Brazilia si provocarea rentabilizarii Jocurilor Olimpice si a Campionatului Mondial de Fotbal

Luna trecuta mass-media informa ca Brazilia va cheltui 52,3 miliarde de euro pentru a-si imbunatatii infrastructura.

Acest plan de investitii este programat pe o perioada de 25 de ani dar majoritatea acestor investitii vor fi facute in primii cinci ani, perioada care coincide cu Campionatul Mondial de Fotbal din 2014 si cu Jocurile Olimpice din 2016. In acelasi timp, in mass media din industria turismului apar foarte des stiri cu inaugurari de hoteluri in Brazilia sau cu hoteluri care sunt in constructie si care vor fi deschise in urmatorii ani. Dar care sunt riscurile si beneficiile acestor investitii si a organizarii acestor megaevenimente?

In primul rand vorbim de un boom imobiliar determinat in parte de construirea de hoteluri si alte unitati de cazare pentru a primi turistii care vor participa la aceste evenimente.

La acesta se adauga concesiunile catre sectorul privat de 60% din totalul investitiilor de 31,380 miliarde de euro din urmatorii cinci ani. Aceste concesiuni se vor face in termeni foarte favorabili de catre Banca Nationala pentru Dezvoltare a Braziliei. Intrebarea este de unde vin acesti bani? PIB-ul Braziliei? Imprumuturi? Inflatie? Daca este vorba de imprumuturi pe care la va face guvernul Braziliei in urmatorii ani, cetatenii vor trebui sa suporte plata dobanzilor. In schimb, daca guvernul Braziliei va face inflatie (adica va tipari reali), cetatenii vor trebui sa plateasca prin cresterea pretului, ca armare a inflatiei. Indiferent de originea banilor, simplul fapt ca acesti bani vor fi dati sectorului privat in termeni foarte favorabili (probabil dobanzi sub cele de pe piata si/sau inapoierea lor pe o perioada mai lunga de timp) elimina alerta naturala care indica daca acesti bani vor fi investiti in proiecte viabile sau nu.

Aceste multe constructii de hoteluri si de infrastructura vor creste cererea de materiale de constructii si astfel numarul de fabrici ca sa acopere aceasta cerere va creste. De asemenea, va creste nevoia de muncitori calificati sau necalificati in industria constructiilor si desigur o marire a salariilor acestora. Si cel mai probabil aceasta cerere va provoca o migratie a locuitorilor Braziliei dinspre regiunile mai putin dezvoltate catre regiunile in care se vor face aceste investitii. Desigur, avand salarii mai mari acesti muncitori vor consuma mai mult si acest lucru va avea un impact asupra altor industrii. Cand ritmul constructiilor va scadea acestea vor lasa in urma, companii in faliment, oameni in somaj care trebuie recalificati si cel mai probabil orase si regiuni suprapopulate.

Si in ceea ce priveste infrastructura care va fi construita? Va fi capabila economia Braziliei impreuna cu Campionatul Mondial de Fotbal si Jocurile Olimpice sa atraga destui bani pentru a recupera investitiile si a intretine pe o perioada lunga de timp aceasta infrastructura? Dupa cum informeaza AFP, Parcul olimpic din Atena este deja in gandul ruinelor grecesti.

In 2011, economia Braziliei si-a incetinit cresterea la 2,7% si pentru acest an este asteptata o crestere de 2% sau mai putin. Deci este putin probabil ca economia Braziliei sa faca fata acestor investitii fara a apela la credite sau la inflatie.

Numarul turistilor care vor vizita Brazilia in timpul acestor evenimente va depinde mult de evolutia economica a celorlalte continente. Mai ales, ca pretul unei calatorii in Brazilia este mult mai mare decat cel a unei calatorii spre Londra, de exemplu.

Este adevarat ca toata atentia mediatica de care va avea parte tara in timpul desfasurarii acestor evenimente va fi benefica pentru imaginea tarii si pentru a atrage turisti in viitor. Dar cazul Braziliei este diferit celui din Londra, oras care a mai organizat in trecut Jocurile Olimpice si un a mai avut nevoie de investitii mari in infrastructura, avand ocazia cu editia din acest an sa le rentabilizeze. In schimb investitiile pe care trebuie sa le faca Brazilia pentru aceste evenimente pot costa scump in viitor pe cetatenii acestei tari. Acestia poate vor trai mai bine timp de cativa ani, dar dupa o perioada de timp, se pot trezi mai saraci, cu datorii de platit si cu o infrastructura pe care nu o pot intretine.

PS: Daca vrei sa castigi una dintre cele 2 invitatii la Travel Tech 2012, completeaza formularul acesta

Tags : specialisti in turismVasilica Margalina

4 Comments

  1. Cel mai probabil de beneficiile financiare din primii ani se vor bucura doar unii, iar greul il va trage apoi populatia care este oricum saraca si obisnuita cu greutatile.

    Inmomentul de fata in Brazilia se investeste enorm, inclusivoameni din Romania investesc acolo. De ce oare?

    1. Asa cred si eu Vald, beneficiile fiananciare le vor primii doar unii, cei care vor primii banii “in conditii favorabile”, de obicei sunt companii straine. Este normal ca firmele, independent din ce tara sunt, sa mearga acolo. Este o tara care investeste mult atat in infrastructura cat si in alte domenii si ofera multe oportunitati pe termen scut si mediu companiilor. Problema cu aceste investitii, cum se intampla si in celelalte tari, este ca sunt facute de guvern prin manipularea pietei (in special cea financiara) si urmarile le cunoastem deja din actuala criza. Oricum cred ca vor fi niste evenimente frumoase, pentru ca brazilienii vor da totul ca sa dovedeasca ca pot fara nici o problema sa organizeze astfel de evenimente.

Leave a Response