebuie stiut ca la alcatuirea listei initiale de manifestari expozitionale la care ANT participa in fiecare an se iau in considerare propunerile trimise de catre sefii de reprezentante din zonele in care au loc respectivele targuri. Lista finala insa este votata de comun acord de catre reprezentantii statului (anul trecut MDRT, anul acesta ANT si reprezentantii asociatiilor din industria turistica, de exemplu ANAT dar nu numai).
Din moment ce ambele parti au convenit sa nu participam la The Meeting Show inseamna ca evenimentul nu a reprezentat o prioritate in promovare anul acesta dar asta nu inseamna ca anul viitor nu putem fi prezenti cu un stand national la aceasta manifestare – insa in acest caz, interesul din partea firmelor private ar trebui sa fie consistent si sa avem cel putin cinci companii co-expozante.
Ma bucur mult ca ati avut posibilitatea sa participati la The Meeting Show, prima editie, si, sunt convins, ca experienta capatata aici va va ajuta sa dezvoltati impreuna cu firma dumneavoastra latura MICE a turismului, mai putin exploatata la noi in tara.
Orice participare a ANT la manifestari internationale cu stand national presupune o cheltuiala din banii publici, cheltuiala care trebuie foarte bine justificata si aprobata, nu de mine ca director de reprezentanta ci la nivel central in Bucuresti.
Acestea fiind spuse sper sa ne vedem cu bine in Londra, in noiembrie, la World Travel Market, manifestare la care Romania participa cu stand national si unde s-au inscris peste 30 de firme romanesti, co-expozante in standul ANT.
Cu multumiri,
Razvan Marc