Tiny House Festival, primul festival de locuințe mobile din Europa Centrală, 23-25 iunie 2023

Turism Market a susținut întotdeuna ideile inovative legate de turism, așa că, dacă tocmai am aflat despre un festival inedit ce are legătură cu călătoriile, am zis să îți dau de veste.

În perioada 23-25 iunie 2023 are loc Tiny House Festival, primul festival de locuințe mobile din Europa Centrală. Evenimentul are loc la Râșnov și este inițiat de Tudor & Anda Maxim, cunoscuți în industria de turism atât pentru Pura Vida Huts cât și Experience România și Experience Bucharest.

De ce un festival de “tiny houses”?

Pentru că piața locuințelor modulare este estimată la 5 miliarde de euro anual.

„Vom avea cea mai mare diversitate de case mobile, tiny houses și de case modulare în același loc, timp de trei zile. Expozanții vor avea pe durata festivalului oferte speciale la căsuțele expuse, la cel mai mic preț garantat din tot anul. Prețurile variază de la 6.000 de euro, pentru cea mai mică casă de vacanță, până la 50.000 de euro pentru casele de dimensiuni mai mari, complet utilate. Misiunea noastră este de a crește această nișă în România, într-un domeniu aflat într-o dezvoltare accelerată la nivel internațional, piață estimată la 5 miliarde de euro anual”, declară Tudor Maxim, fondatorul Tiny House Festival și Pura Vida Huts, producător de tiny houses.

Pasionații vacanțelor neconvenționale și cei care aleg să lucreze ”la distanță” iau tot mai des în calcul achiziția de case mici, pe roți sau modulare. Această nișă se dezvoltă exploziv la nivel internațional și prinde aripi tot mai mult și în România.

Denumite generic tiny houses, acestea pot fi amplasate rapid, fără autorizație de construcție de cele mai multe ori, pe orice fel de teren. Pot fi complet independente, dotate cu sisteme solare, toalete uscate, cu sisteme de recuperare și filtrare a apei pluviale.

Investiție în turism

Când mă gândesc la industria de turism și dezvoltarea de unități de cazare îmi vin de ceva vreme în minte aceste “tiny houses”. Sunt o variantă ușor de accesat atunci când cauți să construiești unități de cazare și știu că în România avem deja dezvoltatori din turism și nu numai care apelează la căsuțele acestea.

Un exemplu pe care l-am văzut recent este cel de la Gramofon Wine, cramă situată în regiunea Dealu Mare. Cum de câțiva ani buni am intrat în lumea vinului (și am dezvoltat o aplicație mobilă de turism și vin – Winesday App; dacă nu o știi poți să o descarci de aici, este gratuită și disponibilă în română și engleză), sunt la curent cu destul de multe lucruri din această industrie. Am promovat mereu ideea de enoturism (turism la crame) și prima întrebare pe acre am avit-o mereu către o cramă atunci când am vizitat-o prima dată a fost “aveți cazare?”. Răspunsul în cele mai multe cazuri a fost “nu avem încă, dar am făcut un proiect să construim o pensiune”.

Mă bucur că există astfel de inițiative însă, dacă ne gândim la timp, la autorizație și la investiția inițială, planificăm această dezvoltare pe partea de cazare în câțiva ani. Nu e rău, însă până va fi gata nouă unitate de cazare s-ar putea să nu strice nici câteva căsuțe individuale. Exemplul meu este cel de la crama Gramofon Wine care a adăugat anul trecut 5 căsuțe în vie, și, din câte înțeleg, sunt la mare căutare.

Așa că dacă ai un business în turism și urmărești să dezvolți un business care să ofere cazare, ia în calcul o visita la Tiny House Festival să veni câteva modele de căsuțe și să stai de vorba cu cu cei care le-au dezvoltat. S-ar putea să pleci de acolo cu o idee conturată și cu un start în business pe care vrei să îl duci mai departe.

Căsuțele sunt și o investiție excelentă într-un business de turism. Oferă o amortizare rapidă a investiției. Turiștii aflați în căutarea unei experiențe speciale în natură plătesc în România operatorilor de case mobile sume cuprinse între 70 și 160 de euro/ noapte, iar investițiile într-o căsuță pot fi de la 12.000 de euro în regie proprie până la sume de zeci de mii de euro pentru construcții complexe.

Conceptul de tiny house mizează pe maximizarea spațiului prin alternative inteligente, sustenabile și eficiente de locuire, propunând soluții variate ce vizează reducerea impactului asupra mediului.

Tiny House Festival reunește producători de case pe roți, modulare și din prefabricate din țara noastră ce vor prezenta modele inovatoare menite a inspira și a susține tot mai multe persoane să îmbrățișeze acest stil de viață și de călătorie. Lor li se vor alătura furnizori de materiale de construcții, firme de soluții de încălzire în pardoseală, izolații sau off-grid. Gândit ca o platformă pentru pasionați, evenimentul are și o secțiune pentru conversii de van-uri, food trucks, auto de epocă, dar și pentru rulote noi și retro destinate închirierii sau vânzării.

În cele trei zile de festival, vizitatorii vor putea face turul caselor expuse, vor putea studia modelele și vor învăța despre procesul de proiectare și realizare.

De asemenea, ei se pot delecta cu produse eco și delicii oferite de food trucks ori pot achiziționa accesorii handmade realizate de artizani locali. Pentru a intra în spiritul acestui stil de viață, în program sunt incluse ateliere și dezbateri despre energie regenerabilă, construcții eco și off-grid living dedicate adulților și copiilor.

Organizatorii oferă invitații gratuite până la data de 15 iunie și vouchere de zeci de euro pentru cazare în casuțele din circuitul turistic.

Printre expozantii Tiny House Festival, editia 2023 se numara : Casarbor, Doxar Group, Eco Tiny House, ISH Space, Nest (Nomadic Eco Solutions for Tourism), Pura Vida Huts, Modulary, Rent a Kub, Tiny Revolution, Tiny Stove.

Programul festivalului

Ziua I – Vineri, 23 iunie 2023

  • 12:00-13.00. Deschiderea festivalului. Conferință de presă. Networking
  • 13:00 – 20:00. Prezentarea conceptelor de tiny houses și vizitarea standurilor expozanților

Ziua II – Sâmbătă, 24 iunie 2023

  • 10:00 – 20:00. Activități specifice la standurile participanților, workshop-uri despre off-grid living, energie regenerabilă, dedicate pasionaților și ateliere și activități pentru copii, în spațiile comune ale festivalului
  • 19.00-21.00. Petrecere

Ziua III – Duminică, 25 iunie 2023

  •  10:00 – 17.00. Activități specifice evenimentului
    • 17:00. Închiderea primei ediții a Tiny House Festival

Detaliile Tiny House Festival sunt aici, precum și în evenimentul de Facebook.

Carmina Nitescu

The author Carmina Nitescu

Ofer servicii de marketing și comunicare pentru companiile de turism, sunt trainer și organizator de evenimente tematice.

Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com

Leave a Response