Pickatrip – o nouă platformă de rezervări dedicată exclusiv B2B

Cu Alex Filip m-am intersectat de-a lungul timpului în multe proiecte legate de turism. M-am bucurat că este un antreprenor care vine mereu cu câte ceva nou în turism, că adună la un loc oameni pasionați de călătorii și le arată ce e mai frumos din țara noastră și că mereu te surprinde cu următorul proiect.

Cu o experiență de 10 ani în antreprenoriat, turism și digital, Alex deține și conduce Eventur, o agenție de marketing full-service specializată în turism și horeca, iar din 2019 este proprietarul Casei Filip din Sarichioi, o casă tradițională de oaspeți din Delta Dunării pe care a restaurat-o și a pus-o în circuitul turistic. Iar în perioada 2016-2020 a jucat rolul de cofondator și business manager în Bucharest City App, o aplicație de timp liber cu 100.000 de utilizatori care a fost vândută în ianuarie 2020 unui operator de telefonie mobilă.

În 2021 Alex a lansat platforma Pickatrip.ro, loc ce reunește cazări inedite din România alese în cunoștință de cauză. Și cum platforma lansată în primăvară tocmai a primit haine noi, l-am rugat pe Alex să ne povestească despre aceasta. Nu de-alta, însă mă bucur să existe oameni ca el care chiar și în pandemie (sau mai ales!) reușește să aducă noutăți industriei de turism printr-un business nou ce vine în ajutorul iubitorilor de călătorii.

Carmina Nițescu: Bună Alex! Mă bucur că după inițierea atâtor proiecte frumoase și utile legate de turismul din România (menționez aici #priNeamt, #EnjoyBucharest, Bucharest City App, Romanian Digital Travel Conference, Casa Filip din Sarichioi), ai relansat platforma Pickatrip.ro, dedicată celor care caută vacanțe inedite la unități de cazare aparte din România.

Alex Filip: Bună Carmina! Îți mulțumesc pentru propunerea de interviu și pentru toată aprecierea ta. Respectul e cât se poate de reciproc fiindcă știu că amândoi avem un scop comun, acela de a contribui la dezvoltarea turismului românesc. Prin noul meu startup, Pickatrip.ro, nu fac nimic altceva decât să continui acest demers.

Carmina: Spune-ne te rog mai multe despre Pickatrip.ro pentru că știu că inițial ai lansat-o adresându-te unui tip de turiști, iar de curând ai refăcut plaforma și ai o nișare diferită.

Alex: Într-adevăr, Pickatrip.ro a devenit de curând o platformă de oferte turistice #pebune dedicată exclusiv angajaților și colaboratorilor din firmele locale și companiile naționale contractate. Practic, am migrat din B2C în B2B fiindcă ne-am dat seama la timp că zona B2C este extrem de aglomerată și că ai nevoie de bugete uriașe de marketing ca să poți să penetrezi cu adevărat această piață. Totodată, am primit semnale de la diverși antreprenori cum că ne-am putea dezvolta mai serios în direcția B2B, așa că am luat decizia să pivotam ca start-up și să ne relansăm platforma.

Carmina: Așadar, Pickatrip.ro se adresează angajaților acelor companii care au abonament pe această platformă. Dă-ne te rog mai multe detalii despre abonamentele disponibile. Bănuiesc că ele diferă în funcție de numărul de angajați. Ce alte particularități mai are? Ce beneficii au cei care au abonament?

Alex: Da. Am reinventat platforma Pickatrip.ro cu scopul de a completa pachetul de beneficii extra-salariale oferit angajaților și din dorința de a-i încuraja să călătorească mai mult. Așa cum obișnuiesc să spun, poate că pauzele lungi și dese sunt cheia marilor succese, dar studiile au demonstrat că cei ce călătoresc în mod frecvent sunt și cei mai fericiți și productivi la locul de muncă. Un cont costă între 1,9 și 3,9 euro/lună și diferă, așa cum ai intuit, în funcție de numărul de angajați și de volumul solicitat de conturi. De exemplu, o afacere locală cu 15 angajați e foarte probabil să solicite conturi pentru toți angajații. În schimb, o multinațională cu 1000 de angajați e posibil să ne solicite pentru doar o parte. Conturile sunt nominale, iar angajații și colaboratorii cu cont activ au acces nelimitat la ofertele noastre turistice #pebune.

Carmina: Ce găsim în prezent pe Pickatrip.ro? Știu că este vorba de oferte de cazare cu tarife preferențiale, reduse față de alte platforme. Însă m-aș bucura să detaliezi puțin aici ca să înțeleagă cititorii ce opțiuni au dacă sunt angajați ai unor companii ce optează pentru un abonament pe această platformă.

Alex: În clipa de față, discutăm doar de locații atent selectate din România și ne dorim o oferta pentru toate buzunarele. În portofoliul de parteneri avem de la case tradiționale la conace istorice și de la pensiuni moderne la hoteluri de top. Anul viitor intenționăm să abordăm și unități de cazare din afara țării. Tarifele de pe platforma noastră sunt reduse cu 30%, 40%, chiar și cu 50% față de cele din sistemele de rezervări. Oricine poate intra pe site-ul unei pensiuni, să vadă că tariful standard este, să zicem, 70 euro, iar la noi este 50 euro. În plus, utilizatorii primesc și numeroase extra-beneficii care pot fi sub forma unor reduceri suplimentare la restaurant, servicii și produse din partea casei (activități gratuite, gift-packs) s.a.m.d.

Carmina: Să spunem că eu sunt angajata companiei X care are un abonament valabil pe Pickatrip.ro. Cum fac să am acces la ofertele voastre? Îmi fac un cont personal pe platformă? Accesez un cont general, al companiei pe care o reprezint (unde bănuiesc că au acces toți colegii mei)?

Alex: Firmelor și companiilor contractate le punem la dispoziție două opțiuni. Fie ne trimit o listă cu numele și adresele de email ale angajaților și generăm noi manual fiecare cont în parte. Fie le creăm și le dăm acces la o pagină privată, unde fiecare angajat care își dorește un astfel de cont și-l creează singur introducându-și numele, adresa de email și parola. Atâta tot și nimic mai mult. E un proces tehnic extrem de simplificat.

Carmina: Găsim pe platformă oferte pe toată perioada anului, chiar și pentru Sărbători? Că tot se apropie…

Alex: Majoritatea locațiilor partenere au mers pe oferte valabile tot anul, însă cu excepția sărbătorilor legale fiindcă atunci se aplică de obicei pachete speciale. În clipa de față nu avem oferte active de Crăciun sau Revelion și e foarte puțîn probabil să activăm zona asta de oferte în acest an. În schimb, la anul, o vom face cu siguranță.

Carmina: Din câte am văzut, pe Pickatrip.ro găsim oferte de la mai multe unități de cazare. Cum le alegeți?

Alex: Așa cum spuneam, le alegem handpicked, una câte una, negociind în parte cu fiecare locație parteneră. E imposibil de lucrat bulk fiindcă noi personalizăm fiecare parteneriat în parte. Nu ne dorim că Pickatrip.ro să se transforme într-un agregator de oferte cantitative. Ne dorim o platformă calitativă de oferte turistice.

Carmina: Cum ți-a venit ideea să schimbi direcția platformei din B2C în B2B? Ai avut solicitări din partea companiilor? Cât de complexă a fost această schimbare? Cât timp a durat să transformi platforma și ce investiție a fost necesară să faci încă de când ai lansat prima variantă a platformei și până în prezent?

Alex: Chiar dacă știu cum e să activezi în industria B2C, și asta datorită Casei Filip, ca antreprenor, mereu m-am identificat mai mult cu industria B2B. Aveam în plan încă de la început să dezvolt un produs separat pentru firme și companii, însă o discuție pe care am avut-o la începutul verii cu cineva care chiar își dorea să ofere abonamente angajaților lui m-a pus serios pe gânduri și m-a determinat să schimb radical modelul de business, chiar într-o fază timpurie a start-up-ului. Așa că în luna mai lansam oficial Pickatrip.ro fiind orientat B2C, în iunie luam deja această decizie de a pivota, în iulie băgam platforma în mententanță, iar în octombrie am relansat-o ca produs exclusiv B2B. Ne-am mișcat repejor, iar investiția a fost minimală, de până-n 10.000 euro.

Carmina: Dacă vrei să adaugi ceva cititorilor Turism Market te rog să lași mesajul tău aici.

Alex: Nu pot decât să îi îndemn să urmărească în continuare proiectul tău fiindcă aduce un mare plus în această industrie a turismului românesc. Și așteptăm cu interes noi și noi inițiative (de workshop-uri, de conferințe, de seminarii) semnate Turism Market.

Carmina: Alex, îți mulțumesc tare mult pentru informații și îți doresc mult succes cu noua platformă. Să reunești cât mai multe unități de cazare cu angajații companiilor și să le oferiți împreună experiențe de călătorie pe care să le păstreze în suflet!

Alex: Eu îți mulțumesc încă o dată pentru invitația și oportunitatea de a povesti pe larg despre Pickatrip.ro publicului tău extrem de calitativ. Să auzim numai de bine și să fim sănătoși cu toții!

Pickatrip.ro este prima platformă românească exclusiv B2B (dedicată firmelor și companiilor contractate) de sejururi și vacanțe la tarife considerabil reduse, chiar și cu 30-40% mai mici decât în sistemele de rezervări ale hotelierilor și agențiilor de turism. Pe lângă tarifele preferențiale, angajații companiilor cu cont activ au parte și de numeroase beneficii suplimentare: servicii și produse incluse pe lângă cazare, reduceri extra la restaurant și SPA, activități gratuite oferite de gazde și multe alte surprize.

Tags : antreprenoriat in turismcompanii de turism
Carmina Nitescu

The author Carmina Nitescu

Ofer servicii de marketing și comunicare pentru companiile de turism, sunt trainer și organizator de evenimente tematice.

Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com

Leave a Response