Ce rol au concursurile sportive asupra turismului?

In fiecare seara ne uitam la stirile sportive si nu auzim numai fotbal, fotbal, eventual tenis sau handbal si acum olimpiada de la Sochi, ca doar este cea mai mare investitie financiara de pana acum in domeniul olimpiadelor de iarna.

Oare de ce la noi nu se face mai multa publicitate pentru ceea ce am putea numi sport de nisa: alpinism, schi alpinism, schi fond, bouldering, excalada pe gheata, maratoanele montane? Sa avem parte de galerie pe toata durata evenimentului si a traseului de concurs ar fi,poate, un vis implinit, dar deocamdata trebuie sa mai asteptam, iar sportivii nostri devin cunoscuti doar daca au rezultate deosebite la nivel international.

In primul weekend din februarie a avut loc in judetul Cluj, satul Rachitele, comuna Margau, a XI-a editie a Cupei Rachitele, un eveniment sportiv care de-a lungul anilor si-a castigat un numar considerabil de amatori si de pasionati ai acestui sport.

Caci doar se stie, ca in primul weekend din februarie, an de an, se intalnesc prietenii alpinisti din toata tara la Rachitele pentru a se intrece atat la proba de dry tooling pe peretii Vaii Stanciului de la poalele Vladesei, dar mai ales la proba de gheata-viteza pe peretele de gheata de la Cascada Rachitele, care an de an atrage mii de turisti, fiind considerata una dintre cele mai frumoase din tara.

Anul acesta am avut participanti din Dambovita, Bucuresti dar mai ales de pe langa Cluj-Napoca, stabilindu-se un nou record de viteza la gheata, de 14 secunde, inregistrat de Stancescu George, iar la fete recordul a fost de 16 secunde, inregistrat de Cristina Pogacean.

Care ar fi scopul acestui articol? In primul rand se doreste a fi un semnal de alarma pentru toti cei are au un rol mai mic sau mai mare in promovarea turismului de nisa din tara noastra.

Se stie ca turismul de aventura a crescut foarte mult in popularitate in tara noastra, dar este inca la inceputuri si trebuie incurajat sa se dezvolte, din toate punctele de vedere, potentialul fiind unul extraordinar.

Iar concursurile sportive, de tipul Cupei Rachitele sunt un exemplu pozitiv in acest sens, care merita sa fie pe deplin sustinut pentru a continua traditia care si-a creat-o de-a lungul celor XI editii.

Din fericire, avem exemple multiple la nivel national care sa urmeze aceasi directie de promovare a turismului de nisa:

  • UIAA Ice Climbing World Cup de la Busteni, aflata la cea de a VIII- a editie
  • Concurs escalada RICO, ce se pregateste pentru a VIII-a editie
  • Maraton Apuseni
  • Cupa Vladeasa – concurs de schi alpinism
  • Cupa Vladeasa la Mountain Bike, organizat in luna octombrie, iar exemplele pot continua.

Iar evenimente de acest gen merita sa se bucure de cat mai multa popularitate, nu doar pentru a promova anumite destinatii turistice, de care se leaga fiecare organizator atunci cand alege locul de desfasurare al evenimentului, ci si pentru ca acestea reprezinta o parte din animatia pe care o cauta orice turist care merge in concediu.

De cele mai multe ori, la orice concurs de acest gen exista o proba adresata amatorilor sau chiar publicului, iar turistii pot sa experimenteze pe pielea lor putin din gustul adrenalinei caracteristica fiecarei ramuri a turismului de aventura. Si atunci ma intreb: de ce sa nu profite mai mult stakeholderii din turism de acest gen de evenimente si sa se promoveze ca si sustinatori ai acestora, venind astfel in intampinarea turistilor cu partea de cazare si masa, iar restul ce trebuie completat pentru a avea parte de un sejur perfect sa fie participarea cat mai activa la concursurile sportive din zona si la festivalurile de aventura?

Tu ai alege sa mergi la Busteni intr-un weekend in care se organizeaza si UIAA Ice Climbing World Cup si sa vezi cei mai buni alpinisti din lume? Sau poate ai vrea sa stii ca in fiecare prim week-end din februarie se organizeaza la Rachitele, Cupa Rachitele, iar in timp ce savurezi un pahar de vin fiert la poalele cascadei Valul Miresei, poti admira si concurentii care incearca sa cucereasca cat mai multe verticale de pe Valea Stanciului sau sa stabileasca un nou record de viteza la gheata?

Daca da, tine aproape si bucura-te de puterea informatiei alaturi de noi invatand sa fii un turism informat care stie sa isi aleaga cea mai buna vacanta!

Credit foto: unsplash.com

Tags : Romaniaspecialisti in turism

10 Comments

      1. Cu placere 🙂
        Cu cateva date pot sa vin si eu in urmatoarea perioada (evenimentele anuale de la Zarnesti si Moeciu pot fi studiu de caz, pentru ca se desfasoara in comunitati mici unde se poate observa impactul sosirii pentru 1-2 nopti a ~1,000 oameni + sustinatori + familii).

        O zi buna si sa ne vedem in paduri,
        CarpatBike

  1. Daca prezentam si niste nume de performeri autohtoni atunci s-ar putea sa avem si niste "repere" pentru a promova turismul de aventura si turismul de competitie .Cum ar fi :Constantin "Ticu " Lacatusu (pentru "palmares" :www.lacatusu.ro) a ajuns sa fie mai cunoscut in afara tarii decat in Romania deoarece a fost invitat de catre alpinisti de renume din toata lumea sa faca parte din expeditii si ture internationale …:).Constantin Lacatusu este primul roman care a cucert Everestul ! Desigur putem sa extindem apoi si pentru alte activitati : parapanta , rafting , free-climbing ,escalada, trekking , mountin-bike etc.Iar pentru a-l da exemplu pe Constantin Lacatusu trebuie sa ne intoarcem cu respect la : Niculae Baticu,,Emilian Cristea , I. Ionescu-Dunareanu ,Titi Ionescu,Nae Comanescu, Ionel Coman , Walter Kargel ,Emil Fomino, Dinu Dinulescu ,Gicu Nicolescu , Toma Boerescu , Paun Busuioc .Nicole Baticu – unul din cei mai importanti alpinisti romani si probabil cel mai bun catarator roman din perioada interbelica. Are premiere importante in Muntii Bucegi si a fost primul alpinist roman care a urcat un perete (stabilind astfel linia traseului Furcile in peretele Galbinele la 20 oct. 1935) facand trecerea pentru alpinismul romanesc de la vai, brane si creste la pereti. Activitatea sa de alpinist a fost intrerupta de cel de al 2-lea Razboi Mondial si ulterior de o condamnare politica de 16 ani in temnitele comuniste(1948-1964).Putin "istoric" si putina istore s-ar putea sa "incite"…:) O zi frumoasa !

    1. Pe zi ce trece, tot mai des se face referinta la trecut, ca remediu la lipsa de viziune, de perspective si planuri de viitor. Lumea merge înainte, nu bate pasul pe loc. Toate aceste manifestatii sportive sunt destinate exclusiv unei oarecare elite, departe de orice interes pentru oamenii de “rând”, aduca pentru cei care constituie baza. Nimic, cu ocazia acestor întâlniri, nu este facut pentru ei, în favoarea lor. În afara standurilor venite sa-si promoveze si comercializeze produsele. Ele însasi destinate…elitei. Lipsa unui organims federator la nivel national – nu precum muribunda si mai ales inutila Federatie (?) de alpinism si escalada, FRAE… -, lipsa publicatiilor (tiparite) destinate promovarii acestor activitati, publicitatea facuta unor performante (?) si vedete (?) aparute peste noapte de nu se stie unde, distrugerea sistematica si insistenta a structurilor specifice de primire si gazduire pe munte, sunt tot atâte elemente revelatoare a unui dezinteres generalizat…

      1. Salut

        Poate ar fi bine sa largim aria competiilor sportive si la alte sporturi decat escalada si alpinism.
        Eu vin cu 2 exemple:
        1. In acest an, la EcoMarathon Moeciu sunt inscrisi 1,200 participanti. In aceste conditii nu mai vorbim de participare elitista, ci de un eveniment de masa. De altfel, cerea de participare este mai mare, dar organizatorii au oprit cu 2 luni inainte de eveniment inscrierile pentru ca s-a atins numarul maxim de participanti. Cu siguranta nu toti vin insotiti de familie/rude/gagica, dar putem dubla totusi numarul de vizitatori pentru 1-2 nopti in sat. Ar fi echivalentul a inca unui revelion pentru unitatile de cazare. Dar sa spunem ca Moeciu are suficient spatiu de cazare si sosiri de turisti, iar exemplul nu este relevant. Asa ca aduc exemplul unui alt eveniment:
        2. MPC se tine in fiecare an in Zarnesti. Numarul de participanti a fost anul trecut de ~700. Aici este acelasi calcul si ar trebui sa ne gandim ce inseamna pentru orasul Zarnesti venirea a 700 oameni + insotitori pentru 1-2 nopti de cazare. Nu stiu care este numarul de sosiri in unitatile de cazare din Zarnesti, dar daca cineva din grup poate afla, atunci este simplu de vazut eficienta acestor evenimente pentru turism.
        Mai sunt si alte exemple, din alte domenii (ciclism, duatlon, triatlon, etc.)

        Asa cum ziceam si mai devreme, subiectul este foarte interesant pentru ca putini edili “vad” oportunitatea unor evenimente de acest gen si nu pot echivala beneficiul pentru turismul local. Dar asa cum bine ai zis, lucrurile se misca si singure 🙂

        Toate bune!

  2. Ce bine ar fi dacă organizatorii ar lua in considwrare când se organizează cupele mondiale şi să nu mai suprapună data. Ar putea să vină şi sportivii de top români care participa la cupe.

Leave a Response