Despre conceptul Slow Food probabil ai auzit deja. Daca nu, trebuie sa stii ca este o miscare ce a inceput in Italia, in Roma, pentru a tine departe fastfood-urile de orasele si zonele istorice.
Italienii au considerat ca fastfood-urile nu isi au locul in acele zone cu o mare incarcatura istorica si culturala, unde oamenii vin pentru a se relaxa admirand imprejurimile, luand masa impreuna cu cei dragi sau pur si simplu plimbandu-se de-a lungul strazilor pietruite. Acest concept se evidentiaza prin mancarurile autentice tradionale ale zonei respective. Unii oameni cauta cu precadere experiente culinare in calatoriile lor. Voi detalia insa aceasta perspectiva a turismului, turismul culinar, intr-un articol viitor.
Italienii nu s-au oprit la conceptul de Slow Food si s-au axat mai departe pe cel de Slow Travel.
Acest concept a venit odata cu nevoia de a incetini de la ritmul vietii cotidiene macar in vacanta, asta pentru ca multi oameni tind sa se intoarca din vacante la fel sau chiar mai obositi decat atunci cand au plecat.
Cateva aspecte de baza ale acestui trend nou in turism sunt:
- calatoriile in orase mai mici, nu atat de cunoscute precum marile orase ale lumii
- prelungirea calatoriei pentru a putea avea un contact real cu locatia respectiva, cultura si modul de viata al oamenilor de acolo
- asa cum spunem noi romanii “mai bine putin si bun decat mult si fara rost”, este bine sa alegem mai putine locuri de vizitat decat sa bifam o lista cu locuri vizitate, pe care, eventual vom ajunge sa le confundam intre ele mai devreme sau mai tarziu din lipsa experientelor reale traite in acele locuri
- reducerea poluarii; evitarea mijloacelor de transport in calatorii, optand pentru mersul pe jos atunci cand acestea nu sunt absolute necesare
- cazarea in hoteluri “green”
- slow travel se refera mai mult la experientele traite, decat la vizitarea in sine
- prin slow travel se creeaza ideea de rutina, aceasta implicand confort si relaxare
De la Slow Travel a luat start in Italia proiectul Walks Of Italy, creat de Jason Spiehler, care a lucrat incepand din 2001 ca ghid turistic. Ideea proiectului i-a venit din dorinta de a ajuta turistii sa descopere exact lucrurile pe care Italia le are de oferit intr-o maniera diferita de cele cu care ne-am obisnuit.
‘Turist’ nu este cuvantul potrivit pentru oamenii care participa la acest proiect, Jason prefera sa-i numeasca prieteni care se afla pentru prima data in acel oras.
Proiectul a crescut si ofera tururi de-a lungul intregii tari, avand tematici care mai de care mai ingenioase precum Rome Food Tour , Florence In A Day sau Crypts, Bones & Catacombes.
Nu a durat prea mult pana ca acest proiect sa apara si in State sub numele de Walks Of New York care propune tururi chiar si localnicilor curiosi sa afle mai multe despre orasul in care traiesc. Oamenii sunt curiosi sa afle istorisiri si legende despre locurile pe care le vad decat detalii pe care le poti invata din manualele de istorie.
Acestea fiind spuse, trend-ul Slow Travel prinde amploare din ce in ce mai mult ceea ce nu poate fi decat benefic pentru cei ce vor sa se intoarca la ce insemna candva cu adevarat turismul, fara mijloacele moderne de tehnologie si infrastructura de care dispunem la orice pas.
Acum nu mai ramane decat sa asteptam o initiativa pentru Walks Of Bucharest. Tu ce parere ai?
Credit foto: unsplash.com
Un concept foarte interesant, dar cred ca noi mai avem un drum lung pana acolo.