Toledo, un monument viu

Inainte de a calatori in Spania, imi amintesc ca am citit undeva ca daca ai doar o zi la dispozitie, ar trebui sa o petreci in Toledo, un oras medieval istoric si fosta capitala a Spaniei.

Toledo este considerat a fi capitala spirituala a Spaniei . Renumit pentru siturile sale religioase si toleranta, istoria sa este compusa dintr-un amestec de culturi evreiesti, crestine si maure.

Ei bine am ajuns in Spania , nu pentru o zi, ci pentru o saptamana, si ce credeti ?

O zi intreaga am petrecut-o in Toledo si pot spune ca e musai sa-l vizitati si dumneavoastra! Ce mi-a placut foarte mult a fost ca odata ce pasesti pe strazile inguste ale orasului, peste tot, la fiecare colt, dai de magazine de suveniruri si mai toate expun cu mandrie faimoasele sabii de Toledo !

Puteam sa plec de acolo cu o copie a sabiei lui Harry Potter sau a Xeniei insa am ales sa gust celebrul martipan de Toledo, niste mini prajituri realizate din faina de migdale.

Un deliciu! Nu poti sa pleci din Toledo fara sa mananci mazapan ! La tot pasul exista magazine de familie ce vand acest mazapan ( asa cum il numesc localnicii) , insa  mi s-a spus ca acesta se poate gasi si la manastirile din oras.

Si daca nici asta nu va multumeste va recomand achizitionarea unui suvenir mai costisitor: bijuteriile de tip damasquinado. Acestea sunt create din otel oxidat si aur, reprezinta un alt produs de artizanat local popular in randul turistilor.

In continuare va voi recomanda un top 5 al obiectivelor turistice din Toledo pe care nu trebuie sa le ratați:

  • Alcazar 

Daca ajungeți in Toledo trebuie sa vizitati Castelul Alcazar, un simbol al orasului. Construit din piatra, acesta se afla in partea cea mai inalta a orasului Toledo. Palat roman in sec. III , a fost restaurat in vremea lui Alfonso VI si Alfonso X si modificat in 1535. Fortareata a avut un rol important in timpul razboiului civil fiind folosita de colonelul Jose Moscardo ca punct de aparare si rezistenta, insa dupa 70 zile de asediu a fost distrusa aproape in totalitate de trupele republicane. Dupa razboi, cetatea a fost refacuta, iar astazi gazduieste Biblioteca Regiunii Castilia-La Mancha si Muzeul Armatei.

  • Plaza Zodocover

Cel mai bun punct de pornire in descoperirea la pas a orasului Toledo il contituie Piata Zocodover, considerata inima cetatii.

Ea poarta un nume derivat din souq ad-dawab, care in limba araba veche inseamna “piata de cai”. De-a lungul anilor, in aceasta piata s-au desfasurat o serie de evenimente sangeroase, acesta fiind atat locul in care Inchiziţ=tia catolica ii executa pe necredinciosi prin arderea pe rug, cat si scena luptelor cu tauri. In zilele noastre, aceasta piata adaposteste numeroase cafenele si tot de aici puteti lua trenuletul turistic ce traversează intreaga cetate.

  • Museo-Casa El Grecio, Toledo

Daca ajungi in cartierul evreiesc trebuie sa vizitezi muzeul-casa El Greco . Deschis in anul 1911, acesta este format din doua edificii: o casa ce dateaza din sec. al XVI-lea cu o gradina si o anexa de la inceputul sec. al XX-lea. Aici puteti vedea expuse numeroase lucrari ale lui El Greco, pe numele sau adevărat Domenikos Theotokopulos, precum si alte panze ale pictorilor spanioli de secol XVI, piese de mobilier din aceeasi epoca si ceramică de la Talvera de la Reina.

  • Museo de Santa Cruz

Muzeul este adapostit in cladirea renascentista a Spitalului Vechi din Santa Cruz, la est de Plaza de Zocodover, care dateaza din secolele XV – XVI, proiectata de Enrique de Egas pentru Cardinalul Mendoza, duhovnicul catolic al reginei Isabel.

Colectia muzeului este impartita in trei sectiuni: Arheologie, dedicat culturii romane, vizigote, culturile maure și Mudejar; Arte Plastice, cu o excelenta selectie de picturi din secolul al 16 si al 17-lea de la Toledo, si lucrari ale unor artisti precum El Greco; si Arte industriale, cu exemple de cultura populara si mestesugurile traditionale locale (ceramica, sticla, tesaturi, fier forjat sau metal pretios).

  • Catedral de Toledo

Catedrala din Toledo (Catedral de Toledo) a fost construita intre 1226-1493 si a avut ca model Catedrala Burgos, datorita transeptelor care sunt incadrate in interiorul navelor spatioase, cinci la numar. Catedrala este impresionanta avand o lungime de 120 de metri si o latime de 59 de metri, este pe buna dreptate considerata una dintre cele mai mari si mai frumoase catedrale crestine din lume.

Credit foto: unsplash.com

Tags : Manuela Scripcariuspecialisti in turism
Manuela Scripcariu

The author Manuela Scripcariu

2 Comments

  1. Orașul Toledo este minunat, îmbină trei culturi cea creștină, mozaică și maură. Toledo este un amestec fascinant, nu trebuie ratat.

Leave a Response