O scurta retrospectiva a anului 2012 in turismul international

Iata ca a trecut si Craciunul, de care sper ca v-ati bucurat impreuna cu cei dragi, si ne indreptam cu pasi repezi spre noul an, 2013. Pentru ultimul meu articol din acest an am pregatit o retrospectiva a celor mai importante evenimente din industria turismului la nivel international.

Unul din evenimentele care a marcat 2012 a fost atingerea cifrei record de un miliard de turisti Internationali, conform OMT. In acelasi timp, OMT a lansat campania “un miliard de turisti, un miliard de oportunitati”.

Insistentele facute de OMT si WTTC guvernelor de a simplifica procedurile de eliberare a vizelor la inceputul anului au inceput sa dea roade. Mai multe tari le-au eliminat sau simplificat, chiar Comisia Europeana a inceput sa faca eforturi in acest sens.

Jocurile Olimpice de la Londra din acest an a fost unul dintre cele mai importante evenimente sportive si turistice. Potrivit datelor furnizate de VisitBritain, veniturile generate de turistii straini, in acest an, au dublat costurile Jocurilor Olimpice. Tot in Europa, mai exact in Polonia si Ucraina, a avut loc Campionatul European de Fotbal.

Lumea nu a scapat de dezastre naturale nici in acest an, printre acestea numarandu-se cele mai mari inundatii din Venetia din ultimii doi ani, cutremurele din nordul Italiei si uraganul Sandy care a devastat New York-ul.

Agentii de turism si turoperatori

Cei doi mari turoperatori TUI si Thomas Cook au continuat sa inregistreze pierderi in 2012. Thomas Cook a inceput un extins plan de restructurare care a inclus schimbarea echipei de management, inchiderea de agentii, concedieri si vanzarea de active, flota sa de avioane si hoteluri. Dificultatile turoperatorului Thomas Cook a facut ca rivalul sau TUI sa devina mai puternic.

In ceea ce priveste agentiile online, un o miscare importanta pe piata a fost cumpararea agentiei Kayak de catre Priceline cu 1,4 miliarde de euro.
China a permis, in acest an, intrarea GDS-urilor straine in tara.

Hoteluri

Marile lanturi hoteluri si-au continuat extinderea pe toate continentele, fiind Accor lantul cu cele mai multe hoteluri in proiect la nivel mondial. Statele Unite, China si Brazilia sunt, in prezent, tarile cu cele mai multe locuri de hotel, potrivit unui raport elaborat de Banca March.

Spre sfarsitul anului, USA Today a lansat versiunea beta a HotelMe, un nou site de recenzii pentru hoteluri la care participa Rezidor Hotel Group, Hyatt, Best Western, Hard Rock si Four Seasons.

Incercand sa devina mai puternice fata de agentii online, in ianuarie 2012, Marriott, Hilton, IHG si Choice Hotels au lansat Roomkey.com.
Recent, JW Marriott Marquis Hotel si-a dechis portile in Dubai, fiind cel mai inalt hotel din lume.

Transporturi

Potrivit OMT, avionul s-a impus in 2011 ca si transport hegemonic in turismul international, 51% dintre turisti utilizand acest mijloc de transport, in timp ce restul au ajuns pe cale rutiera (41%), cale navigabila (5%) sic ale ferata (2%). Iar datele furnizate de IATA arata ca industria aeriana a castigat cu 24% mai mult in acest an.

Traficul aerian a inceput sa se recupereze, companii aeriene din China, America Latina si Orientul Mijlociu cresc puternic, dar cele europene stagneaza. Cele europene sunt cufundate intr-o strategie de control de costuri care include concedieri de personal, ceea ce a dus la convocarea mai multor greve greve pe parcusul anului, printre care grevele din august si septembrie al personalului Lufthansa.

Uniunea Europeana a impus un impozit pentru emisiile de CO2, care a dus la un razboi comercial cu SUA si China ce a afectat comenzile fabricantului de aeronave Airbus. Pana la urma UE a cedat suspendand impozitul pentru zborurile intercontinentale, nu insa si pentru cele in interiorul Uniunii, ceea ce pune in clar dezavantaj companiile aeriene europene fata de rivalele din SUA si Asia. Guvernele din Europa au urcat si taxele pentru aeroporturi ceea ce a dus la eliminare de rute, mai ales in Spania si Marea Britanie. WTTC a avertizat deja Guvernele ca “turismul nu este o vaca de muls”.

Un studiu realizat de GP Wild International releva ca Europa s-a consolidat ca a doua piata si destinatie a croazielor la nivel mondial.

Tehnologie

Smartphone-urile, tabletele si aplicatiile mobile au fost protagonistele anului 2012 in intreaga industrie. Dispozitivele mobile au devenit mijloacele cele mai utilizate pentru accesarea Internetului, potrivit raportului Mobile Web Watch 2012.

Noile Channels Manager au inceput sa integreze campanile hotelurilor pe retelele sociale cum ar fi noul Channel Manager al RateGain lansat la World Travel Market in Londra.

Aeroporturile folosesc aplicatiile pentru smartphone, Twitter si GPS-ul cu scopul de a imbunatatii experienta utilizatorilor. Iar a 14-a editie a Airlines Business Trends Survey a relevat ca aplicatiile mobile sunt investitia piroritara in industria aeriana.

Google inainteaza in industria turismului cu instrumentele sale de cautare Google Hotel Finder si Google Flights. Google Hotel Finder a inceput sa fie lansat in mod progresiv la nivel mondial. Google a incheiat un acord cu compania aeriana Cape Air pentru a gestiona vanzarea de bilete de avion prin intermediul sistemului ITA Software, detinut de acesta. Agentiile online si GDS-urile s-au unit pentru a denunta Google in fata Comsiei Europene pentru abuza de pozitie dominanta. Google colaboreaza, in prezent, cu Comisia Europeana pentru a evita o amenda grea. Google a adaugat la produsele sale Google Sea View, a pus Marele Canion pe Google Maps, a lansat un nou sistem de navigare pentru cicloturism si a intrat in afacerea ghidurilor de calatorie cumparand compania Formmer’s.

Apple incearca sa intre si el pe piata turistica cu iTravel, lansand in 2012 noul ticket de imbarcare cu iPhone5.

GDS-urile pariaza pe hoteluri, in timp ce IATA pregateste un nou sistem de distributie. Atat GDS-urile cat si asociatiile agentiilor de turism au reactionat si au cerut participarea intregii industrii la noul sistem IATA, New Capability Distribution.

Care sunt pentru voi cele mai importante evenimente din industria turismului in anul 2012?

Va urez tuturor un an 2013 plin de evenimente interesante si pozitive atat pe plan profesional cat si personal!

Sursa foto: unsplash.com

Tags : agentie de turismspecialisti in turismVasilica Margalina

Leave a Response