La mijloc de Mai 2014, traim intr-o lume in care schimbarea ramane singura constanta. Prin urmare capacitatea noastra de adaptare devine esentiala nu doar pentru success ci si pentru… supravietuire.
Lumea se schimba.
Geopolitic situatia in regiune este instabila. Politic, urmeaza un an plin de alegeri (europarlamentare, prezidentiale, locale etc).
Legislatia se schimba (mai lent si cu pasi mai lenti decat am avea nevoie in piata). Economia nu creste in ritmul dorit si atat puterea de cumparare cat si increderea in viitor a populatiei raman inca sub nivelul pe care il asteptam si previzionam in planurile de afaceri.
Mediul de afaceri se transforma. Companii noi intra pe piata, in vreme ce altele ies. Avem parte de insolvente si falimente – nu mai multe in turism decat in alte industrii. Tehnologia evolueaza si influenteaza major modul in care facem turism si – evident – modul in care facem afaceri in turism.
Nu numai fiindca trecem print-o criza economica si nu doar fiindca tehnologia transforma inevitabil piata de turism, pur si simplu trebuie sa intelegem o realitate imediata: consumatorul isi schimba dorintele mai rapid decat ne adaptam noi la asteptarile sale.
Aceasta realitate ne poate coplesi. Si poate fi una din cauzele problemelor pe care le intampinam in afacerile noastre si in realatie cu potentialii clienti.
Insa cheia succesului este sa ne transformam dificultatile in oportunitati!
Tehnologiile care ieri erau inovative, devin astazi o obisnuinta si maine pot fi deja depasite. O aplicatie mobila sau un sistem de rezervari online pot sa se dovedeasca cea mai buna sau cea mai proasta investitie pe care ai facut-o vreodata.
Un lucru e sigur: daca nu esti online, nu existi. Trebuie sa fii prezent cu imaginea, brandul, mesajele si ofertele tale in mediul online si in social media.
Tehnologia face parte din viata noastra, atat cea privata cat si cea profesionala. Suntem onlinine si suntem interconectati. Internetul e prezentul si viitorul, insa modul in care interactionam cu clientii si partenerii nostru, fata in fata, de la om la om, va ramane extrem de important si… de neinlocuit.
Atat noi – profesionistii din turism (agenti, consultanti, hotelieri, marketeri, manageri, antreprenori etc) cat si clientii nostri, putem fi online 24 de ore din 24, 7 zile din 7, folosind smart phone-uri, tablete sau laptopuri. Insa inca e loc si e NEVOIE de comunicarea fata in fata, de la om la om!
Atat intre parteneri, cat si intre clienti si consultantii de travel!
Ca agenti de turism, avem uneori senzatia ca tehnologia ne poate elimina din piata. Si poate ca tehnologia va elimina intermediarii ineficienti si care nu isi dovedesc utilitatea.
Insa, desi destui prevad ca meseria de agent de turism ar fi pe cale de disparitie, consultantii de turism sunt cei care vor stii sa isi pastree clientii si sa dovedeasca de neinlocuit.
Tineti minte (sau nu uitati): tehnologia este un instrument. Un instrument fantastic. Pe care il puteti folosi in favoarea voastra.
Ganditi-va ca informatiile si vestile circula astazi extrem de rapid. Prin Social Media, o stire sau o oferta buna poate ajunge aproape instantaneu dintr-un colt al tarii la altul, ba chiar dintr-un capat al lumii la altul.
Cu toate acestea, lumea – clientii, partenerii, turistii, sunt dornici sa aiba (din nou) relatii personale, directe, de la om la om.
TURISMUL este ceva personal. Este o experienta intima, speciala, care este adesea impartasita cu ceilalti prin intermediul social media.
In Turism vindem si cumparam VISE si POVESTI. Cand calatorim, ne face placere sa le traim, sa experimentam si apoi sa povestim despre asta.
Si, cand vine vorba de un consultant de turism, un sfatuitor de incredere, un expert pe care sa te poti baza si nu in cele din urma, un prieten de nadejde, este firesc si esential sa construim o relatie umana, personala, sincera si directa cu clientul nostru.
Relatia cu un turist incepe inainte de calatorie, continua in timpul ei (desi teoretic „no news is good news”) si se dezvolta dupa intoarcerea acestuia acasa.
Incepem sa ne cunoastem din ce in ce mai bine clientul, ii cunoastem familia, prietenii cu care calatoreste, preferintele, stilul de viata si mai ales stilul de calatorie.
Si acesta va aprecia interesul nostru in a-i satisface cat mai personalizat asteptarile si cerintele de vacanta.
Clientul nostru, cel care ne alege nu fiindca oferim un discount mai mare sau un pret mai bun, trebuie sa fie convins ca suntem specialistul de care are nevoie, consultantul care stie unde, cu cine si cum sa gaseasca cele mai potrivite destinatii si oferte si, nu in ultimul rand, trebuie sa fie convins ca ne pasa cu adevarat de el ca persoana si nu il privim doar ca pe un client oarecare sau ca pe o suma de bani de incasat.
In Turism vindem un „produs” INTANGIBIL. Turistul nu stie sigur si exact ce va primi si ce va experimenta la destinatie. Si de aceea – fie ca o constientizeaza sau nu – are nevoie de sfatul de incredere si recomandarile pertinente si profesioniste ale unui consultant – pe care il percepe ca pe un prieten.
Brandingul este important, fie el branding personal al consultantului de travel sau brading al agentiei. Insa ceea ce functioneaza si aduce vanzari (dovedind si sustinund brandingul) este relatia personala cu clientul!
Relatia personala va castiga un client in competitie cu o oferta similara gasita intr-un sistem de rezervari online. Si Relatia personala va convinge. Si va aduce noi rezervari si chiar si clienti noi!
Iata 7 sfaturi pentru a construi o Relatie Personala cu Clientii vostri:
- 1. Tineti minte: oamenii fac afaceri cu oamenii pe care ii plac si aprecieaza.
- 2. Raspunde la telefon si suna inapoi clientii cat de rapid poti.
- 3. Comunica deschis cu fiecare potential client, zambeste si priveste-l in ochi. Asculta.
- 4. Cand promiti ca vei face ceva pentru un client (de trimis o oferta, de verificat un tarif, de aflat un orar sau ode facut o recomandare), fa exact ceea ce ai promis. Rapid. Ba chiar depasteste pe cat posibil asteptarile clientului tau.
- 5. Trateaza-ti clientii si partenerii exact asa cum ti-ai dori sa fii tu insuti(insati) tratat(a).6. Organizeaza-ti activitatile. Tine un TO DO List cu prioritati si urgente clare.
- 7. Respecta-ti termenele limita. Depaseste asteptarile si fi creativ si entuziast.
In ziua de azi, clientii inteleg si utilizeaza tot mai usor si firesc tehnologia. La fel si agentii de turism.
La un moment dat, cu totii vom fi online, cu totii vom fi prezenti in Social Media si cu totii vom fi prezenti in mediul mobil. Ceea ce va face diferenta va fi tocmai capacitatea de a iesi in evidenta si de a intelege nevoile, asteptarile si visele oamenilor, partenerilor si clientilor nostri, de dincolo de ecranului computerului sau de telefon.
Credit foto: unsplash.com