Unde mai putem calatori in SIGURANTA?

 

La final de martie 2016, suntem in ultimele etape de oferte cu reduceri Early Booking.

Dupa echinoctiul de primavara, a trecut si Pastele Catolic si se apropie Pastele Ortodox. Care anul acesta se sarbatoreste chiar in Duminica de 1 Mai, adica fix la deschiderea sezonului de vara.

Fie ca sunteti catolici sau ortodoxi, crestini, musulmani, hindusi, budisti sau de orice alta religie, atei sau agnostici, barbati sau femei, tineri ca varsta sau numai ca stare de spirit, daca cititi acest text si vizitati acest blog al specialistilor in turism, cu siguranta iubiti sa calatoriti. Lucrati sau ati lucrat in turism – sub o forma sau alta – si cu siguranta sunteti, ati fost si veti mai fi la un moment dat turisti si calatori.

Si, acum mai mult ca alta data, dupa atentatele din Bruxelles (si dupa atentatele din Istanbul, Ankara, Paris, Boston, Londra, Madrid etc), tot mai multi oameni, viitori calatori si potentiali turisti, isi pun problema UNDE mai este SIGUR sa calatorim!?

Asadar, UNDE mai putem in ziua de azi sa CALATORIM IN SIGURANTA?!

Un raspuns rapid si scurt ar fi poate…peste tot si nicaieri…

Asta fiindca trebuie sa intelegem ce inseamna efectiv “A FI IN SIGURANTA”?!

A fi in siguranta implica a nu fi expus la pericole sau riscuri. Si nu cred ca putem spera ca in ziua de astazi sa nu fim deloc expusi la riscuri.

Orice calatorie implica si un risc, mai mult sau mai putin asumat sau calculat.

Fie ca suntem turist in vacanta sau turist de business, trebuie sa o recunoastem, multe aspecte ale calatoriilor noastre nu sunt intotdeauna placute si implica un anumit grad de risc, mai mult sau mai putin constientizat.

Cand conducem propria masina, ne asumam riscul producerii unui accident, din cauze diverse, cu sau fara vina noastra. Cand calatorim folosind alte mijloace de transport, ne punem siguranta si viata in mainile altor oameni: fie ei soferi de autocar, piloti de avion, capitani de vapor sau poate chiar ofiteri de securitate in aeroporturi, porturi, sau autogari.

Cand calatorim, poate alegem sa mergem cu autocarul fiindca nu ne permitem un zbor cu avionul. Poate alegem sa zburam cu un operator aerian low cost pentru ca nu ne permitem o cursa directa de linie.

Cu toate acestea, in lumea de azi, calatoriile cu avionul sunt la indemana tuturor. Companiile low cost sau smart flying precum si agentiile de turism prin programele lor charter sau circuitele speciale, iti ofera ocazia sa calatoresti ORICAND si ORIUNDE.

In fiecare an, au loc mai mult de 30 de milioane de zboruri comerciale. Statistic, probabilitatea unui accident cu victime este de 9.4 ori mai mare în cazul unui drum cu masina, decat a unei calatorii cu avionul.

Statisticile sunt legate de cifre si probabilitati. Nu reprezinta o garantie de siguranta insa ne formeaza o imagine de ansamblu asupra riscurilor la care ne expunem atunci cand calatorim.

Cineva spunea ca statistic este foarte putin probabil ca in avionul cu care calatoresti sa existe un pasager care aduce la bord o bomba. Insa este extrem de improbabil ca in acelasi avion sa existe doi pasageri care aduc la bord cate o bomba. Deci, pentru a scadea drastic posibilitatea ca in avionul cu care calatoriti sa existe o bomba la bord, statistic, ar trebui sa aduceti voi insiva o bomba cu voi la bord… 🙂

Din punct de vedere al numarului deceselor raportat la un milion de pasageri-mile, zborul este mult mai sigur (0.002 morti) decat transportul cu masina, cu trenul sau pe apa (0.1, 1.09, respectiv 33.47 decese).

Desi tehnologia evolueaza si siguranta transportului creste in mod evident, inevitabil, an de an au loc accidente care duc la pierderea de vieti omenesti.

In lumea de azi, atunci cand calatorim, suntem expusi si altor pericole. De la cele legate de sanatate la cele legate de acte de terorism.

Lumea a devenit tot mai mica! Evolutia tehnologiei ne permite astazi sa calatorim distante pe care in urma cu zeci de ani le-am fi parcurs in zile intregi. Si desi putem calatorii liberi si oriunde in lume, iata ca societatea moderna ne pune altfel de riscuri si pericole in drum…

In ceea ce priveste riscurile si pericolele legate de sanatate, cel mai recent exemplu ar putea fi amenintarea si teama legata de virsul Zika. Acest virus, prezent sporadic in mai multe zone geografice, provoaca o boala denumita febra Zika, care nu pune in pericol viata bolnavului. De cand insa s-a facut o conexiune intre imbolnavirea cu febr Zika a femeilor insarcinate si nasterea ulterioara a unor copii cu malformatii grave, in Brazilia si America de Sud, s-a creat o teama la nivel global, sustinuta si intretinuta ce-i drept si de massmedia care este fara indoiala interesata de stiri cu un impact emotional cat mai sigur.

Insa, riscuri legate de imbolnaviri si sanatate au existat dintotdeauna. De la malarie la febra galbena sau de la atat de comuna hepatita la binecunoscuta gripa cu noile sale tulpini aviara sau porcina. Riscurile de imbolnavire s-au tinut sub control prin vaccinari si metode de precautie. Si nu au impiedicat niciodata oamenii sa calatoreasca.

Secolul 21 a inceput insa sub pecetea unui flagel mai greu de controlat prin metode stiintifice: terorismul.

Lumea nu a mai fost niciodata la fel dupa atentatele din 11 septembrie 2001. Si, lupta impotriva terorismului s-a dovedit a fi una dificila si dupa atentatele din 11 martie de la Madrid, si dupa atentatele din 2005 de la Londra, si dupa atentatele de la Paris din 2015. Mai mult decat atat, acum, dupa atentatele din 22 martie 2016 de la Bruxelles, se spune deja ca ne aflam intr-un adevarat razboi. Un razboi atipic, un razboi impotriva terorismului si teroristilor care se pot afla si inflitra oriunde.

Nu mai putem declara nici o zona drept 100% sigura! Si aici ma refer la un oras sau o destinatie anume. Fara indoiala, bazele militare, instituriile publice sau centralele atomice au o securitate aparte si pot fi considerate zone sigure din acest punct de vedere. Insa si aeroporturile ar trebui sa fie zone cu o securitate stricta, deci sigure.

Iata insa ca atentate precum cel care a doborat charterul rusesc din Sharm el Sheikh sau precum cel de zilele trecute din Bruxelles, ne arata ca teroristii pot lovi acolo unde te astepti mai putin.

Si totusi, asta nu ne va tine inchisi in casa! Nu ne va opri sa calatorim in continuare!

Presupun ca exact asta urmaresc si teroristii… Fiindca terorism inseamna efectiv folosirea violentei pentru intimidare.

Asadar, sa nu-i lasam sa castige! Sa nu le oferim satisfactia ca au reusit sa ne sperie si sa ne schimbe modul nostru de a fi! Acum este momentul sa ramanem uniti, cu totii, ca europeni si ca cetateni ai acestei lumi: sa credem in continuare in principiile si valorile noastre si sa continuam sa ne traim viata asa cum consideram corect.

Iar noi, ca bresla, ca profesionisti si specialisti din industria ospitalitatii, lucratori in turism, trebuie mai mult ca altadata sa ramanem uniti si sa cautam solutii legate de amenintarile si problemele cu care ne confruntam in aceasta perioada.

Am inceput acest articol cu intrebarea: unde mai putem calatori in siguranta?! Si am cautat sa dau atat un raspuns scurt cat si unul mai cuprinzator si argumentat.

Insa ce facem atunci cand, ca si consultanti de travel si agenti de turism, suntem intrebati direct: “Este sigur sa calatoresc in destinatia X?!” sau “Tu ce ma sfatuiesti? Ar trebui sa merg in destinatia X?!”

Suntem consultanti de travel, agenti de turism si relatia noastra cu turistii nostri se bazeaza pe INCREDERE. Tocmai de aceea ei ne intreaba poate direct: “Tu ce zici? Ai merge cu copiii tai in destinatia X?!”

Am fi probabil tentati sa raspundem sub o forma sau alta cu „Da!” la aceste intrebari, mai ales daca o credem…

Un raspuns negativ ar duce aproape sigur la decizia turistului de a nu mai calatori – cel putin nu in acea destinatie.

Mai mult decat atat, chiar si o ezitare din partea noastra ar da de gandit turstului nostru. Si ar putea distruge sansele de a incheia o vanzare.

Insa, un DA neconditionat din partea noastra, ne poate crea probleme. In situatia neplacuta si poate putin probabila in care se intampla ceva cu turistul nostru. Problemele care apar pot fi legate de sanatate, de terorism, de eventuale accidente sau de orice alte pericole ce poate aparea pe parcursul calatoriei.

Pana la urma, raspunsul la intrebarea: „Ar trebui sa merg acolo sau nu?” ar fi dupa parerea mea: „Asta numai dvs puteti decide”.

Consultantul de travel si agentul de turism poate si trebuie sa informeze corect si complet turistul. Sa-i recomande solutii, destinatii si alternative. Sa-i prezinte oferte si hoteluri in functie de asteptari, de interese si de buget. Sa-i prezinte avantajele si dezavantajele unei oferte sau unei destinatii. Si, da, sa-l informeze si despre riscurile legate de sanatate sau amenintarile teroriste si de securitate legate de destinatia in discutie.

Nu cred ca agentul de turism ar trebui sa-si asume raspunderea asupra unei decizii ce poate afecta in mod direct si efectiv viata turistilor sai.

Agentul ar trebui sa comunice cat mai clar turistului sau ca decizia de a calatori sau nu intr-o destinatie anume apartine 100% turistului.

Sunt situatii in care turistul isi doreste sa mearga intr-o destinatie cu anumite riscuri, dar vrea sa lasa rasponsabilitatea deciziei pe „umerii agentului’’. Un astfel de client va cere agentului sau de incredere sa-i spuna efectiv „ce ar trebui sa faca” si sa-i confirme ca „da, ar trebui sa mearga in destinatia respectiva”

Poti spune clientului tau adevarul: „da, eu unul as merge in destinatia X. Ba chiar mi-as duce si familia si copii acolo” insa e mai bine sa concluzionezi comunicandu-i ca „decizia de a merge sau nu acolo va apartine numai dvs, in totalitate”.

Mai mult decat atat, ar fi recomandat sa pastrati undeva in scris (electronic sau pe hartie) o dovada a faptului ca turistul a fost informat legat de riscurile si eventualele pericole la care se supune calatorind in destinatia aleasa.

Dincolo de eventualele probleme juridice de care te vei putea lovi in cazul unor evenimente neasteptate si neplacute in care turistul ar putea fi implicat, trebuie sa te hotarasti daca esti doar un agent de rezervari si de vanzare sau un adevarat consultant de travel, care se implica cu totul in experienta de calatorie a clientului sau.

Poti recomanda si chiar incheia o asigurare de calatorie si poti astfel sa te asiguri ca in caz de probleme medicale sau urgente, turistul tau va avea suportul necesar la destinatie.

Insa, nu ne limitam aici la urgente medicale sau la posibile accidente. Intr-o era in care terorismul este o realitate pe care nu o mai putem ignora, agentul de turism trebuie sa fie un consultant de incredere, un ghid si un manager al experientei de calatorie, pe intreg parcursul ei.

Ca agent de turism trebuie sa te astepti la neasteptat si sa fii pregatit si disponibil sa te implici in situatia in care acesta se intampla.

Una dintre cele mai placute libertati pe care revolutia din 1989 ni le-a adus nouă, românilor, a fost libertatea de a calatori. Integrarea europeana din 2007 ne-a adus si libertatea de a munci si a ne deplasa liber in spațiul comunitar. Dintre multele libertati pe care terorismul – acest flagel al secolului 21- ni le ameninta este si aceea de a calatori liber, oricand si oriunde.

Terorismul isi propune sa ne opreasca din calatorii. Si totusi calatorim si vom continua sa calatorim.

Calatorim si fiindca pana la urma, calatoriile sunt o nevoie umana de baza.

Istoria a dovedit ca suntem o specie migratoare. Razboaiele si migratiile de refugiati ne pot schimba la un moment dat perspectiva sau prioritatile. Insa nu ne vor schimba principiile, valorile si stilul de viata.

Calatorim tocmai pentru ca, da, suntem cu totii o specie migratoare! Si, dincolo de conflicte si riscuri, societatea moderna ne obisnuieste si chiar ne obliga sa luam din cand in cand o pauza, sa ne relaxam si sa ne limpezim mintile undeva departe de problemele si stilul nostru de viata de zi cu zi.

Credit foto: unsplash.com

Cristian Francu

The author Cristian Francu

Cristian C. Francu a lucrat și lucrează în industria ospitalității – are experiență practică în turism și evenimente, precum și în consultanță, training, coaching și resurse umane. În ultimii 15 ani a deținut și condus o Agenție de Turism & Evenimente și a oferit servicii de consultanță, training & turism clienților din mai multe industrii & sectoare de activitate. Se prezintă ca și Arhitect de Poduri între Oameni, Idei și Destinații de Vis. A fost și va rămâne și un Arhitect de Soluții, precum și un Alchimist care transformă dificultățile în oportunități și visele în realitate.

3 Comments

 1. in totală siguranță? bora bora, insulele fiji, chile, argentina, costa rica, ecuador, canada, islanda, prin muntii romaniei, slovacia, madeira…

 2. Intr-adevar, sunt tari sau zone in care teoretic (si practic) esti mai in siguranta decat in altele.

  Insa poti GARANTA pt TOTALA SIGURANTA? 😉

  In muntii austrieci sau romanesti, ai fi in siguranta in ceea ce priveste atentatele teroriste. Asta daca esti in zone mai izolate. Ca in statiuni foarte populare pot avea loc atentate!

  In zone izolate ai alte riscuri, de la avalansa la furtuni etc 😉

  In insule pierdute prin ocean, da, pari mai in siguranta dpdvd al atentatelor teroriste…. dar si acolo poti avea riscuri legate de sanatate, riscuri legate de criminalitatea locala etc.

  TOTALA siguranta? exista notiunea asta sau poate ea fi garantata?

  Garanteaza cineva in scris SIGURANTA deplina, absoluta si nemarginita a cuiva?

  In rest, dam repet, ai dreptate sa consideri unele locuri, tari sau destinatii MAI SIGURE DECAT ALTELE!

  Insa, asta ESTE NUMAI si IN TOTALITATE DECIZIA TA! Asumata!

Leave a Response