Cluj-Napoca – Capitala Europeana a Tineretului in 2015

 

Cluj-Napoca este Capitala Europeana a Tineretului anul acesta.

Este un lucru frumos nu doar pentru oras, pentru Transilvania, ci pentru intreaga tara, iar turismul are foarte multe de castigat de pe urma acestui fapt. Este un titlu international ceea ce implica un grad mare de notorietate si promovare a orasului in toata Europa. Cu cat reuseste sa se promoveze mai bine atat in tara cat si in strainatate, cu atat numarul de persoane care vor vizita orasul va creste.

Am incercat sa schitez profilul turistului care viziteaza Cluj-Napoca: tineri, cu varsta cuprinsa intre 18-30 ani, studii superioare, venituri medii, pasionati de calatorii si muzica, folosesc pentru a se deplasa trenul, autocarul, avionul (companii low cost) sau masina proprie, aleg majoritatea sa se cazeze la hosteluri sau pensiuni si sunt dispusi sa cheltuie in jur de 300-400 euro pentru 4-5 zile.

Turistii care ajung sa viziteze orasul sunt interesati atat de evenimentele organizate dar si de partea culturala a orasului, de istorie, arhitectura, muzee etc. Partea gastronomica este un aspect interesant pentru acestia si vor sa descopere diferite arome si sa guste din mancarea traditionala dar si sa experimenteze viata de noapte.

Un turist care viziteaza orasul se va caza la un hotel/hostel/pensiune, va merge in restaurant, baruri, cluburi explorand si viata de noapte, isi poate aloca timp sa viziteze si imprejurimile Clujului (in special Salina Turda, un obiectiv foarte vizitat de catre turisti, dar si alte obiective turistice – Cetatea Alba Iulia). Prin urmare, chiar si alte orase din apropierea Clujului pot beneficia de pe urma acestui titlu acordat orasului.

Site-ul oficial cu intregul program, proiecte, evenimente, noutati  este: www.cluj2015.eu. Aici gasiti toate informatiine necesare cu privire la toate evenimentele care se desfasoara pe perioada intregului an. Printre cele mai cunoscute evenimente se numara Untold Festival care reuneste artisti ca David Guetta, Avicii, ATB, John Newman si multi altii,  Electric City, Electric CastleJazz in the Park.

In derularea intregului proiect Cluj-Napoca, Capitala Europeana a Tineretului , au fost si sunt implicate autoritatile locale, mediul universitar, comunitatea locala, ceea ce ar trebui sa presupuna o buna colaborare si o organizare pe masura.

O intrebare care mi-a venit in minte este aceea daca agentiile de turism care fac si incoming se folosesc de acest eveniment din Romania si il promoveaza peste hotare. Chiar ar fi interesant un pachet turistic avand aceasta tema: Cluj-Napoca, Capitala Europeana a Tineretului 2015. Poate merita incercat si de ce nu, ar avea si success.

O primavara mirifica va doresc 🙂

Tags : Simona Baleaspecialisti in turism
Simona Elena Balea

The author Simona Elena Balea

Leave a Response