De ceva timp ma intreb: oare incotro merge turismul in Romania?
Care sa fie oare raspunsul la intrebarea “Cum va arata oare viitorul turismului romanesc?“
M-am intrebat, am studiat ceea ce exista pe piata, m-am uitat si peste granita sa vad cum stau lucrurile. Am cercetat ce fac si alte tari la capitolul acesta si toate astea m-au dus spre un singur raspuns: viitorul sta in turismul online si in turismul de nisa.
De ce? Sa le luam pe rand:
Turismul online
Turismul online a castigat teren in ultimul timp. Au aparut din ce in ce mai multe siteuri cu tot felul produse si servicii iar piata serviciilor turistice nu a stat dgeaba. Astazi avem siteuri pe care putem face rezervari de bilete de avion, rezervari hoteliere, putem achizitiona servicii rent a car si asigurari medicale de calatorie. In concluzie, oferta de servicii turistice este astazi foarte bogata in mediul online.
Timpul incepe sa fie din ce in ce mai scurt, informatia din ce in ce mai multa si la indemana oricui.
Cu totii suntem foarte ocupati iar atunci cand vrem sa aflam ceva (o informatie, un pret, un sfat, o parere, etc) sau sa cumparam ceva (haine, electronice, flori, servicii, etc)…ce facem? CAUTAM PE NET!
De ce cautam pe net? pentru ca ne este la indemana si totul pare a fi atat de aproape. La numai un click distanta!
Turismul de nisa
Turismul de nisa nu este la fel de bine dezvoltat in Romania insa va fi. De ce spun asta?
Pentru ca pe langa faptul ca astazi avem nevoie de servicii online, cat mai bine puse la punct si cat mai accesibile (aici nu ma refer neaparat la pret ci mai degraba la accesibilitatea informatiei), avem nevoie de atentie, de servicii dedicate si de apartenenta la un grup. Avem nevoie de sfaturi venite de la specialisti, de la oameni care se ocupa de acel lucru in mod obisnuit si care stiu inaintea noastra cam ce avem nevoie.
Voi da un exemplu: comunitatea pasionatilor de fotografie. Oamenii care au aceasta pasiune vor cauta mereu locuri noi in care sa fotografieze, oameni ca si ei cu aceasta pasiune, oameni care sa le raspunda la intrebari legate de ce aparatura foto sa foloseasca in anumite cazuri, ce teme sa abordeze si cand. Oamenii acestia vor cauta sa se stranga intr-un grup (sau mai multe) si sa se bucure de pasiunea comuna impreuna.
Astfel, pot exista comunitati dedicate fotografiei wildlife, fotografiei sportive, fotografiei de peisaj, fotografiei de evenimente, iar lista poate continua.
Se poate face turism de nisa in Romania? Sigur ca se poate (si chiar exista cateva exemple in acest sens)!
Singura conditie este ca cel care abordeaza turismul de nisa:
- sa cunoasca foarte bine nisa respectiva
- sa vada in ea o oportunitate de a face business si sa-si faca un plan in acest sens
- sa fie el insusi pasionat de acea activitate (aceasta din urma conditie nu este obligatorie insa atunci cand esti tu pasionat de acel lucru cunosti in detaliu toate dorintele, nevoile si problemele acelui grup de oameni).
Gandindu-ma la toate aceste lucruri m-am gandit ca aceste 2 teme, turismul online si turismul de nisa sunt niste teme bune de discutie in cadrul unui workshop in care sa avem cativa specialisti in domeniu care sa ne vorbeasca din experienta proprie despre cele 2 tipuri de turism.
Astfel, Turism Market organizeaza in data de 19 februarie un nou workshop la care tema de discutie va fi “Viitorul in turism: turismul online si turismul de nisa“.
Evenimentul se adreseaza tuturor celor care lucreaza in turism (agentii de turism, hotelieri, companii aeriene, organizatii si asociatii de turism) si care sunt interesati de dezvotarea companiei lor si de aflarea de noi informatii legate de viitorul turismului romanesc.
Totodata evenimentul se adreseaza celor care cauta noi oportunitati de dezvoltare prin stabilirea de noi parteneriate.
Urmatorii invitati ne vor povesti din experienta lor legata de turismul online si de nisa. Ne vor spune ce au facut ei bine pentru a se pozitiona asa si ce recomandari au pentru cei care vor sa abordeze cele 2 tipuri de turism:
- Madalin Mancila – Happy Tour Group
Marketer la Happy Tour Group, cel mai mare grup de companii de turism din Romania si blogger fondator la Turism Market, Madalin Mancila vine cu o expertiza de aproape 10 ani in industria turismului din Romania.
De la comunicarea online pentru Paravion.ro, pana la comunicarea B2C si B2B pentru Happy Tour si Prestige Tours, Madalin gestioneaza impreuna cu echipa sa, toate ramurile comunicarii traditionale, si nu numai.
- Petrus Lungu – Turism 2.0 si Ghid Turistic Digital 2.0
Petrus este unul din putinii bloggeri de turism cu focus pe industria de turism online, daca nu chiar singurul, si scrie despre acest subiect din 2007, pe Turism 2.0. Din iulie 2013, scrie si despre calatoriile sale pe Ghid Turistic Digital 2.0.
Petrus va trece in revista 5 tendinte digitale pe care le-a anticipat in 2013 pentru industria de turism locala si felul in care acestea au evoluat.
- Dragos Pirnog– Explore Travel
Dragos este omul din spatele agentiei Explore Travel, o agentie care face programe inedite de aventura in destinatii precum India, China, Nepal, Kenya, Tanzania, Sri Lanka, Singapore.
Turismul este o sursa inepuizabila de inspiratie dar si un domeniu mereu in schimbare. De 8 ani, Explore Travel este una dintre companiile inovatoare in turismul romanesc, mereu fiind in cautare de noi idei si produse. De la turismul muzical la evenimente sportive, de la excursii de aventura pana la colaborari cu bloggeri sau experti in diverse domenii, tururile Explore Travel au fost in multe cazuri deschizatoare de drumuri.
- Iliuta Goean – DescoperaDeltaDunarii.ro, FotoNatura.ro, FotoDelta.ro, InCaiac.ro, InCanoe.ro
Pasionat de fotografie si de natura, Iliuta Goean este astazi cunoscut celor ce au descoperit Delta Dunarii alaturi de el.
Activitatea a inceput-o acum 9 ani cu turele de fotografie, birdwatching si pescuit. Activitatea a crescut intre timp cu ture cu caiac si cu canoe in Delta Dunarii pentru ca apoi, in 2011, toate aceste activitati sa fie reunite intr-un singur site, DescoperaDeltaDunarii.ro
Iliuta ne va povesti cum a reusit el sa se faca cunoscut pentru tipul de turism nisat pe care s-a axat (turism de fotografie si de aventura in Delta Dunarii).
- Carmina Nitescu – fondator si autor TurismMarket.com si TravelWithaSmile.net
Carmina Nitescu este consultant de business si social media in turism, organizeaza workshopuri si traininguri dedicate celor care lucreaza in domeniul turismului, organizeaza evenimente si tabere de dezvoltare personala prin calatorii si experiente, este coach si trainer.
Lucreaza de 9 ani de zile in domeniul turismului iar din mai 2013 este freelancer in prezent facand consultanta de business si social media pentru companii de turism (agentii de turism, hoteluri, pensiuni, organizatii de turism).
La workshop Carmina va vorbi despre importanta alegerii unei nise atunci cand incepi un business si despre modalitatile prin care poti deveni numarul 1 in mintea clientilor tai astfel incat acestia sa apeleze la serviciile tale ori de care ori au nevoie de servicii turistice.
Totodata, Carmina va prezenta noul sau proiect dedicat specialistilor in turism, proiect care promite sa vina in ajutorul companiilor de turism care isi doresc sa se dezvolte si sa se diferentieze in piata prin ceea ce fac (acesta va fi dezvaluit pentru prima data in cadrul acestui workshop).
De ce sa vii la workshop:
- te vei afla intr-un mediu de business de turism alaturi de alti colegi din industrie
- vei putea pune intrebari directe speakerilor participanti
- vei cunoaste parteneri noi de business in cadrul sesiunii de networking de la finalul workshopului
- vei gasi la workshop un mediu placut cu oameni deschisi
- ai ocazia sa castigi prin tragere la sorti una din cele 3 sedinte de consultanta de business si social media pe care le oferim
Detaliile evenimentului sunt urmatoarele:
Data: 19 februarie 2014
Interval orar: 18:30-22:00
Locatia: Impact Hub, Str. Halelor nr. 5, etaj 2, Bucuresti (zona Piata Unirii)
Investitia ta in acest eveniment este 50 lei/persoana*
Ce este inclus?
- accesul la eveniment si la dezbaterile din cadrul acestuia
- networking
- Bonus: la finalul workshopului se ofera prin tragere la sorti 3 premii constand in cate o sedinta de consultanta de business si social media, premii oferite de Carmina Nitescu
Numar minim de participanti: 15 persoane
Numar maxim de participanti: 25 persoane
Nota: *Inscrierea si plata taxei de participare (50 lei/persoana) se face pana pe 14 februarie inclusiv, in limita locurilor disponibile. Pentru inscrierile si platile efectuate dupa aceasta data taxa de participare este 75 lei/persoana.
Inscrie-te la eveniment completand formularul urmator (vei primi un e-mail cu un link de confirmare; te rugam sa dai click pe acest link pentru a confirma inscrierea):
Update 10.02.2014. Formularul a fost scos pentru ca s-au ocupat toate locurile.
Daca mai sunt persoane care doresc sa vina la workshop acestea sunt rugate sa imi trimita un mesaj privat pe carmina@turismmarket.com si voi face o lista de asteptare. In cazul in care o persoana care s-a inscris deja nu va putea participa voi putea confirma persoanelor de pe lista de asteptare.
Update 17.02.2014: Formularul de inscriere a fost reintrodus pentru ca noua locatie este putin mai mare si putem confirma inca 5 locuri.
Update 18.02.2014: S-au inchis inscrierile definitiv pentru acest workshop. Au fost ocupate toate locurile (inclusiv cele suplimentare disponibile o data cu alegerea noii locatii de desfasurare)
Dupa ce te inscrii completand formularul vei primi pe e-mail toate detaliile de plata (numar de cont, modalitati de plata). Dupa efectuarea platii te rog sa ma anunti print-run e-mail pe adresa carmina@turismmarket.com
Daca ai intrebari sau ceva nu functioneaza iti las numarul meu. Poti sa ma suni oricand: 0745 31 08 11
Confirmarea inscrierii se face pe e-mail dupa efectuarea platii, in limita locurilor disponibile (vei primi un e-mail de la mine imediat ce vor intra banii in cont).
Gasesti informatii despre workshop si in evenimentul de pe Facebook.
Ca simplu turist in ultimii trei ani am cumparat online pana si biletele de autobuz din locurile pe unde am mers.Nu mai zic de bilete de avion sau de camera la hotel! Este inevitabil ca online ul sa acapareze tot mai mult din vanzarile din turism…
Pe cand astfel de workshopuri si in tara? Va asteptam cu drag in Brasov
Simona, vrem sa venim si in tara insa momentan nu am avut foarte multe cereri. Vom analiza situatia si vom anuntat atunci cand vom stabili ceva concret.
Dintre toate orasele, Brasovul cred ca va fi ales de noi atunci cand vom realiza un prim workshop in tara pentru ca din Brasov au fost cele mai multe cereri legate de organizarea unui astfel de eveniment
De ceva timp ma intreb: oare incotro merge turismul in Romania?
Vom urmării cu interes rezultatele acestui workshop…