In articolul meu precedent vorbeam despre RELATIA PERSONALA ca diferentiator si element cheie in succesul unei agentii de turism!
Si, daca consideram de bun simt si de la sine inteleasa nevoia unei relatii personale cat mai bune si mai stranse cu clientii nostri, ar fi bine sa nu scapam din vedere si relatia directa si personala cu partenerii nostri.
Ne alegem furnizorii in functie de diverse criterii.
De la seriozitate si profesionalism, la siguranta si incredere – care sunt esentiale intr-o relatie de parteneriat de orice fel (cu atat mai mult in turism), pana la elementele financiare: tarifele practicate, promotiile oferite, termenele de plata si comisioanele pe care le putem primi si/sau negocia.
Precum noi ne alegem cu grija partenerii si furnizorii, la fel si clientii nostri ne aleg serviciile atat in functie de pachetele pe care le promovam de la Tour Operatorii cu care lucram cel mai bine cat si in functie de serviciile pe care partenerii nostri le ofera la destinatie.
Pe de alta parte, trebuie sa realizam inca ceva: nu doar noi ne alegem partenerii ci si ei ne aleg (sau nu) pe noi!
Intr-o relatie Tour Operator – Agentie Detailista Revanzatoare, din ambele sensuri, intervin o serie de factori care influenteaza stilul si succesul parteneriatului respectiv.
Pe de-o parte, Agentiile detailiste aleg sau nu sa revanda anumite produse de la anumiti Tour Operatori.
Cateodata prezentam clientului mai multe variante de la diferiti Tour Operatori si clientul alege in functie de propriile prioritati.
Inevitabil insa, ajungem sa avem relatii mai bune (preferentiale chiar) cu anumiti parteneri si TO.
Pretul conteaza, fiindca ne ajuta sa vindem mai usor un anumit produs. Insa acest produs trebuie sa satisfaca asteptarile si standardele clientului.
Deci, in mod firesc, raportul calitate/pret este cel care determina o vanzare/cumparare in turism, la fel ca si in alte industrii.
Insa, in cazul nostru, fiindca vindem un produs intangibil si oferim clientilor nostri un pachet de servicii de care vor beneficia in viitor, in alta locatie si care vor fi prestate de o serie de alte persoane fizice si juridice, este esential sa cunoastem cu adevarat, cat mai in detaliu si din experienta personala, produsul, pachetul, destinatia, hotelul si serviciile pe care le promovam si deci recomandam.
Tocmai de aceea exista celebrele INFO TRIP-uri. Am scris in detaliu de ce si cum putem sa castigam cat mai mult, impreuna (agentii revanzatoare si TO), din experienta Info Trip-urilor, in acest articol.
Pe scurt, pentru organizatorii si gazdele info trip-urilor, rezultatele se traduc cel mai adesea in vanzari, de dorit mai mari!
Insa nu doar volumul de vanzari este important. Sa nu uitam de reputatia si respectul pe care le poate castiga un Tour Operator si/sau un Hotel – fie si numai pentru ca a dovedit la randul sau respect si atentie deosebita pentru clientii si partenerii sai.
Si, relatia directa, personala, care se formeaza si dezvolta cu ajutorul Info Trip-urilor este esentiala in dezvoltarea parteneriatului si a vanzarilor ulterioare.
Pentru participantii la INFO TRIP-uri, acestea nu inseamna doar calatorii si experiente personale deosebite, ci se traduc intr-o expertiza specifica, o incredere argumentata, care vor determina la randul lor aprecierea clientilor, vanzari mai bune si deci o implinire personala si o evolutie in cariera.
Intr-o era in care internetul si tehnologia sunt peste tot, in care agentiile online castiga cota de piata, consultantii de turism trebuie sa evolueze, sa devina mai buni, mai informati si mai pregatiti. Astfel incat, clientii sa aprecieze la justa sa valoare, relatia personala, directa si bazata pe incredere si profesionalism, intre un calator si consultantul sau personal de travel.
Si, dezvoltarea personala si profesionala a agentului si consultantului de turism este atat in interesul acestuia, al agentiei pe care o reprezinta, dar si al Tour Operatorior cu care acesta lucreaza.
Probabil din aceasta ratiune s-a nascut si ideea Scolii de Primavara din Turism – organizata de Christian Tour in Corfu, in Memento Kassiopi Resort – hotelul pe care l-au renovat complet si il administreaza de anul acesta.
Si, dupa cum spuneam mai sus, desi Agentiile Detailiste aleg sa lucreze cu anumiti Tour Operatori, si Tour Operatorii ajung sa isi aprecieze partenerii si revanzatorii in functie de rezultate, de volum de vanzari dar si de potential si de relatia personala pe care au dezvoltat-o cu acestia.
Christian Tour a selectat un numar de parteneri carora le-a propusa o experienta noua si inedita:
- Scoala de Primavara in Turism!
- prima editie a unui eveniment ce va deveni traditie.
- Scoala de Turism in care participantii cauta sa invete cat mai mult, unii de la altii, de la speakerii si trainerii invitati cat si de la partenerii prezenti.
- Scoala de Primavara in care, printre altele, am invatat că niciodata, nimeni, nici unul dintre noi, nu suntem mai buni, mai destepti, mai informati decat noi toti Impreuna!
- Scoala de Primavara in care Cooperarea se dovedeste mai presus de Competitie. Si o Scoala de Turism dupa care notiunea de Coo-Petitie isi capata noi sensuri!
Colegii care au fost acolo inteleg…
Si, daca vreti sa aflati mai multe despre ce s-a intamplat si cum a fost la Scoala de Primavara din Turism, va pot asigura ca… „NU a fost… ca la Scoala”
Dar mai bine o las pe colega Cristina Nicodim de la Viotop Travel din Brasov, sa va spuna mai multe, intr-un Testimonial personal si spontan (scris de ea fara sa fii fost cerut de organizatori sau de mine):
“Vreau la ȘCOALĂ!”…da, știu, mai rar să auzim așa ceva… Dar totuși, nu și atunci când:
… clădirea rece și sobră (“Școala Generală nr…..”) este, de fapt, un resort de 4* (Memento Kassiopi Resort) – primitor și plăcut, punându-ne la dispoziție piscine (mai mici și mai mari), plaja la doar 5 minute (mers agale), camere spațioase și “prietenoase”, broscuțe țestoase, bar-café cu narghilea pentru momentele de seară (momente dedicate, cu precădere, aprofundării informațiilor dobândite pe parcursul zilei 🙂
… nu sunt în orașul meu, plictisit de mine și plictisită de el, cenușiu și “gălăgios”…
Sunt în Grecia, pe care o iubesc și care mă iubește! Stiu asta căci Insula Corfu m-a primit cu brațele deschise, m-a întâmpinat cu un amalgam de frumuseți naturale, cea mai inspirată combinație de culori (albastrul turquoise al mării și verdele viu al pădurilor și al munților), locuri pitorești precum Paleokastritsa și Sidari cu al său Canal d’Amour, labirintul de straduțe din vechiul oraș Corfu. Acestea sunt momentele în care singura neplăcere pe care am resimțit-o a fost legată de incapacitatea aparatului meu foto de a surprinde, în cele mai mici detalii, spectaculozitatea acestor locuri, în dorința de a le transmite și celor de acasă o parte din fericirea resimțită de mine.
….grupul restrâns de colegi de la “școala de acasă” (din care, adesea, o parte îmi sunt total antipatici și celorlalți le sunt eu antipatică total – ca deeeh, avem și noi defectele noastre) se extinde la cca. 100 de persoane! DA, 100 de oameni cu care, în termen atât de scurt, am legat prietenii sincere, am stabilit simpatii și nu antipatii, ne-am împărtășit din experiețele proprii și ne-am apropiat sufletele, prin prizma faptului ca ne leagă aceeași iubire… cea pentru TURISM… că vorbim aceeași “limbă” și ea se traduce în rezervări și confirmări, overbooking și on request, all inclusive și “all view-uri”, pentru că aveam același job care pentru mulți alții reprezintă o pasiune…călătoriile!
…. Și cel mai important aspect, cadrele didactice adică persoanele cărora adesea le găseam asocieri cu personaje din rolurile negative ale celor mai înfricoșătoare povești… le-am găsit aici ca fiind persoane atât de apropiate sufletului meu… care, doar în schimbul unor zâmbete și a unor gesturi de apreciere din partea noastră, ne-au oferit un amalgam de informații utile nouă.
Dacă la „școala de acasa” mi se întampla să mă uit des la ceas, ora 9:00… ascultam, scoteam caietul și scriam, iar ascultam, mă învârteam prin banca, mă răsuceam, mai închideam ochii și visam.. .mă uitam la ceas si era doar 9 și 5 minute… ei bine, la ȘCOALA DE TURISM DIN CORFU, timpul nu ne-a fost deloc aliat, a trecut prea repede. Seminariile interactive și, cu precădere, calitățile oratorice desăvârșite ale ‘’profesorilor” noștri (trainerii prezenți) mă țineau permanent cu mintea, ochii și sufletul larg deschis. Doar starea de amorțeală pricinuită de scaunele, oarecum, rigide, îmi aminteau că au trecut 3 ore de când am ochii ațintiți către “profesor” și de când doar 2 mișcări îmi mai relaxau corpul (piciorul stâng peste cel drept și invers)
O cantitate enormă de informații ne-a fost oferită, informație pe care am încercat să o stochez în minte și pe care am sintetizat-o și-n agenda mea (căci eram convisă că și ai mei colegi se vor bucura s-o aibe), extrem de utilă atât dezvoltării mele ca specialist în turism cât și dezvoltării agenției pe care o reprezint.
Cursuri de Leardership susținute de Domnul Ignatius Meimaris (absolvent de Harvard si Director al Interbalkan Institute for Educational and Economic Development), în urma cărora am început să-mi pun mai des următoarele 3 intrebări…”Unde sunt acum?”, “ Unde vreau să ajung?” și “Cum ajung acolo?”.
Cursuri de Legislatie în turism, unde am aflat ca “e permis tot ceea ce nu-i interzis” și care au fost directionate de catre participanti către un singur subiect: (se mai întreaba cineva care?) polițele de asigurare
Cursuri de formare a unei echipe de succes susținute de Dnul Cristian Pandel, în urma cărora, eu și colegii mei am început să luăm pauzele de mese în afara locului unde lucrăm, ne lăsăm birourile perfect curate înainte de plecare, nu mai dăm explicații de ce nu putem face un anumit lucru și am început să ne lăudăm între noi din ce în ce mai des ca să ne întărim relațiile de prietenie.
Mulțumesc, din nou, Dianei Păscuț (director de Marketing Christian Tour) pentru susținerea cursului de Marketing și promovare în turism.
In urma cursului de Management al resurselor umane în turism au apărut schimbări în agenția pe care o reprezint (fotografii de grup din ce în ce mai multe, “pizza time” și preferata mea “casual dress day”) căci am aflat de la dna profesoara Gabriela Tigu ca acestea ar fi unele din cele 20 de moduri prin care personalul poate fi motivat fără a i se crește salariul.
Victos Caraș și Cristian Francu în cadrul cursurilor de Business în turism online, pe lângă altele, ne-au făcut să înțelegem, că Facebook-ul nu este doar cadrul de etalare a pozelor din vacanțe, a celor mai sugestive “selfie-uri” și a check-inurilor din aeroporturi, cluburi și alte localuri care ne conturează un statut de VIP în devenire… 🙂
Cu siguranță, un număr foarte mare de colegi, printre care mă enumăr și eu, s-au simtit excelent în cadrul cursului de Tehnici de vânzare, unde sub indicațiile dnei și dnului Minciu, ne-am exercitat calitățile de comercianți și ne-am îmbunătățit tehnicile de negociere, “luptându-ne” unii cu alții pentru cartonașe colorate…
Și uite așa, am constatat că acumularea informațiilor (chiar și din domenii precum legislație, management, marketing) este mult mai facilă și mai plăcută atunci când mă trezesc în patul confortabil de la Memento Kassiopi, când respir aerul de insula “verde” de la Marea Ionică și nu cel poluat de la oraș și când sunt întâmpinată cu “Kalimera” și nu cu “Bună dimineața!”
Confucius spunea:
“Spune-mi si am sa uit!
Arata-mi si am sa cred.
Implica-ma si abia atunci am sa inteleg!”
V-am zis pe scurt despre Scoala de Primavara din Turism organizata de Christian Tour in Corfu.
Ati vazut poate pe contul meu de FaceBook postarile si pozele mele de la Memento Kasiopi Resort din Corfu, la final de aprilie si inceput de mai! Si ati vazut/citit TESTIMONIALUL atat de personal al Cristinei Nicodim.
Insa numai daca ati fost acolo… puteti intelege!
Cei care nu au ajuns anul asta… vor avea ocazia in editiile viitoare!
MERITA!
Credit foto: unsplash.com
[custom_author=Cristian Francu]