“Daca as avea un hotel as face cate un <selfie spot> peste tot: unul la receptie, unul pe drumul spre lift, unul pe culoarul spre camera, unul chiar la intrarea in camera…” spunea Alexandru Negrea – Agentia Spada, la Social Media Summit Bucuresti 2015.
De ce “selfie spot”? Pentru ca a face un selfie si a da un check in la locatie este primul lucru pe care il face un utilizator de smartphone cand ajunge undeva (de exemplu la hotel, intr-o vacanta, la aeroport, etc). Iar utilizatorii de smartphone sunt peste tot printre noi, calatoresc des si sunt din ce in ce mai multi.
Turismul are un mare potential de promovare in social media, insa din pacate majoritatea companiilor de turism fie ignora acest lucru, fie nu stiu CUM sa utilizeze corect acest canal.
In articolul de astazi mi-am propus sa vin cu un rezumat al celor dezbatute la Social Media Summit (ma voi referi la eveniment folosind hastagul oficial, #smsbucuresti) si cu adaptarea catorva idei enuntate acolo pentru industria turismului.
Astfel, pornind de la citatul de mai sus, trebuie sa spun ca am observat ca in turism (in Romania) companiile raspund destul de greu tendintelor din online in general, majoritatea mergand pe canalele de promovare obisnuite (offline) si neluand in calcul tendintele din online. (Exclud de aici companiile care impletesc deja cu succes online-ul cu offline-ul). Iar cand spun “tendinte din online” nu ma refer la Google Adwords (desi si acesta este un canal de luat in calcul, insa este un canal de vanzare “la rece”) sau la existenta unor sisteme de rezervari online.
Avand in vedere ca “online-ul” creste si se dezvolta pe multe canale in ultimii ani, consider oportun pentru orice companie de turism sa ia in calcul aceasta resursa. Daca in trecut era suficient sa ai un site de prezentare sau o pagina de Facebook, astazi este cu atat mai important sa te si ocupi de aceste canale de promovare si sa fii atent la ce apare nou si sa te adaptezi:
- degeaba ai site daca nu il updatezi permanent: adica daca ai un site cu oferte generale, cu plecari de genul iunie – septembrie, cu preturi “de la”, etc.
- degeaba ai un blog de companie daca scrii rar si cand scrii faci de fapt prezentari de oferta (si NU aduci informatii valoroase cititorilor)
- degeaba ai 5 conturi in retele diferite in social media (Facebook, Instagram, Twitter, etc) daca nu le folosesti. Sau cand le folosesti ai numai mesaje comerciale (de genul “avem oferte speciale”). Clientul tau nu sta in social media cu gandul “sa cumpere”. Daca vrea sa cumpere va face ceva activ in sensul asta – cauta, intreaba, vine in agentie, suna.
- degeaba folosesti un canal de promovare daca nu il adaptezi in functie de tipul clientului si nevoile sale (potentialii clienti trebuie sa fie si ei acolo).
Am un exemplu concret in acest sens: de mai mult de 1 an de zile continutul video este in continua crestere iar companiile care au abordat promovarea prin video au avut de castigat. Video nu inseamna numai Youtube, ci inseamna si postarea videoclipurilor si in alte retele sociale precum Facebook si Instagram.
Asa ca daca esti o agentie de turism oare nu poti sa le arati clientilor tai mai bine cum este intr-o anumita destinatie printr-un video? Oamenii iau decizii emotional iar un video in care transmiti clientilor tai cum se vor simti in destinatia respectiva sau facand diverse activitati nu va face altceva decat sa sporeasca increderea fata de tine ca si companie si sa iti aduca clienti mai multi. In plus, daca alegi sa implici cateva persoane dintre clientii tai existenti in realizarea videoclipului (sau le ceri lor sa se filmeze acolo) vei transmite mult mai credibil informatia pentru ca cei de acasa vor avea ocazia sa vada cum decurge o vacanta oferita de voi in acea destinatie si vor afla parerea unor oameni care au fost acolo.
La #smsbucuresti s-a discutat mult despre tendintele anului in social media si concluzia a fost ca “2015 va fi anul continutului“. Dar al continutului de calitate, nu al continutului aruncat cu orice pret pe site-uri, bloguri si social media.
Astfel, un continut este de calitate atunci cand acesta poate fi folosit si pe viitor (ex. postari si social media sau articole general valabile scrise pe bloguri, articole care pot fi share-uite si acum dar si peste 6 luni sau 2 ani), iar a gandi o strategie pe termen lung este mult mai eficient decat a o lua de la zero de fiecare data.
O remarca pe care am retinut-o de la Mugur Patrascu – Ileo despre continut a fost “In social media daca nu ai ce spune, nu spune. Share de la altii. Nu e un concurs de cantitate. Mai putin si mai bun.” Adica nu trebuie sa postam in social media doar de dragul de a o face sau sa ne intrecem unii pe altii cu “cine posteaza mai mult” ci mai degraba sa punem accent pe calitate si pe a transmite o informatie cu adevarat relevanta. In ziua de astazi informatia este din ce in ce mai multa si, in multe cazuri, proasta. Atunci cand vine vorba de compania pe care o reprezentam este esential sa oferim calitate clientului nostru (sau cititorului) si sa nu il enervam cu tot felul de informatii irelevante pentru ca in acest caz acesta isi va pierde interesul si il pierdem.
A fi prezent in online este obligatoriu pentru toate companiile, insa daca esti o companie de turism cu atat mai mult trebuie sa fii nu doar prezent ci si activ in online cu informatie relevanta pentru publicul tau. Online-ul a spart demult barierele “teritoriale” si astazi poti ajunge direct la clientii pe care ii doresti mult mai simplu: cunoscand profilul clientilor pe care ii urmaresti si gasind cai de a ajunge mai aproape de ei. Cum faci asta? Diferentiindu-te de celelalte companii si fiind activ pe acele canale de comunicare care ti se potrivesc.
La capitolul “Cele mai populare mesaje publicate pe paginile de Facebook“, la categoria “Agentii de turism” si “Companii Aeriene” Alexandru Negrea a prezentat comparativ mesajele din 2013 si 2014 si le-a si comentat.
Concluziile lui legate de mesajele transmise in online de companiile de turism au fost:
- mare atentie la fotografiile publicate – pe langa faptul ca trebuie sa ai drepturi de autor pe ele, este nevoie sa transmiti cititorilor faptul ca tu ca si agentie cunosti destinatia, o recomanzi si ai fost acolo iar rezultatul se poate vedea in fotografiile pe care le publici si in mesajul care este transmis alaturi de acestea. Atunci cand se simte ca agentia publica “o poza de pe net” nu prea da bine
- daca nici companiile de turism nu au fotografii bune cu destinatiile, atunci cine?
- in cazul in care oferi servicii unei persoane publice tu ca si companie stii din timp de prezenta acelei persoane. Asa ca daca vrei sa ii faci acesteia o fotografie, studiaza putin modalitatea si locul in care ii faci acea fotografie pentru ca fotografia sa fie relevanta si sa se bucure se succesul pe care il speri
- concluzie personala (a mea, Carmina): colaboreaza cu un fotograf profesionist pentru fotografiile proprii sau cumpara fotografii relevante pentru ceea ce vrei sa transmiti
Dupa eveniment i-am pus urmatoarea intrebare lui Alexandru Negrea: “Industria turismului este destul de vasta (include agentii de turism, touroperatori, hotelieri, companii aeriene, reprezentante ale anumitor zone/statiuni, etc). Daca ar fi sa faci o singura recomandare acestor companii despre cum sa abordeze social media in mod corect si util pentru businessul lor, care ar fi aceasta?“
Raspunsul lui a fost: “Mi se pare că majoritatea companiilor din industria de turism tratează social media ca pe o jucărie, ca pe un nice to have, deşi social media şi turismul funcţionează perfect împreună.
Recomandarea mea, în acest context, ar fi să crească bugetele de promovare pentru social media, să înceapă să genereze conţinut de calitate (foto/video/text) şi să investească în a le oferi oamenilor tot ce au nevoie pentru a-şi face poze mai bune în punctele lor de lucru şi în împrejurimi. E moda selfie-stick-urilor? Ok, dă-le tu oamenilor câte un selfie-stick la recepţia hotelului. “
Concluziile mele in urma #smsbucuresti editia 2015 – legate de aplicabiliatea in turism:
- chiar daca nu “te pricepi” la online, social media sau la ce noutati au mai aparut este esential sa stai informat: participa la evenimente de profil, citeste reviste si bloguri dedicate industriei sau colaboreaza cu cineva care este informat in aceasta zona si care are experienta in turism si poate face legatura intre cele 2 domenii
- nu face lucrurile dupa ureche ci adapteaza-te la clientul caruia te adresezi
- think outside of the box: gandeste-te permanent la cum ai putea aborda lucrurile in mod diferit si creativ pentru a ajunge la clientul tau
- nu te astepta sa ai crestere organica in online (adica o crestere naturala), daca tu ai numai mesaje comerciale
- Facebook a iesit demult din sfera “cheltuielilor de marketing” in sensul ca trebuie sa ai un buget separat pentru el pe care sa il ajustezi pe parcurs, in functie de nevoi
- nu trebuie sa ai 10 postari pe zi in social media. Este suficient sa ai o singura postare daca aceasta este foarte buna. Calitate, nu cantitate
- adapteaza-ti actiunile in functie de obiectivele pe care le ai si nu neaparat in functie de procedurile stabilite initial sau, pe romaneste, “socoteala de-acasa nu prea da cu cea din targ”: daca ai de atins un obiectiv fa ceva activ adaptandu-te in functie de reactia oamenilor la ceea ce postezi (reactie pe care trebuie sa o urmaresti permanent)
- cauta sa vezi ce au facut alte companii din industrie si au avut succes si inspira-te de acolo (concurenta este buna pentru ca te face si pe tine sa vrei sa fii mai bun si sa cresti). Apoi inoveaza.
- prea putine companii de turism au bloguri. Daca vrei sa tii legatura cu clientii tai la modul informal si vrei sa fii cat mai aproape de ei, transmite asta prin transparenta pe care o ai fata de ei pe blog. Oamenii tind sa comunice mult mai mult atunci cand simt ca sunt bagati in seama si ca li se raspunde la ce intreaba
- oamenii reactioneaza la apartenenta la comunitati: creaza o comunitate in jurul fanilor tai de pe Facebook/ a celor care te urmaresc pe blog si vorbeste-le ca fiind o “comunitate” si nu o “audienta”
Social Media Summit Bucuresti 2015 a avut loc pe 18 februarie, a fost organizat de Revista Biz si am mai scris despre el aici.