Video marketing, un instrument eficient de promovare pentru turism

kyle-glenn-nXt5HtLmlgE-unsplash

Video marketingul este utilizarea videoului intr-o strategie de marketing pentru promovarea unui produs sau serviciu.

Probabil cunoasteti deja fraza lui Fred R. Barnard “O imagine valoreaza cat o mie de cuvinte”. Iar daca la imagine mai adaugam si sunet, atunci valoarea ei va creste. Vazul si auzul sunt doua simturi foarte importante in comunicarea dintre oameni si de aceea videoul este unul dintre cele mai eficiente instrumente de marketing.

Internetul a devenit o importanta sursa de informare si inspiratie pentru turistii dinintreaga lume. Iar una dintre modalitatile prin care destinatiile si companiile de turism incearca sa ajunga la acestia este prin intermediul clipurilor video.

Cele mai utilizate platforme pentru urcarea de videoclipuri pe internet sunt Youtube si Vimeo. Aceste platforme ofera nu doar avantajul unei retele mari de utilizatori, dar si posibilitatea de a distribui usor videourile pe site-uri, bloguri si retelele sociale. Astfel, cu o strategie buna si originala de storytelling, videoul poate ajunge la un numar foarte mare de persoane si sa devina viral.

Youtube a devenit deja al doilea motor de cautare la nivel mondial si este cea mai utilizata platforma de catre companii pentru a-si promova produsele sau serviciile in format video. De moment, se pare ca cel mai mare succes in campaniile de promovare din turism il au companiile aeriene. In fiecare an exista cel putin un video al unei companii aeriene care devine viral, inregistrand milioane de vizualizari. Unul dintre acestea a fost videoul creat de WestJet anul trecut de Sarbatori si pe care l-a impartasit colega mea Carmina in articolul Cum sa iti faci clientii sa creada in Mos Craciun. Acest video a ajuns la aproape 35 de milioane de vizualizari.

In cazul altor campanii de promovare se utilizeaza platforma Vimeo. De exemplu, cea mai recenta campanie de promovare a Insulelor Canare: islascanarias7stories. Prin acest proiect, sprijinit de agentia de promovare a insulelor, sapte directori internationali de scurt metraj au creat o serie de mici povestioare despre insule. Pentru insula Tenerife a fost creat videoul de mai jos, Tenerife. The Edge of The Earth.

Tenerife – Matty Brown for #7stories #IslasCanarias from Canary Islands on Vimeo.

Pentru ca video marketingul sa aiba rezultate trebuie mers dincolo de simpla prezentare a produsului, trebuie apelat la storytelling. Trebuie spusa o poveste care sa trezeasca interesul turistilor si care sa ii determine sa o impartaseasca cu prietenii, rudele si contactele de pe retelele sociale. Dar cred ca nu este atat de importanta viralitatea, ci cel mai important este ca mesajul pe care dorim sa-l transmitem sa ajunga la publicul nostru obiectiv si sa persiste in timp in memoria sa.

Cu siguranta, video marketingul trebuie sa faca parte din strategiile de marketing ale companiilor de turism si ale destinatiilor in 2014.

Voua ce campanie de video marketing din turism v-a atras atentia pana acum?

Credit foto: unsplash.com

Tags: marketing si comunicare in turismspecialisti in turismVasilica Margalina

Leave a Reply