Lucrez cu multe companii de turism mici si mijlocii de 2 ani de zile pe zona de consultanta de business. Practic ii ajut cu o privire de ansamblu din afara companiei lor si vin atat cu solutii punctuale la situatiile aparute cat si cu strategii de promovare (creare si implementare).
Una din “problemele” pe care le-am identificat de-a lungul timpului este aceea a trimiterii newsletterelor.
Majoritatea companiilor de turism folosesc trimiterea newsletterelor, insa nu au o strategie si nici un plan in a trimite aceste newslettere si nici nu stiu intotdeauna cui se adreseaza pentru a trimite continut relevant pentru acei (potentiali) clienti.
In articolul de astazi vreau sa explic cateva lucruri generale si sper ca astfel sa vin in ajutorul mai multor companii de turism macar cu cateva clarificari.
Ce este un newsletter?
Newsletterul este un mesaj, de obicei comercial, trimis catre un grup de persoane via email. Spun “de obicei” comercial pentru ca se poate si altfel. Citeste mai departe si vei afla cum.
Ce este o lista de newsletter?
Lista sau listele cu adrese de email catre care trimiti acele newslettere. Listele se pot pastra cel mai simplu in aplicatia cu care trimiti newsletterul si, ca si backup, int-un excel.
Este bine sa cunosti provenienta adreselor de email pe care le ai in acea lista. Pot fi clienti ai companiei sau pot fi potentiali clienti, adrese de email venite din recomandari, insa cel mai important este ca acele persoane care se afla in lista pe care o ai tu sa isi fi dat acordul pentru a primi mesaje de la compania pe care o reprezinti.
Sunt inca in piata nenumarate firme care vand baze de date cu zeci de mii de adrese de email. Oare ai nevoie de aceste baze de date? Se gasesc oare clientii tai intre acele zeci de mii de adrese de email?
Hai sa ne gandim un pic. Tu la randul tau esti utilizator de internet si din cand in cand (asta ca sa nu spun zilnic, cum patesc eu) te trezesti cu fel de fel de mesaje in inbox. Mesaje nesolicitate care nu fac altceva decat sa iti umple casuta de email si sa te enerveze. Rareori primesti cate un mesaj nesolicitat care pare a fi util, nu?
Ei bine daca ai patit asta cel mai probabil si adresa ta de email a ajuns undeva intr-o baza de date care a fost vanduta cuiva la un moment dat. Rezultatul? Tu (potential client) nu vei fi niciodata clientul lor fie pentru ca nu te intereseaza produsele/serviciile lor, fie pentru ca te-au agasat inca de la inceput cu trimiterea acelor mesaje.
O baza de date/lista de newsletter se strange in timp si trebuie sa fie targetata. Astazi exista tot felul de aplicatii pentru trimiterea newsletterelor in care poti segmenta clientii inca de la inceput:
- daca sunt deja clientii tai (practic ai o lista formata numai din persoane care au cumparat un produs/serviciu)
- daca vin prin abonare de pe site (aici trebuie sa ai un formaular dedicat pentru abonare)
- daca sunt veniti din recomandari sau cereri directe catre agentia ta (aici clientul potential este intrebat direct daca doreste sa primeasca pe viitor informari de la agentie si este rugat sa isi lase adresa de email)
- din ce oras este (asta daca te intereseaza locul din care ar putea pleca intr-o calatorie de exemplu)
- ce fel de vacante/destinatii sunt de interes pentru el
Bineinteles, de aici segmentarea poate continua in functie de interesul tau ca si companie si in functie de tipologia mesajelor pe care o abordezi.
Ce este un autoresponder/aplicatie sau program de trimis newsletter?
Un autoresponder este o aplicatie de trimis newsletter. Sunt convinsa ca ai auzit de MailChimp. Sau poate de Aweber si ActiveCampaign. Toate acestea sunt “autorespondere”, adica un fel de aplicatii care strang baze de date si pe care le poti folosi pentru a programa si trimite newslettere.
Aceste 3 exemple sunt unele simple, in piata existand o multime de alte aplicatii si programe, unele mai simple, altele mai complexe, insa toate create pentru a veni in ajutorul celor care vor sa fie mai aproape de clientii lor. De ce iti dau aceste 3 exemple? Pentru ca pe acestea le poti gestiona chiar tu.
Personal folosesc Aweber de vreo 4 ani de zile. Am folosit si Mailchimp insa nu mi s-a parut suficient de potrivit pentru nevoile mele.
Majoritatea celor din jurul meu au auzit de Mailchimp prin prisma faptului ca este gratuit. Imi mentin parerea legata de faptul ca daca e gratuit nu inseamna ca este cel mai bun/potrivit. Depinde acum ce anume doresti. Personal, varianta de Mailchimp gratuita (pentru ca numai varianta basic este gratuita) nu ma multumeste pentru ca nu pot face niste lucruri simple cu ea insa nu voi intra in detalii pentru ca nu acesta este subiectul acestui articol.
Tot ce pot spune despre autorespondere este sa ai curiozitatea sa le incerci. Majoritatea au o perioada de test gratuita asa ca ai tot ce iti trebuie pentru a testa.
De ce sa folosesti un autoresponder/aplicatie sau program pentru trimiterea newsletterelor?
- Pentru ca poti trimite mesaje in mod profesional: respectand un template care sa organizeze informatia pentru clientul targetat de tine
- poti trimite acelasi mesaj catre o multime de adrese de email intr-un timp foarte scurt (nesolicitand serverul pe care ai site-ul companiei de exemplu)
- in orice autoresponder ai statistici legate de deschiderea emailurilor (poti vedea cine a deschis emailul, de cate ori, cat a stat acolo, pe ce a dat click, etc), legate de abonarea la newsletter, etc
- In ziua de astazi SE VEDE atunci cand trimiti aiurea emailuri (adica atunci cand nu folosesti un program dedicat pentru acest lucru) pentru ca toata lumea din jurul tau apeleaza la o imagine imbunatatita
Cui trimiti newsletter si cand faci asta?
Am stabilit pana acum cine sunt clientii din listele tale de newsletter (scriam mai sus de impartirea acestora pe liste) si mai ramane sa discutam despre “cand” trimiti aceste newslettere.
In primul rand trebuie sa cunosti tipologia clientului tau si sa stii cand este potrivit sa ii trimiti un astfel de mesaj. Unele persoane reactioneaza bine la 1 newsletter/saptamana, insa altora li se pare prea des. Unii (fanii) ar vrea sa stie despre noutatile companiei mai des, iar altii doar atunci cand ii intereseaza ceva cu adevarat.
Evident, oamenii sunt diferiti si daca nu ar fi asa sunt convinsa ca ne-am plictisi cu totii. Asa ca este o adevarata provocare sa stii sa citesti corect tipologia clientului si sa faci in asa fel incat sa il castigi de partea ta. Si uite asa ajungem la continutul newsletterului.
Continutul newsletterului
Un newsletter este, de obicei, un mesaj comercial. Dar nu intotdeauna. Nu atunci cand vrei sa te apropii de clientul tau si sa ii dai ceea ce are el cu adevarat nevoie (adica pe langa newslettere cu oferte sa ii oferi si alt gen de informatie).
In turism am gasit foarte putine companii care trimit si altceva in newslettere, in afara de oferte. Eu inteleg ca cu totii ne dorim vanzari si clienti fideli care sa cumpere mereu de la noi, insa daca ii agasam cu oferte nu facem decat sa ii indepartam.
Oamenii sunt diferiti si vacantele lor sunt diferite (ma refer la vacante pentru ca ma adresez in principal agentiilor de turism in acest articol). Unii calatoresc o singura data pe an, altii de 2 ori, iar altii de multe ori (vacante mai scurte sau mai lungi). Insa toti cei care calatoresc sunt mai interesati de ce pot face la o destinatie, de cum se simt acolo, de noutati legate de ce anume gasesc diferit anul acesta fata de anul trecut intr-un anumit loc si totodata doresc idei noi si inspiratie de calatorie.
Asa ca, de ce sa nu ne inspiram clientii? Hai mai bine sa punem accent pe inspiratie si sa lasam clientii sa decida ce fel de vacanta doresc si cand sa fie aceasta.
Personal sunt o calatoare inraita. Am peste 20 de vacante pe an (vacante de 7-14 zile, dar si city breakuri) si sunt permanent in cautare de locuri noi si experiente frumoase. Nu voi alege niciodata o vacanta prin pret si nici nu voi lua o decizie primind cate un email plin de oferte pe saptamana. Dar cu siguranta voi alege o vacanta de la o companie care ma inspira in mod constant, care imi da informatii interesante mai tot timpul si care nu trage de mine sa “cumpar” la fiecare email pe care il primesc.
Asadar, diversificarea continutului unui newsletter este neaparat necesara mai ales atunci cand ne pasa de clientii nostri si vrem sa ii avem alaturi pe o perioada lunga de timp. Atunci cand dai mai mult de la tine se intampla lucruri frumoase. Hai sa facem sa fie frumos si in turism 🙂
Pentru ca subiectul de mai sus este mult mai amplu si necesita mai multe lamuriri, urmatorul articol se va adresa newsletterelor tematice. De ce sa le imparti pe teme, ce teme pot fi abordate, cand si cui sa le trimiti.
Daca pana atunci ai intrebari, eu le astept!
Credit foto: unsplash.com