Concluziile evenimentului dedicat hotelierilor

markus-spiske-g5ZIXjzRGds-unsplash

Alex Hampu eveniment TEN 20 feb 2014In data de 20 februarie 2014, la Hotelul Residence Arc de Triomphe din Bucuresti, a avut loc conferinta gazduita de Asociatia TEN si Omega Hotels cu tema “Cum sa eficientizam colaborarea cu sistemele de rezervari online”, eveniment la care Turism Market a fost co-organizator.

Iata ca a venit si randul hotelierilor sa „stranga randurile” dupa ce anul trecut Asociatia TEN a mijlocit intalnirea agentiilor de turism (Predeal. septemberie 2013), incercand asadar sa realizeze unul din obiectivele urmarite in cadrul asociatiei, acela de a apropia operatorii din turism din Romania si de a crea retele de turism.

Iata mai jos cateva din temele abordate la recentul eveniment din 20 februarie:

  • 1. Am incercat sa centralizam sistemele de rezervari online, atat B2B cat si B2C, care produc efectiv si care merita atentia hotelieilor din Romania:

eveniment hotelieri 2

De departe, Booking.com este liderul detasat pe piata din Romania, care domina segmentul B2C, dar nu trebuie neglijat si segmentul B2B, cei de la Hotelbeds castigand teren in fata mai veneranilor Gulliver, Miki sau Travco.

Trendul este clar, ponderea rezervarilor online la hotelurile din Bucuresti este in crestere, de la 1-2% acum 4-5 ani, la aproape 30% in prezent. In provincie ponderea este mult mai mica.

  • 2. Am analizat impreuna solutiile de eficientizare a gestionarii sistemelor online de tipul B2B, si am incercat sa implementam o modalitate mai facila si mai putin restrictiva de colaborare intre agentiile de turism din Romania si hotelierii din Romania, cu ajutorul colegilor nostrii de la Omega Hotels.

Aveti mai jos propunerea Asociatiei TEN:

eveniment hotelieri 1

Prin colaborarea directa intre hotelier si integrator vom avea astfel avantaje din ambele perspective:
– al agentiei de turism: conditii mai putin restrictive de rezervare in special in ce priveste termenul de modificare/anulare
– al hotelului: incasarea contravalorii serviciilor de cazare se va face in maxim 5 zile de la facturare si nu 2-4 luni !!!!, cum, din pacate, se intampla acum.

  • 3. Am creat pe un grup pe Facebook care se numeste “Hotelieri Tourism Expert Network”, pentru a imbunatati comunicarea intre hoteluri atunci cand avem probleme cu “TZEPARII”. Se va realiza astfel o comunicare in timp real, putandu-se evita situatiile nedorite de fi tzepuiti in mod premeditat de catre „carieristii” din domeniu si care din pacate, in cele mai multe din cazuri, nu au nici o sansa de a se solutiona pozitiv cu ajutorul autoritatilor.

Si aici am un singur exemplu: In perioada aug-sept 2013 numitul Tatar Gabriel a reusit sa tzepuiasca peste 13 hoteluri, in majoritate din Bucuresti. Individul isi facea rezervarile fie prin sistemele online de rezervari, fie telefonic, direct la hotel, pe mai multe zile, si invocand tot felul de motive (si beneficiind si de naivitatea receptionerilor), se sustragea de la plata la check/in , iar cu o zi inainte de data check/out-ului, dadea bir cu fugitii.

  • 4 . In ultima parte a conferintei am discutat despre Channel Manager, despre cum se gestioneaza, despre avantajele achizitionarii unui astfel de produs.

Este evidenta pentru tot mai multi hotelieri (cel putin din Bucuresti) necesitatea unui astfel de produs, avand in vedere numarul tot mai mare de canale online pe care trebuie sa le gestioneze.

Decizia de cumparare tine de necesitatile hotelului dar si de posibilitatile produsului de Channel Manager. Ideal ar fi ca inainte de a-l cumpara, hotelul sa testeze produsul. In general providerii de astfel de produse ofera “one month trial”.

Atat eu cat si colegii mei am scris pe Turism Market despre Channel Manager si promit sa revin cu inca un articol despre “Cum sa alegi un Channel Manager” in editiile viitoare.

In urma fiselor de feedback completate de cei peste 60 de hotelieri prezenti la intalnire a rezultat ca intalnirea a fost interesanta, utila si ca se mai doresc si alte intalniri de acest gen. Vom incerca sa spicuim cateva din propunerile tematice propuse de participanti si va vom anunta din timp despre noile teme ce le vom dezbate in cadrul viitoarelor intalniri.

Ca sa va faceti o idee despre cum a fost la eveniment va las mai jos materialul realizat de Travel Mix, televiziune care ne-a fost alaturi in cadrul evenimentului si careia ii multumim pe aceasta cale.

Credit foto: unsplash.com

Tags: Alex Hampueveniment turism markethotelspecialisti in turism

1 Comentariu

  1. Draga Alex,mi-a placut prezentarea Ta,imi pare bine ca esti un impatimit al turismului in general si al muncii hoteleire de asemenea,eu am facut scoala postliceala de receptioneri in 75,cu mari profesori,D-na Cornelia(Plohoptniuc)Ene,D-l Vasile Calamata,Titi Ionescu,Profesor Schmidt…in prezent dupa o frumoasa cariera,sunt pensionara dar am ramas si eu cu acest microb…am facut cursurile pentru agent de turism si ghizi…mai fac tur de oras in Iasi,cu mult drag,cu multa dragoste pentru aceasta frumoasa meserie….mare avantaj am ca sunt vorbitoare de mai multe limbi straine…vrei un tur de oras la Iasi te astept cu mult drag!!!!Mult succes si spor in tot ce faci!!!!DIN DULCELE TARG AL IESILOR…

Leave a Reply