Goana dupa clienti: Tarifele foarte mici sunt minciuni care costa mult

La sfarsitul lunii octombrie, peste jumatate dintre agentiile de turism din Cluj au fost amendate cu mii de lei pentru ca afisau tarife mult mai mici decat cele reale (Sursa: Digi24).

Dincolo de problema deontologica, partea cea mai ingrijoratoare este ca aceste agentii considerau ca astfel vor atrage clienti.

Principiul era pe cat de simplu, pe atat de fragil. Clientul intra incantat in agentie, atras de mirajul unei vacanta ieftine “de vis”, punea degetul pe oferta dorita si surpriza… i se flutura sub nas o varianta mai scumpa.

Cu siguranta, agentii aveau intotdeauna o explicatie plauzibila pentru schimbare: locurile ieftine tocmai s-au epuizat, la tariful afisat se adauga anumite taxe, planetele s-au aliniat astfel incat clientii care achizitioneaza varianta afisata sa aiba 7 ani de ghinion. Si sperau ca potentialii clienti sa scoata mai multi bani din buzunar pretinzand ca: “Atunci cand planuiesti sa cheltuiesti oricum 500 de euro pe o vacanta, ce mai conteaza 120 de euro in plus, nu?” Nu!

Aceasta strategie o sa se intoarca ca un bumerang impotriva agentiei care o practica. Pentru ca…

Nu vreau sa fiu mintit frumos

Cand vine vorba de banii mei, vreau sa stiu exact la ce sa ma astept. Nu vreau promisiuni mincinoase si o sa ies cat ai clipi din agentia ta daca ma simt inselat. Increderea clientilor este cel mai puternic atu al oricarui business. In castigarea increderii clientilor se da adevarata lupta dintre agentii. Atunci cand o sa intelegem acest lucru o sa avem o piata transparenta si un mediu mai sanatos unde sa ne dezvoltam afacerile.

Atragi degeaba vanatorii de oferte

Cu o oferta ieftina, atragi multi vanatori de oferte. Dar in momentul in care le schimbi tariful, acestia se uita in stanga, in dreapta, compara si… fug cat ai clipi la cei care le fac o oferta mai ademenitoare. Ei nu sunt clienti fideli si visezi degeaba ca, odata adusi in agentie, o sa fie cuceriti de amabilitatea si rabdarea ta.

Ma prostesti o data, e vina ta, ma prostesti de doua ori, e vina mea

Aceasta este o vorba care se aplica perfect in relatia agentie – client. Poate ca o data o sa functioneze reclama mincinoasa… poate ca o sa fie cumparata si oferta mai scumpa de catre clientii incantati de promisiunea unei vacante. Poate o sa fie chiar o vacanta reusita. Dar nu o sa se intoarca in agentia ta si atunci cand o sa le povesteasca celor apropiati despre vacanta, o sa le spuna si ca “escrocii” de la agentie le-au schimbat tariful.

Suntem inca intr-o perioada economica dificila, in care multe agentii recurg la astfel de metode disperate de a atrage clienti. Pentru ele am un singur mesaj: sunt multe alte variante sanatoase prin care sa va cresteti incasarile: campanii de fidelizare, vouchere atragatoare, consilieri de calatorie amabili, prietenosi si bine pregatiti. Sigur ca asta inseamna munca, dedicare si investii de bani si timp. Dar este singura varianta legala prin care afacerile sa depaseasca criza si sa prospere.

Credit foto: unsplash.com

Tags : agent de turismagentie de turismconsultant de turismspecialisti in turism
Alexandra Mateuta

The author Alexandra Mateuta

11 Comments

  1. Ai dreptate si te înțeleg!
    Insa – uneori – chiar se întâmpla ca locurile ieftine sa se vândă si ocupe primele! Pe bune!
    Si nu poți sa schimbi afisul de fiecare data cand se trece la o noua clasa de tarif, nu!?
    Doar cu toții folosim sintagma "de la"!!!!
    Exista hoteluri cu tarife diferite si confort diferit!
    Si sa ne gândim la liniile aeriene – de linie si low cost!
    Cum ar fi sa amendezi Ryanair Air sau Lufthansa ca au afisat tarifele promotionale dar in data x nu mai sunt valabile!?

  2. Ai dreptate si te înțeleg!
    Insa – uneori – chiar se întâmpla ca locurile ieftine sa se vândă si ocupe primele! Pe bune!
    Si nu poți sa schimbi afisul de fiecare data cand se trece la o noua clasa de tarif, nu!?
    Doar cu toții folosim sintagma pret “de la”!!!!
    Exista hoteluri cu tarife diferite si confort diferit!
    Si sa ne gândim la liniile aeriene – de linie si low cost!
    Cum ar fi sa amendezi Ryanair Air sau Lufthansa ca au afisat tarifele promotionale dar in data x nu mai sunt valabile!?

    1. Cristian, ai perfecta dreptate. Articolul meu se refera la reclamele mincinoase, nu la cei mai multi agenti, care muncesc ca sa-si promoveze ofertele corect si au nevoie de o piata transparenta.

  3. Extrem de bine argumentat de catre Cristian.Din pacate,multe dintre detaliile prezentate de Alexandra mai sus,nu sunt chiar asa sau..nu mai sunt chiar asa.
    Exact la acelasi exemplu as fi vrut sa ma raportez si eu Ryanair -Lufthansa cu tarife promotionale.Asadar,sa nu ne pripim.

  4. Nu e asa ca e mai usor sa ne raportam la companiile aeriene unde situatiile sunt atipice, decat la ceea ce se intampla in industria de turism?

    Mie imi pare ca articolul este extrem de fair si vorbeste de ceea ce se intampla in general. Sau credeti ca avem parte de o atat de mare transparenta in promovarea ofertelor?

  5. Nu mă refer numai sau neaparat la ofertele de la airlines.

    Exista si hoteluri cu tarife diferite si oferte cu tarife de la – la x EUR.

    In turism, in Tour Operarea de Chartere e o situație specială:

    Știi cum e – prețul din mai e super mic , real si explicabil!
    Cel din Iulie e mare ca si cererea in vârf de sezon!
    Între ele, multe clase tarifare …
    Oferta in catalog o faci detaliat cu tabel etc.
    Insa in comunicarea tip advertising socoti in evidenta cel mai bun/mic preț disponibil – altfel pierzi interesul clienților potentiali

    Tie Mădălin si Alexandrei – va spun si înțelegeti inediat ce vreau sa spun – ca oameni de mk din turism.

    Dar ce înțelege inspectorul de la OPC depinde de mulți factori…

    Si mă întreb ce înțelege clientul obișnuit care asculta știri si crede tot ce se exagereaza la TV …

    Ce vreau sa subliniez:

    Si cei de la OPC pot exagera sau interpreta greșit!

    La fel cum si Agentia poate profita unfair de o situație altfel reala in piața

    Clienții ar trebui sa taxeze sau validare tehnici si tactici de comunicare!

    Si nu OPC ul – in funcție de cum s-a decis un inspector sau altul!

    Si NU ma refer la excepțiile cand se minte penibil si condamnabil!!

  6. Nu ne raportam pentru ca este mai usor,ne raportam pentru ca aceste situatii atipice reprezinta o bucata importanta din activitatea agentiilor.
    Nu am mentionat nicio secunda ca ar fi unfair,mi s-a parut pe alocuri categoric,fara argumente suficiente.

  7. Ai dreptate, Alexandra! Ai spus lucrurilor pe nume! Ca si client, este indeajuns sa fii mintit o data, ca sa uiti numele respectivei agentii. Apreciez mult mai mult agentiile corecte, care iti prezinta de la inceput un tarif. care poate la prima vedere nu pare rezonabil, decat o agentie care iti vinde "vacanta visurilor tale" insa iti ia si pielea de pe tine in cele din urma…

  8. Tarifele mici ascund şi ţepari care îşi bat joc de clienţi, fie abandonându-i prin Europa sau păcălindu-i referitor la condiţiile de transport şi cazare !
    Înainte de a contacta o anumită agenţie trebuie să faci ceva detectivistică, să te interesezi din cât mai multe surse asupra istoricului firmei respective.

Leave a Response