Se poate si la Cluj?

kyle-glenn-nXt5HtLmlgE-unsplash

Cluj-Napoca, al doilea oras ca si centru economic dar si centru universitar dupa capitala, cu resurse umane de calitate, istorie si traditii de necontestat, inima Transilvaniei, cu un sector turistic infloritor, insa mi-as dori sa existe dinamism si in ceea ce priveste organizarea evenimentelor pentru agentii de turism, hotelieri, pensiuni turistice, antreprenori, persoane pasionate de turism.

Urmaresc de ceva vreme evenimentele organizate la Bucuresti pe aceasta tema si ma întreb de ce nu se poate si la noi?!
Sunt 2 targuri de turism organizate anual, Targul de Vacante de la ExpoTransilvania, aflat la editia a IV-a si Touristica, aflat la cea de-a VIII-a editie, acesta din urma bucurandu-se de un succes tot mai mare de la an la an, insa in opinia mea, nu este de ajuns pentru un oras cum e Cluj-Napoca. Avem nevoie de conferintr pe turism, workshop-uri, intalniri la nivel local si regional unde se pot realiza schimburi de experiente, colaborarea intre agentii de turism, hotelieri dar si persoane pasionate de calatorii, bloggeri şi antreprenori, institutii care formează personal pentru domeniul turistic.

Din cate am reusit sa observ, concurenta este cea care ii determina pe multi sa fie sceptici, granita dintre concurenta si colaborare fiind una fragilă dar si gresit inteleasă de multe ori.

A colabora nu inseamnă a-ti dezvalui secretele, ci a impartas celorlati din experienta acumulata, analiza pietei turistice, a directiei spre care se indreapta turismul, asteptarile si nevoile clientilor, instrumente noi de comunicare in turism, importanta in ceea ce priveste social media, blogurile de turism, canalele de difuzare a informatiei. Cred ca intalniri si evenimente organizate pe aceste tematici ar aduce un plus de calitate si dinamism pietei turistice clujene.

Agentiile de turism, hotelierii, bloggerii de turism din Transilvania, nu sunt obisnuiti cu asemenea evenimente, dar toate au un inceput si incet, asa cum le e caracteristic ardelenilor, lucrurile se pot misca si evolua inspre bine.

Sunt sigura ca exista mai multe persoane care isi doresc acest lucru si eu ma număr printre cele care s-au hotarat sa atraga atentia si sa vorbeasca deschis pe această tema sperand ca cei care gandesc la fel ma vor auzi si impreuna vom reusi sa realizam ceva in aceasta privinta.

Credit foto: unsplash.com

Tags: agentie de turismSimona Baleaspecialisti in turism

17 Comentarii

 1. Draga Simona, sunt de accord cu tine. Interesul pentru Romania in general si pentru Cluj in special a crescut exponential. In Praga, unde stau, postere facand reclama biletelor de avion ieftine Praga-Cluj abunda in fiecare statie de metrou. Cine va reusi sa conceapa un program de city break in Cluj va atrage cu siguranta turistii. Aici exista programe de colaborare intre Czech Airlines (CSA) si agentii, poate si Tarom sa-I calce pe urme? Eu zic mai degraba sa te inspiri din modele verificate ca cel din Praga decat sa astepti la concurenta locala. My 2 cents.

  1. Imi doresc mult sa se poata si la noi. Avem inca foarte multe de recuperat in materie de turism insa sunt optimista ca se poate si la noi. Am observat cum se practica turismul in destinatii binecunoscute si vreau sa cred ca si noi suntem capabili de mult mai mult. Voi aborda aceste subiecte si in articolele urmatoare.

  1. Foarte putine evenimente pentru un oras in plina dezvoltare turistica si multre dintre ele nu au continuitate sau se petrec la un interval destul de lung.

 2. Am participat in toamna la un eveniment care a adus la Cluj multa lume din turism , parca s-a numit Traveltech . In curand se va desfasura Exposki , care de asemenea aduna participanti din tara si de peste hotare . Deci sunt manifestari despre care sa vorbeasca presa . Ca ar putea fi si mai multe , asta se poate .

  1. Cred ca se vorbeste prea putin despre ele iar publicul nu este informat. Cu siguranta ar putea fi mai multe dar am speranta ca lucrurile, treptat, se vor indrepta.

 3. Stimată colegă,
  La Sibiu, oras despre care nu cred ca trbuie sa mai vorbesc in plan turistic, s-a stabilit o colaborare intre Asociatia Judeteana de Turism si organele locale, colaborare fructuoasa, dar baza ramane tot ceea ce se organizeaza de catre Primarie si este normal sa fie asa, pentru că daca nu ar fi așa tot programul manifestarilor ar fi haotic.
  Personal mi-as dori o colaborare mai buna intre factorii din turism pentru a promova circuite locale (in sensul de "in Romania", poate chiar mai restrans, Transilvane), in care sa fie coerent ce faci la Sibiu see you ce faci la Cluj, Targu Mures, Baia Mare, etc din punct de vedere al evenimentelor si al programului, astfel incat sa poti construi un pachet turistic fara a fi obligat sa creezi tu fiecare eveniment. Din acest punct de vedere Travel Market ar putea deveni o "piata" pe care primariile si factorii interesati sa "vanda" evenimente iar operatorii din turism "sa cumpere" participare, dar prin participare sa fie creatori de evenimente.
  Cu drag oricand o discutie suplimentara sau de ce nu un seminar la Sibiu sau Cluj pe aceasta tema.
  Cu deosebita stima,

  1. Desigur ca Sibiul s-a dezvoltat mult din punct de vedere turistic din momentul in care a fost Capitala Culturala Europeana in 2007.
   Si eu imi doresc sa existe o mai buna colaborare a actorilor din domeniul turistic si o mai buna promovare a Romaniei si chiar a Transilvaniei (se intampla ca in strainatate notorietatea Transilvaniei sa fie mai mare decat a Romaniei, si sa fie una pozitiva).
   Sunt deschisa la o discutie oricand si de ce nu, la o colaborare.
   Multumesc.

 4. Desigur ca Sibiul s-a dezvoltat mult din punct de vedere turistic din momentul in care a fost Capitala Culturala Europeana in 2007. Si eu imi doresc sa existe o mai buna colaborare a actorilor din domeniul turistic si o mai buna promovare a Romaniei si chiar a Transilvaniei (se intampla ca in strainatate notorietatea Transilvaniei sa fie mai mare decat a Romaniei, si sa fie una pozitiva). Sunt deschisa la o discutie oricand si de ce nu, la o colaborare. Multumesc

Leave a Reply