Rezumat Webstock + de ce sa investim in Snapchat

Pe 30 septembrie 2016 a avut loc cea de-a noua editie a Webstock, cea mai asteptata conferinta de social media a anului.

Am participat cu mare bucurie si la aceasta editie pentru a aduce noutati legate de social media si pentru a incerca sa le adaptez la domeniul turismului, cel in care lucrez de 10 ani de zile si in care cred ca lucrezi si tu daca citesti acest articol.

Pe scurt, conferinta a avut mai multe parti si, daca nu ai urmarit live pe siteul evenimentului sau pe hastagul #webstockro in social media, iti voi face mai jos un scurt rezumat a celor discutate la fiecare sectiune:

  • prima parte a conferintei a reprezentat o sectiune inspirationala as putea spune. S-a numit “My Story” iar in cadrul ei au vorbit  5 persoane. Fiecare in parte a avut o poveste de viata diferita si, prin aceasta au transmis mesajul ca orice este posibil daca vrei cu adevarat si ca niciodata nu este prea tarziu sa incepi. Cele 5 persoane au fost: un violonist (Alexandru Tomescu), un politist (Marian Godina), un jurnalist (Paula Herlo), un fotograf (Sorin Onisor) si un actor (Howard Dell).
  • a doua parte a conferintei a fost reprezentata de noile tendinte. S-a numit “New Trends” iar in cadrul acesteia Vodafone Romania a lansat noua aplicatie mobila Vodafone 4GTV+ si a anuntat totodata parteneriatul cu Netflix. Pe scurt, aplicatia mobila este viitorul televiziunii si cuprinde o serie de seriale, muzica si emisiuni TV (acestea pot fi vizionate pana la 72 ore dupa ce au avut loc). Daca esti un impatimit al TV-ului si vrei sa ai emisiunile sau filmele preferate cu tine mereu, acum ai posibilitatea aceasta. In plus, tot continutul generat de aplicatie este disponibil pe ecrane multiple, un motiv in plus pentru a te bucurat atat tu cat si intreaga familie. Felicitari, Vodafone!
  • partea a treia si a patra a conferintei a fost reprezentata de 3 workshopuri care au avut loc in paralel (fiecare workshop a avut doua parti):  Blogging, Social Media si Online. Eu am participat numai la sectiunea “Social Media” si voi detalia mai jos unul din subiectele care mi s-au parut cele mai interesante pentru noi, cei care lucram in turism.
  • partea a cincea si ultima a fost reprezentata de Webstock Awards, iar castigatorii ii gasesti aici.

 

Snapchat. Ce fel de companii de turism merita sa investeasca in Snapchat?

Revin asupra uneia din temele de discutie din cadrul workshopurilor si anume discutia despre Snapchat.

In urma acesteia mi-am pus intrebarea “Ce fel de companii de turism merita sa investeasca in Snapchat?”

In primul rand, Snapchat este o aplicatie mobila foarte cunoscuta in Romania, insa mai putin utilizata de cei din turism (aici ma refer la companii).

Chiar daca aplicatia este foarte cunoscuta in Romania, fata de Facebook si Instagram, este mult mai putin utilizata atat de consumatori, insa mai ales de companii. Iar acest lucru simt ca se va schimba in randul ambelor parti. De ce? Este simplu: a aparut nevoia din partea utilizatorilor sa comunice cu brandurile (companiile).

iSense Solutions a facut o cercetare de piata (peste 1000 persoane din România din mediul urban, persoane ce detin un smartphone) in cursul lunii septembrie 2016 si a prezentat rezultatele la #webstockro. Mi s-a parut foarte interesant de detaliat aceste rezultate pentru ca prezinta exact publicul careia i se potriveste cel mai mult aceasta retea sociala. Iar de aici, noi, cei care lucram in turism, putem pleca acasa cu o portunitate noua de explorat in ceea ce priveste tipologia clietului pe care il targetam. 

Iata ce a declarat Andrei Canda, Managing Partner iSense Solutions: “Chiar  daca  deocamdata  se  adreseaza  unei  nise,  cercetarea  ne  confirma  ca  Snapchat  este  o aplicatie   de   succes   in   Romania.   Pana   acum   a   reusit   foarte   bine   sa   capteze   atentia adolescentilor  (14-17  ani),  dar  se  observa  o  evolutie  pozitiva  si  in  randul  tinerilor  cu  varste intre  18-24  ani.  In  mai  putin  de  jumatate  de  an,  procentul  utilizatorilor  in  acest  interval  de varsta a crescut cu 24%.  Tinand  cont  de  interesul  romanilor  pentru  aceasta  aplicatie,  ne  asteptam  ca  tot  mai  multe branduri  sa  introduca  si  Snapchat  in  strategia  lor  de  comunicare.”

aplicatie-inovativa

Astfel, rezultatele cercetarii de piata spun:

  • Snapchat este a patra cea mai utilizata aplicatie in Romania, dupa Waze, Facebook si WhatsApp, asa ca daca vrei ca compania pe care o reprezinti sa fie perceputa ca un brand, asociati-va cu Snapchat
  • notorietatea Snapchat in Romania: 18% raportat la intreaga populatie, 47% persoane 18-24 ani
  • cate persoane din Romania au cont pe Snapchat: 9% din populatia Romaniei, 31% persoane 18-24 ani
  • Snapchat este utilizat si de catre persoane sub 18 ani: 52% dintre persoanele cu varste de 14-17 ani care au raspuns cercetarii de piata au spus ca utilizeaza Snapchat in timp ce numai 17% dintre parintii lor aveau cunostinta de acest lucru
  • folosesc aplicatia zilnic: 65% tineri 14-17 ani si 57% persoane 18-24 ani
  • in medie, persoanele intre 14 – 17 ani folosesc Snapchat timp de 35 min/zi, Facebook 118 min/zi, Instagram 74 min/zi
  • in medie, persoanele intre 18 – 24 ani folosesc Snapchat timp de 26 min/zi, Facebook 178 min/zi, Instagram 64 min/zi
  • majoritatea utilizatorilor de Snapchat sunt persoane foarte tinere (intre 14 si 24 de ani) care si-ar dori pe viitor sa interactioneze cu brandurile, insa intr-un mod creativ si nu prin reclame directe.
  • tipul de continut distribuit pe Snapchat este format din: poze, continut video, Snapchat story
  • fata de Facebook si Instagram, utilizatorii intre 14 – 17 ani posteaza pe Snapchat de cele mai multe ori pe zi  (41% Snapchat, 35% Facebook, 24% Instagram)
  • la intrebarea daca au interactionat pana acum cu brandurile, utilizatorii Snapchat au raspuns cu “NU” in proportie de 97% (in cazul persoanelor de 18-24 ani procentul a fost de 100% – “Nu”)
  • la intrebarea daca ar dori sa interactioneze cu brandurile in urmatorul an, 50% din utilizatorii Snapchat au spus “DA”

Mai jos gasesti cateva print screen-uri din prezentarea despre Snapchat realizata de iSense Solutions, imagini in care vei descoperi care sunt motivele pentru care utilizatorii folosesc aplicatia, cum isi doresc si cum NU isi doresc utilizatorii sa comunice pe Snapchat cu companiile.

La final vin concluziile mele legate de abordarea acestui tip de client (utilizatorul Snapchat) de catre o companie de turism.

motive

 


asa-nu


ar-dori-1

 


ar-dori-2


ar-dori-3Astfel, dupa toate cele de mai sus este clar ca Snapchat este o aplicatie utilizata in principal de catre adolescenti si tineri (persoane 14-24 ani) si daca ne dorim sa interactionam cu un astfel de public trebuie sa ii intelegem mai intai nevoile si dorintele.

Din punct de vedere al celor care lucram in industria turismului cred ca agentiile de turism care organizeaza tot felul de tabere si programe dedicate tinerilor au cel mai mult de castigat daca incep interactiunea pe Snapchat cu publicul lor.

Astfel, astazi in lume exista o multime de programe la care participa tinerii, programe de tip tabere sau scoli de vara – locuri in care acestia vin sa se distreze dar sa si invete ceva. Vorbesc aici despre tabere cum sunt cele desfasurate in special in afara Romaniei(dar poate intre timp s-au dezvoltat si la noi si inca nu am aflat eu de ele), cele la care  merg sa invete cum sa se descurce in natura – tabere de aventura(un exemplu gasesti aici), sa invete un sport, o limba straina sau orice altceva le va fi util (sa cante la chitara, sa calareasca, sa pescuiasca, etc).

Daca esti o companie de turism care targeteaza un astfel de public tanar ai ocazia de a intra in contact cu ei intr-un mod distractiv pentru ei: pe Snapchat. Asa cum ai citit in imaginile de mai sus (luate din prezentarea de la Webstock), tinerii isi doresc sa interactioneze cu companiile, insa le vor lua in calcul pe cele care interactioneaza cu ei intrun mod autentic si distractiv, nu pe care care adauga reclame pur si simplu.

Recomandarea mea este sa iti faci cont pe Snapchat, sa vezi cum functioneaza lucrurile si sa incerci sa comunici si tu cu publicul tau acolo. Poate Snapchat va deveni unul din canalele cele mai importante pe care iti vei putea promova serviciile .

Bineinteles, daca nu stii cum ai putea interactiona cu publicul tau pe Snapchat, nu te opri la acest gand. Poti lucra cu un consultant in social media sau o companie care te poate ajuta in intretinerea constanta a unui astfel de cont. Succes!

Credit foto cover: unsplash.com

Tags : Carmina Nitescusocial media in turismspecialisti in turismWebstock
Carmina Nitescu

The author Carmina Nitescu

Ofer servicii de marketing și comunicare pentru companiile de turism, sunt trainer și organizator de evenimente tematice.

Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com

2 Comments

  1. Pana acum am tot citit cat de urat a fost al webstock. Mai ales comentariile pe la unii au fost malitioase rau. Nu stiu daca snapchat este o alegere buna pentru companiile de turism, paote doar sa anunte micul dejun dimineata.

    1. Fiecare are parerea lui, bineinteles. Eu sunt de parere ca de la un astfel de eveniment poti pleca acasa cu cateva idei noi si oportunitati de business. Trebuie sa mai si vrei sa vezi lucrurile asa, ca la comentarii negative sunt multi campioni.

Leave a Response