Impresii de la workshopul dedicat agentiilor de turism

Primul workshop TEN 045

Tocmai m-am intors de la workshopul pe care l-am organizat cu Asociatia TEN in aceasta seara.

Tema aleasa a fost “Agentia de turism de la concurenta la colaborare” si ma bucur ca am avut o multime de oameni alaturi de noi la acest eveniment. Vreau sa multumesc tuturor pe aceasta cale ca au fost alaturi de noi.

Daca nu ai ajuns si tu la acest workshop, gasesti mai jos prezentarile colegilor mei  din Turism Market, Alex Hampu si Cristian Francu, prezentari pe marginea carora s-a discutat (si jucat- penru ca am avut si cateva jocuri de grup incluse in program) aproximativ 2 ore si jumatate.

Despre Asociatia TEN- Alex Hampu

Agentia de turism de la concurenta la colaborare – Cristian Francu

Dupa aceste 2 prezentari am avut alaturi de noi o prezenta calda: pe Letitia Lucescu de la Evolutiv Consultants. Letitia a explicat foarte frumos de ce este mai greu sa colaborezi decat sa fii concurent. Astfel ea a enumerat cateva dintre piedicile pe care le avem cu totii atunci cand suntem pusi fata in fata cu o posibila colaborare:

 •  este posibil sa consideri ca ai ceva de castigat daca NU impartasesti cu ceilalti cunostintele pe care le ai
 •  iti este frica sa nu cumva sa PIERZI ceva din acea posibila colaborare
 •  este greu sa abordezi o anumita problema sau persoana
 •  nu stii CUM sa abordezi problema/persoana respectiva
 •  nu esti pregatit(a) sa oferi sau sa primesti o anumita informatie

Pe langa enumerarea piedicilor care stau in calea colaborarii intre agentiile de turism, Letitia a explicat si care este calea de urmat pentru a depasi aceste piedici. Ea ne-a aratat faptul ca trebuie sa ne gandim si sa gasim o unitate comuna unii cu altii, un interes comun, pentru a putea colabora. Astfel, atunci cand ambele parti simt ca au ceva de castigat si ca lupta pentru o cauza comuna pot ajunge in stadiul de a colabora iar colaborarea respectiva va fi una de succes.

In acest prim workshop organizat de mine impreuna cu Asociatia TEN s-a pus in discutie tema colaborarii si a concurentei in turism. A fost un workshop in care s-au deschis mai multe discutii si in care am participat cu totii la cateva exercitii de grup foarte interesante.

Bineinteles, toti ne-am fi dorit ca cele 2 ore si jumatate sa fi putut dura mai mult pentru ca ne-am implicat in discutii interesante, discutii ce isi cer continuarea in editiile viitoare ale acestor workshopuri.

Daca vrei sa vezi cam cum s-a desfasurat workshopul gasesti cateva fotografii mai jos. Totodata si colegul nostru Cristian Francu a scris despre workshop si gasesti mai multe detalii in articolul acesta.

Te astept si la editiile viitoare a acestor workshopuri (voi anunta aici pe blog ori de cate ori vom face un workshop).

 

Carmina Nitescu

autor Carmina Nitescu

Fac consultanță de business, marketing, comunicare și social media pentru companiile de turism, sunt trainer, coach și organizator de evenimente tematice. Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com
Tags: Alex HampuCarmina NitescuCristian Francueveniment turism marketspecialisti in turism

6 Comentarii

 1. Imi pare extrem de rau ca nu am ajuns aici,as fi vorbit singur 2 ore.
  Eu sint,din principiu ,pentru colaborare,pentru parteneriat.Mai multe agentii pe un avion charter inseamna risc mai mic,mai multe agentii care fac un grup,nseamna ca grupul se va face.
  Din pacate,la circuite,acest lucru este imposibil.Haiduci,ca si Interra sau Kara,foarte buni de altfel,nici nu se gindesc la asa ceva.Nu concep.
  La chartere,sint multi care” vor sa demonstreze ca sint Buricul Pamintului”, ca sint nr 1, cei ma tari,cei mai buni,samd.Eu vreau sa imi umplu avioanele si sa nu pierd.
  Nu exista Tour Operatori puternici,intr- o tara cu revinzatori saraci sau insolventi.Ne trebuie revinzatori puternici,sanatosi,care sa cistige,care sa iti plateasca la timp.
  Nu exista concurenta,daca vrei.Din pacate,neamul romanesc asa este..
  Am stat 8 zile la Cannes,si m- am obisnuit acolo sa las alte masini sa treaca,si sa le zimbesc celorlalti soferi…
  Am ajuns in Romania.Dupa 3 zile,am inceput sa injur..bineinteles!
  E greu,e foarte greu sa ii faci pe romani sa colaboreze.Eu cred ca putem sa colaboram cu totii.Daca am vrea..

  1. Multumim pentru completare.
   Asa este, colaborarea este foarte importanta si s-ar putea realiza numai daca partile isi doresc. Eu cred ca toata lumea care este deschisa colaborarii are de castigat.

   Vom mai face astfel de workshopuri pe mai multe teme pe viitor. O tema interesanta pentru multe agentii este cea a politelor de asigurare impotriva insolventei. Aceasta este una din temele pe care le vom aborda cat de curand in cadrul unui workshop.

Leave a Reply