Este ora 21:00 (10 aprilie) si tocmai m-am intors de la Social Media & Mobile Strategies for Travel Industry Conference, sau, pe scurt #SMMST unde Turism Market a fost blogger oficial.
A fost o zi plina, zi in care mi-ar fi placut tare mult sa transmit live pe blog noutatile pe care le-am aflat. Dar cum socoteala de-a casa nu prea da cu cea din targ, internetul a mers doar pe telefon si nu si pe laptop lucru care a ingreunat putin lucrurile.
Am reusit sa transmit live doar pe contul personal si pagina de Facebook si Twitter si am preferat sa revin pe blog cu un articol mai amplu in care sa punctez momentele esentiale ale conferintei #SMMST.
Lucrurile s-au desfasurat dupa cum urmeaza….
Am ajuns la Hotel Ramada Parc in jurul orei 09:30. O parte dintre invitati sosisera deja iar ziua se anunta cel putin interesanta.
La ora 10:15 gazda noastra, Alex Filip de la Eventur(pe care il felicit pentru acest eveniment organizat extraordinar de bine) ne-a urat bun venit si a dat startul prezentarilor.
I.Prima parte a conferintei a fost dedicata integrarii retelelor sociale ia prrimul speaker (invitat special, acesta nu aparea in programul initial) a fost Ciprian Enea- Best Tourism.
Ciprian a vorbit despre marketing in turism, despre social media si blogging, despre agentia de turism si despre marja mica de comisioane care exista in acest domeniu.
Printre lucrurile mentionate de Ciprian in discurs amintesc:
- daca pierzi un sezon(trimitere la agentiile de turism), poti sa iesi din piata
- daca tinem sa rezistam in piata trebuie sa invatam sa ne cunoastem publicul
- nu cred ca bloggerii pot ajuta sa vindem mai mult ci ne pota ajuta sa ne cunoastem publicul
- de cele mai multe ori bloggerul stie mai bine produsul (pentru ca il testeaza) decat un agent de turism dar el nu cunoaste domeniul si nu stie sa vanda acest produs
Al doilea speaker al primei parti de la SM & MT a fost Mihai Popescu de la Vola.ro
Mihai si-a inceput discursul cu o frumoasa poveste legata de socializare, iar aceasta a inceput cu “Esti invitat la o petrecere si nu cunosti pe nimeni. Ce faci?”
De aici a facut legatura cu comunicarea iar concluzia a fost ca Oricine poate Oriunde si oricand sa fie Receptor sau Emitator.
Discursul a continuat cu cateva cuvinte foarte cunoscute pe care le auzim(o parte dintre noi) de la managerii nostrii, cuvinte care pot fi considerate obiectii atunci cand vine de social media.
Un lucru foarte important si interesant de notat este faptul ca astazi home page-ul nostru nu mai este doar siteul companiei ci toata activitatea in online pe care o avem: Facebook, Twitter, Linked In, bloguri, Google.
Carmen Pavel- J’Info Tours
O prezentare destul de simpla legata de planul de social media adoptat de J’Info Tours. Pe de alta parte este bine ca exista astfel de planuri si m-as bucura sa fie din ce in ce mai multe agentii de turism care sa-si faca un astfel de plan.
Compania face social media relativ de curand (eu am auzit de acest lucru doar in ultimul an), iar procentul vanzarilor online se ridica la 16% in acest moment.
Calin Fusu- Zumzi.ro
- site-urile de reduceri s-au consolidat in 2012 (Zumzi, Groupon, Fundeal)
- bloggingul genereaza PR, branding, nu bani
- Zumzi = Mall/ spatiu de prezentare/ aduce clienti catre vendori platit cu un procent din vanzarile realizate
- concurenta pentru Zumzi pot fi considerate marile mall-uri (ex. AFI Palace Cotroceni, mallurile din Dubai si Beijing 🙂 )
- Catalin este de parere ca Zumzi este mai bun ca Google pentru ca: La Google platiti per click, in timp ce la Zumzi plata nu este per click ci per vanzare
Un lucru interesant pe care l-a spus Calin(am eu impresia ca este doar o parere personala) a fost “In Romania Groupon o sa plece”.
Marcela Manolica- Travelport
O prezentare echilibrata si foarte interesanta as putea spune.
Marcela a prezentat 2 noutati de la Travelport: Travelport View Trip Mobile (dedicata clientilor finali) si Travelport Mobile Agent (adresata agentilor de ticketing), 2 aplicatii tare interesante care te ajuta sa planifici vacanta.
Este important de stiut ca aceste aplicatii sunt fucntionale in acest moment pe Iphone, Android, IOS, Galileo Si Apollo (in curand vor fi disponibile si in Worldspan).
II.Partea a doua a conferintei a fost axata foarte mult pe Facebook. Si Twitter si-a facut putin aparitia insa “timid” as putea spune, accentul si interesul fiind dedicat in procent de 90% Facebook-ului (atat de speakeri cat si de public)
Mugur Patrascu- Ileo.ro
- a pus in interesul publicului faptul ca romanii folosesc in procente diferite internetul (7 milioane Google si Yahoo, 5,4 milioane WWW, 6,5 milioane Facebook, 8 milioane Mobile)
- a urmat apoi un reality check si au fost analizate putin primele 20 de locuri din Facebrands
- Mugur este de parere ca agentia nu trebuie sa apara in prim plan ci doar la incheierea contractului
- Turismul este natural social
- daca vrei sa comunici pe Facebook ca si agentie nu trebuie sa te consideri “agentie” pentur ca oamenii nu cauta agentii ci experiente noi (pe care le pot obtine cu orice fel de agentie)
- strategia de social media nu este aceea de a duplica siteul sau functionalitatea altor instrumente(google, e-mail) ci aceea de a livra continut seducator
- turismul este despre 2 mari lucruri: experiente(seductie) si oferte (oportunitate)
- On Facebook pics are king
- ce sa faci in social media: curiozitate, wow, viralitate, implicare- like, share, comentarii
- la final Mugur ne-a aratat cativa pasi de urmat in social media
Monica Jitariuc- The Practice
Un discurs cu bloggeri, pentru bloggeri si despre bloggeri
M-am sismtit atat de aproape de ce a spus Monica! Ma bucur ca blogosfera de travel este luata din ce in ce mai mult in calcul in industria turismului si din ce in ce mai multi oameni isi dau seama ca noi, bloggerii avem un cuvant de spus atunci cand vine vorba de relatia cu clientul.
Monica a vorbit despre:
PR- managementul reputatiei
PR= performanta + recunoastere
PR – generator de favorabilitate (Facebook este generator de favorabilitate)
dupa ce a mentionat cateva dintre blogurile de travel pe care ea le considera relvante pentru industrie (vezi foto mai jos), ne-a dat 12 sfaturi practice despre cum sa fim mai buni in blogging:
- Sa stii pentru cine scrii si sa nu uiti pentru cine scrii
- Sa stii cu cine vorbesti si cu cine ai de vorbit
- Build your credentials!
- Business? New Business!
- Fa-ti PR
- Fii (mai) creativ
- It’s more then SEO
- Sa ai o filosofie si niste principii
- Nu sta singur prea mult. Intra in “breasla”
- Hai in offline
- Evalueaza-ti munca si rezultatele
- Lauda-te tu pe tine! (daca tu n-o faci, atunci cine?)
Cristina Bazavan
- Cristina ne-a vorbit despre importanta blogului de companie
- in acest moment facebook nu te lasa sa faci ce vrei
- trebuie sa ai un spatiu care sa depinda numai de tine ca si companie si sa ai controlul asupra a ce se posteaza si ce ramane online
- este foarte importanta persoana care se ocupa de blogul de companie (persoana organizata, care cunoaste domeniul si cee ce vrea sa transmita)
- gaseste-ti vocea, unicitatea
- scrie ca unui prieten, nu ca un profesor
- have fun cu perseverenta
Delia Constantinescu- Socialmediacoach.ro
Delia a venit cu 37 de idei practice in social media dintre care amintesc doar cateva:
- strategie si relatii
- continut de calitate
- afla nevoile clientilor tai si raspunde la ele – fa-i sa aiba incredere in tine
- foloseste social media ca si customer service
- informeaza calatorul inainte si in timpul calatoriei (ex. aplicatii mobile)
- strange testimoniale
- lanseaza oferte sociale doar pentru social media
- concursuri, carduri de membru
- informeaza-ti clientii despre noutatile aparute(destinatii, hoteluri, activitati, etc)
- incurajeaza fanii de pe Facebook sa trimita poze
- scrie pe blog sau angajeaza pe cineva care sa faca asta
III.Partea a treia a fost cea mai “tehnica” a conferintei, s-a formit destul d emult despre mobile si despre aplicatii.
Personal, a inceput sa ma atraga foarte mult si partea asta as putea spune mai ales decand am inceput sa testez anumite aplicatii.
Alexandru Lapusan – Zitec
A vorbit despre solutii mobile si a facut si o comparatie vizavi d ecat timp petrece un utilizator pe mobil (are acces permanent), pe desktop (doar in timpul programului de lucru de la serviciu), pe tableta (seara dupa ora 8)
Alexandru a dat cateva exemple de solutii mobile: Paravion(varianta desktop si varianta mobile) si Hotel Peeps (o aplicatie foarte interesanta in care iti apar oferte doar pe destinatiile selectate de tine la inscriere)
Filip Lepus- Travelio
A vorbit despre Mobile trends si social travel:
- daca ai pe pagina de site butoane de Facebook, Linked In, Twitter si alte retele sociale asigura-te ca te si ocupi de ele, nu le face doar de dragul de a le avea
- daca alegi sa ai multe canale de socializare fii activ pe ele; daca nu poti tine pasul cu toate alege doar 1-2 de care sa te ocupi si afiseaza-le doar pe acestea
- este bine sa ai review-uri pe site (ale tale daca esti companie cu renume sau review-uri de pe siteuri foarte cunoscute- ex. tripadvisor)
- turism la nivel social
- aplicatii mobile (de travel) in Romania
- imbunatatire ROI
- meta search (ex. Sky Scanner) trebuie luate in considerare in cazul cautarlor comparative
- a recomandat cateva siteuri de urmarit daca vrei sa fii la curent cu noutatile din tehnolgia din turism printe care si siteul colegului nostru Petrus Lungu, Ghid Turistic Digital 2.0
Catalin Macovei- Infoturism
A prezentat aplicatia Last Minute de pe Infoturism, aplicatie care ofera clientilor tai cele mai noi oferte de last minute
Gasesti mai multe fotografii in albumul de pe Facebook
#SMMST este un eveniment organizat de Eventur în parteneriat cu: Ramada Bucharest Parc, GoTravel, Travelport, Travelio, Infoturism, Infopensiuni, J’Info Tours, SARTO şi AVL Systems.
Carmina, sincere multumiri pentru suport, pentru prezenta si pentru articol! O singura observatie in articol, CEO de la Zumzi este Calin Fusu 😀
Cu placere, Alex. Mi-a placut mult conferinta si sper sa mai faci una cat de curand 🙂
Da, am scris eu gresit (azi dimineata la 5:30) numele, imi cer scuze. Am corectat 🙂
Carmina, dupa ce am citit postarea ta am senzatia ca am si fost acolo :)… cel putin in momentele esentiale ale evenimentului; un articol excelent, felicitari.
Mie mi s-a parut foarte interesanta si surprinzatoare una dintre ideile puse in discutie acolo: “bloggingul genereaza PR, branding, nu bani”; asa ca te intreb cu toata inocenta si candoarea de care sunt acum in stare: ce parere ai tu despre asta? asa este, sau nu?
Lucian, ma bucur daca ti-am transmis starea asta 🙂
Despre “bloggingul genereaza PR, branding si nu bani” pot spune ca sunt total de acord ca bloggingul genereaza branding si PR…practic bloggingul este o “voce”, un canal prin care printr-o abordare personala oamenii aud de tine.
Legat de bani nu pot spune ca nu genereaza deloc pentru ca dupa parerea mea acest branding duce ca lumea sa te cunoasca si sa vina la tine cand are nevoie de ceva(tocmai pentru ca te cunoaste, te place si are incredere in tine). Intr-adevar bloggingul nu genereaza bani direct…insa indirect, in timp…eu cred ca genereaz si bani.
Multumesc pentru informatiile impartasite. Consider ca agentiile de turism din Romania ar trebui sa se axeze mai mult pe oferta interna si oferirea unor pachete mai neconventionale, care sa ofere turistilor experiente de care sa vorbeasca muulta vreme. Aceste experiente pot fi apoi impartasite pe conturile de social media ale agentiilor, ceea ce va determina atat fidelizarea clientilor, cat si atragerea de clienti noi (potentialii clienti vor vedea ca experienta lor ar urma sa fie apreciata si este impartasita cu ceilalti, devenind “mici vedete”). Neaparat, sa fie insotite de fotografii cu turisti reali, nu doar cele obisnuite, cu peisaje.
P.S. M-am bucurat sa vad ca si blogul meu a fost mentionat de Monica, de la The Practice 😉 Chiar de doua ori!
da, Anda, te-am vazut acolo in mentiunile Monicai 🙂
Hello,
Frumos articol, felicitari! Ai punctat clar ce s-a prezentat/discutat, destul de obiectiv as spune, imi place. Legat de internet, da, au fost ceva probleme mai ales cu laptopurile vechi (cu win xp) si cu produsele Apple care nu reusesc sa se lege la un canal automat, schimbat permanent. Trebuie sa ne pregatim mai bine data viitoare cand pentru cei care nu inteleg tehnologia, care vin nepregatiti cu netul lor daca vor sa scrie (erau cativa care si-au facut hotspot..) si totodata pentru cei 2 care descarcau ceva filme in timpul conferintei (nu ii mentionez, nu i-am banat, inteleg cateodata ca ne place sa rupem netu daca e free..).
Astfel Carmina te pot ajuta cu cateva recomandari de abonament/cartele cu acces la internet foooaarte ieftine.. si te pot invata si cum iti transformi telefonul in router sa zic asa..
Spor!
I
La mine cred ca Windows 8 a fost prea nou de n-a mers netul pe laptop :))
multumim pentru informatii.
Carmina, articolul -review a iesit foarte, foarte bine si profi. Like & Share & Tweet de la mine pentru tot efortul depus, in timpul conferintei si dupa. Din ce am citit, este probabil cel mai complet si mai obiectiv citit pana acum despre event. 😉