Retele de agentii sau agentii de turism individuale?

Dupa cum bine stii, in Romania avem (sau aveam, nu stiu cat de actual este acest lucru) peste 3000 de agentii de turism. Un numar prea mare pentru o populatie aproximativ 20 milioane de locuitori.

Daca ne uitam la vecinii nostri europeni ei nu au atat de multe agentii. De exemplu in Marea Britanie exista numai cateva sute de agentii de turism pentru o populatie de peste 60 de milioane de locuitori.

La noi majoritatea agentiilor de turism sunt “touroperatoare” desi majoritatea revand produsele altor parteneri. Atunci cum sunt ele oare touroperatoare?

In afara Romaniei ideea de “agentie touroperatoare”(care poate crea programe proprii) se respecta. Sunt numai cativa touroperatori mari care au contracte numai cu agentii revanzatoare, fara a avea vanzare directa catre clientii finali. Acestia sunt adevaratii touroperatori si sper ca pe viitor aceasta practica sa devina o obisnuinta si la noi.

Oare cum se descurca englezii cu cateva sute de agentii de turism la 60 milioane de locuitori? Foarte simplu! Fiecare agentie de turism lucreaza cu unul sau mai multi touroperatori, este constienta de importanta serviciilor oferite de ea si are grija ca produsele pe care le ofera sa fie de cea mai buna calitate.

Din faptul ca pe o piata asa de mare ca a Marii Britanii sunt numai cateva sute de agentii de turism rezulta ca este posibil ca un numar mic de agentii sa ofere servicii pentru intreaga cerere existenta. Fiind putine agentii de turism pe piata acestea nu trebuie sa se “lupte” pentru a “prinde un client” asa cum se intampla si la noi in multe cazuri (mai multe detalii in articolul despre Razboiul reducerilor in turism)

Am stabilit deci ca se poate face turism si cu un numar mai mic de agentii de turism pe piata, important fiind faptul ca agentiile de turism existente sa ofere servicii de calitate.

Cum ramane cu piata turistica de la noi?

In prezent in Romania avem multe agentii de turism individuale dar avem si 2 mari retele de turism. Ce este o retea de turism? Se numeste “retea de agentii de turism” acel grup de agentii ce functioneaza sub acelasi brand, care se identifica cu o “agentie mama”.

Exista deja pe piata mai multe agentii de turism mari care prevad ca viitorul turismului se gaseste in aceste retele de turism, in faptul ca mai multe agentii stranse sub acelasi brand pot aduce mai multa valoare serviciilor turistice.

Cei 2 mari jucatori pe piata turistica de la noi sunt TUI Travel Center prin Eurolines si Happy Tour. Ambele agentii au sub umbrela lor peste 50 de agentii de turism (fiecare) iar tendinta este de crestere. Asa cum spune si revista Capital “Cum devine mai puternic turismul romanesc”, “unde-s multi, puterea creste” si astfel putem avea un turism mai puternic.

Cum au luat nastere cele 2 mari retele de turism de la noi?

Happy Tour a fost cumparata de Fondul de investitii spaniol GED, apoi, cu trecerea timpului, in grup au fost adaugate si alte agentii precum Paravion, Travel House, Prestige Tours. Astazi Happy Tour este una din cele mai mari retele de turism de la noi atat prin achizitia agentiilor mai sus mentionate cat si prin agentiile asociate.

TUI Travel Center a aparut pe piata din Romania in vara anului trecut cand agentia de turism Eurolines a devenit reprezentanta TUI in Romania printr-un parteneriat cu TUI Travel PLC. Cu o experienta si o prezenta pe piata turistica din Romania de peste 15 ani, Eurolines a achizitionat Danubius Travel si impreuna cu cele 57 de agentii proprii formeaza astazi una dintre cele mai mari retele de turism de la noi.

La aceste 2 mari retele de turism existente se mai adauga alte cateva retele putin mai mici, iar tendinta pare a fi cea de colaborare intre agentii, de aderare la un grup de agentii mai mare.

Oare cum va fi pe viitor? Vom avea o piata a agentiilor de turism formata numai din retele?

Apartenenta la o retea inseamna mai ales dezvoltare, iar dezvoltarea este esentiala oricarui domeniu.

A face parte dintr-un grup, a avea o identitate comuna este un lucru obisnuit. Chiar si companiile aeriene au apelat la acest lucru: pastrandu-si identitatea proprie au ales sa faca parte dintr-un grup tocmai pentru a-si mentine competitivitatea si pentru a se dezvolta.

Tu ce crezi ca ne rezerva viitorul pe piata turistica de la noi? Vom avea numai retele de agentii sau vor exista in continuare agentiile de turism individuale?

Credit foto: unsplash.com

Tags : agentie de turismCarmina Nitescucompanii de turismspecialisti in turismtouroperator
Carmina Nitescu

The author Carmina Nitescu

Fac consultanță de business, marketing, comunicare și social media pentru companiile de turism, sunt trainer, coach și organizator de evenimente tematice.

Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com

16 Comments

 1. Eu cred ca pe termen scurt si mediu vom avea multe agentii de turism individuale dar va creste si numarul agentiilor ce apartin unor retele de agentii. Orgoliul unor administratori intervine atunci cand exista varianta de a te integra intr-o retea de agentii intrucat nu mai exista aceeasi libertate in alegerea produselor turistice promovate.
  Cei cu o experienta notabila in turism ce doresc sa se perfectioneze vor intelege in viitor ca integrarea intr-o retea de agentii este solutia perfecta pentru ascensiunea in acest domeniu, un avantaj urias fiind investitiile semnificative directionate catre promovarea brandului.

  1. Si eu cred ca pe viitor vom avea atat agentii de turism individuale cat si retele de turism.
   O retea de turism iti ofera multe avantaje in special cel de pozitionare pe piata si identificare cu un brand. Bineinteles, este foarte importanta si individualitatea fiecarei agentii, individualitate pe care ar trebui sa si-o pastreze dupa parerea mea, chiar daca apartine unei retele de turism

   1. Aceasta ar fi solutia ideala. Sa faci parte dintr-o retea si sa ai libertate de miscare pentru a putea oferi clientului ce isi doreste.

 2. Bună, Carmina!
  Părerea mea este că, aici se confundă două concepte fundamental diferite:
  1. AGENTUL de turism şi
  2. AGENŢIA de turism.
  În viziunea mea, viitorul este al agenţilor de turism individuali (PFA, AF) care cooperează pe bază de contract cu AGENŢIILE.
  E mult de spus “de ce”. Iată doar câteva cuvinte:
  -Agentul, are libertate de mişcare, deci se poate specializa, POATE OFERI PACHETE individuale şi INDIVIDUALIZATE;
  -Poate prospecta piaţa locală şi construi propriile pachete individualizate, pe care le poate desface în reţea (colegilor, agenţiilor, filialelor, etc.)
  -Freelancerul ştie să se motiveze SINGUR! Salariatul, tinde să dea vina pe colegii de serviciu, INCLUSIV “patronul” când îi e lene, e incompetent, etc. El trtebuie să fie motivat permanent de către staff;
  -Turismul este prin definiţie o “industrie a umblatului de colo-colo”. Într-o agenţie, salariat fiind, în perioadele “moarte”, stai şi trozi creioane pe la birou, în loc să-ţi mişti posteriorul pe teren, să faci brainstorming cu prietenii în căutarea de soluţii.
  Şi mă opresc aici. Poate voi scrie un articol

 3. Eu cred ca in cazul Romaniei va depinde de clientii agentiilor si de evolutia economiei nationale si celei UE. Agentiile vor evolutiona in functie de preferintele clientilor si de capacitatea lor de a se adapta la piata. Cele care vor stii sa acopere nevoile clientilor cu o relatie calitate pret buna vor ramane pe piata, celelalte vor disparea. Si, in mod normal,pe masura ce piata agentiilor de turism se maturizeaza, numarul acestora scade. Nu putem compara Romania cu tari ca Marea Britanie, unde industria este deja matura. In ceea ce priveste tipul agentiilor dintr-o tara, daca este turoperatoare sau nu este influentat si de legislatie si cerintele pentru a deschide un anumit tip de agentie. Eu pot sa dau cazul Spaniei unde se cere un capital social in functie de tipul agentiei, si majoritatea agentiilor care au avut fonduri suficiente si-au deschis o agentie mixta, adica si turoperatoare si revanzatoare, desi multe dintre acestea se incadreaza mai mult in a doua categorie.
  Apartenenta la o retea poate aduce multe benficii agentiilor, mai ales cele legate de costuri dar si dezavantaje. Aici depinde si de segmentul de public la care se adreseaza agentia.

  1. Da, din punct de vedere al maturitatii pietei de turism nu putem compara Romania cu Marea Britanie. Ce am vrut eu sa subliniez a fost ca Marea Britanie poate face fata cu numai cateva sute de agentii la cererile unei populatii de 60 milioane de locuitori in timp ce la noi sunt in ur de 3000 de agentii la 20 milioane de locuitori… Mi se pare prea mult la noi si nu ajungem nicaieri asa.

   1. Este posibil ca numarul sa fie prea mare, totul depinde pe ce segment de piata opereaza. De exemplu in Spania sunt peste 6000 de agentii la o populatie dubla ca cea a Romaniei. Deci sunt cam in aceeasi situatie. Asta nu inseamna ca, in cazul Spaniei sa aiba loc un razboi a preturilor. Agentiile mici stiu ca nu pot concura in pret cu agentiile mari si de aceea se axeaza pe specializare si pe serviciul personalizat spre client. Criza a inceput in Spania sa faca curatenie in piata si atat agentiile mici cat si cele mari care concureaza doar pe pret incep sa dispara.Cele mai multe probleme in Spania le au agentiile de marime mijlocie.
    De aceea daca o agentie de dimensiuni mici vrea sa concureze in baza pretului este avantajos sa faca parte dintr-o retea, pentru ca astfel se reduc costurile si creste puterea de negociere si se obtin preturi mai bune de la turoperatori. In schimb daca esti specializat pe un segment de piata, mai ales pe cel de Business si de lux, daca vrei sa faci parte dintr-o retea este mai important pentru o agentie sa tina cont de mecanismele de control al calitatii serviciilor oferite de agentiile care apartin acelei retele. Altfel risca sa piarda clienti.
    Numarul populatiei unei tari poate fi un indicator pentru a vedea daca sunt sau nu multe agentii pe piata, dar cred ca nu este suficient. Sunt importante, de asemenea, legislatia, tipologia produselor vandute, caracteristicile clientilor.
    Este normal ca agentiile sa doreasca ca numarul concurentilor sa fie cat mai mic pentru ca cu cat este mai mare acel numar cu atat mai greu sa rezisti pe piata. Dar asta nu o decide industria, ci clientii. Cred ca trebuie sa fim optimisti, pentru ca clientul roman se va maturiza cu timpul si va stii mai bine ce vrea de la o agentie. Cei care vor reusi sa indeplineasca nevoile clientilor vor rezista pe piata iar celelate vor disparea.

    1. Buna Marius. Nu am cautat numarul exact al agentiilor din UK, ci am vrut sa punctez faptul ca la o populatie de peste 60 milioane de locuitori sunt suficiente “cateva sute” de agentii(pot fi 2000-3000, dar in comparatie cu numarul locuitorilor cifra ramane oricum mica). Noi avem cateva mii de agentii(in jur de 2500-3000, nu stiu exact cate au rezistat in perioada aceasta) la 20 de milioane de locuitori…

 4. Propun ca toate agentiile de turism sa se afilieze la compania la care lucreaza NC, care este (daca nu gresesc) franciza TUI in Romania; astfel, subiectul articolului va fi inchis 🙂 Despre ce e vorba? Supermarket vs. magazin specializat? Agentiile mici, dedicate, nu vor pieri niciodata de pe piata. Mai vedem ce se intampla cu gigantii cu picioare de lebada…

 5. imi doresc sa fac parte dintr-o agentie de turism, locuiesc in cipru, si cred ca se poate face turism individual la nivel foarte mare, doar ca nu stiu cum sa fac acest lucru, sau mai bine zis, cu sa iau legatura cu o agentie de turism, pentru angajare sau colaborare, tel, +357, 99 284 197, astept sugesti sau de ce nu angajare, colaborare, cred ca ma pot descurca foarte bine in acest domeniu.

Leave a Reply