Prima editie a weekendului de final de sezon pentru agenti 2013 (discutii, concluzii si planuri de viitor)

Agentii de Turism: ne cunoastem in Info Trip-uri, la Prezentari si Conferinte, la Targurile de Turism. Suntem o mana de oameni pasionati de ceea ce fac, suntem o „breasla” in care apar mereu oameni noi si in care ies in evidenta o parte dintre cei care isi castiga in timp increderea, respectul si aprecierea celorlalti – colegi si concurenti deopotriva.

Suntem diferiti si totusi avem atatea in comun. Desi lucram in aceasi industrie, tocmai diferentele dintre noi, dintre experienele si perspectivele noastre, dintre stilurile sau dintre ideile noastre, ne fac Mai Puternici Impreuna. Si tot ceea ce avem in comun, ne tine aproape.

Important este sa constientizam cat de putine putem face singuri, in comparatie cu cat de mult putem reusi impreuna.
Pornind de la o Idee primita cu entuziasm pe INFOTRIPISTI (Grupul Agentilor de Turism de pe FaceBook), in perioada 13-15 septembrie 2013 a avut loc la Predeal evenimentul denumit Week-End de Final de Sezon pt Agenti.

Primul si Cel Mai Mare Eveniment non comercial inter Agenti din Romania.

O prima editie e unui Eveniment pentru agenti, organizat de agenti.

Fara prezentari de produse sau companii, fara lansari de oferte sau contractari de orice fel.

Ne-am ales un week-end in care sa ne intalnim cat mai multi agenti de turism.

Undeva in centrul tarii, intr-o locatie la o distanta acceptabila indiferent din care colt de tara ai veni.

Ca relaxare la finalul unui sezon care nu a fost deloc usor. Dar si pentru a ne cunoaște fata in fata! Si pt Networking! Si pt socializare!
Pentru a fi mai uniti ca breasla. Si mai veseli! Mai relaxati! Mai… Buni! Mai… Puternici Împreuna!

Pe InfoTripisti suntem peste 1500 de membri, dintre care majoritatea (aproape 1000) suntem agenti de turism sau oameni implicati in agentii de turism. Angajati sau proprietari de agentii, agenti sau consultanti de turism, oameni de marketing, de vanzari sau de productie, Tour Operatori, revanzatori sau detailisti.

Dintre cei peste 1500 de membri, cateva sute citesc zilnic mesajele postate si cteva zeci participa activ la discutii si comentarii.

De multe ori am avut dezbateri online si subiecte care adunau peste 300 de comentarii. Si nu de putine ori aceste comentarii ar acoperi pagini intregi.

Asadar, propunerea de a ne intalni, a ne cunoaste si/sau recunoaste fata in fata a fost imediat si cu entuziasm acceptata.

Nevoia noastra de a ne intalni si a gasi solutii la problemele care ne dor s-a manifestat tot mai des in ultimul timp!

Am promis si ne-am promis noua ca vom facem lucrurile sa se intample!

Si am avut grija sa trecem:

De la vorbe la FAPTE!
De la discutii la ACTIUNI!
De la probleme la SOLUTII!

Asa s-a nascut PRIMUL si Cel Mai MARE eveniment (non-comercial) inter-agenti si agentii!

Week-End de Final de Sezon pt Agenti – Prima Editie, PREDEAL 13-15 sep 2013.

Peste 100 de agenti de turism, din peste 70 de Agentii de Turism, ne-am adunat la PREDEAL nu doar pentru relaxare ci si (sau mai ales) pentru discutii despre noi, despre piata, despre viitor.

Evenimentul nu ar fi avut amploarea pe care a avut-o fara suportul partenerilor si sponsorilor care ne-au sustinut:

Multumim DAV TOUR si CABANA SCHIORILOR, doamnei Liliana Bordea, domnului Leo BORDEA si doamnei Carmen Stefania Pascu.

Multumim domnului Dan Malusel de la pensiunea URSULETUL si The Office Predeal.

Multumim domnului Alin Burcea si domului primar Liviu Cocos, Hotelului Piatra Craiului precum si hotelului Orizont.

Multumim Hello Holidays pentru Autocarul oferit pe Ruta Bucuresti – Predeal si retur.

Multumim Asociatiei TEN (Tourism Experts Network) pentru sustinerea administrativa.

Ce s-a discutat

Aici puteti sa sa va faceti o idee despre Programul Evenimentului.

Accesand link-urile de mai jos puteti citi un scurt Rezumat al celor discutate (o scurta Minuta a dezbaterilor de Sambata 14 si Duminica 15 septembrie 2013):

Prima Zi de Dezbareri,
A doua zi de dezbateri
Pentru cei foarte interesati, accesand acest LINK puteti urmari peste 3 ore si jumatate de filmari realizate la PREDEAL de colegii de la Digital Passion.

Principalele teme de discutie

E greu sa faci un rezumat pentru mai multe ore de dezbateri si discutii. Dezbateri in plen, in sala de conferinta sau discutii pe hol sau la mese.

Pentru cei care nu au timpul sau starea necesara sa urmareasca Rezumatele celor doua zile de Intalniri sau filmarea pe care v-am pus-o la dispozitie, am sa incerc sa trasez pe scurt cateva subiecte cheie care s-au dovedit esentiale si importante in discutiile de la Predeal:

  • ASIGURAREA de INSOLVENTA (impotriva insolvabilitatii agentiei)
  • RASPUNDEREA CONTRACTUALA a TOUR OPERATORULUI
  • Definirea TOUR OPERATOR-ului si DETAILISTULUI
  • SCHIMBAREA LEGISLATIEI
  • PROBLEMA CEDARII DIN COMISION – DISCOUNTULUI catre Turistul Final

Toate acestea sunt chestiuni importante si cunoscute tuturor celor care lucreaza in agentiile de turism.

Suntem pe Turism Market, blogul si comunitatea Specialistilor in Turism. Si daca ati ajuns sa cititi/urmariti acest articol pana aici, atunci sunteti fara indoiala cel putin interesati de subiect, daca nu implicati si chiar dedicati business-ului de agentie!

Nu e cazul deci sa explic in detaliu ce inseamna Asigurarea de Insolventa (impotriva insolvabilitatii agentiei de turism), de ce este ea obligatorie prin legislatia in vigoare si cum Societatile de Asigurari nu prea mai sunt dispuse sa incheie astfel de asigurari, sau – mai bine spus – cele care inca mai incheie astfel de asigurari obligatorii si-au inasprit conditiile de acordare a acestora si au crescut foarte mult prima de asigurare anuala ce trebuuie achitata de fiecare Agentie in parte.

Nu cred ca mai e nevoie nici sa explic de ce Agentiile Detailiste sunt direct afectate de insolventa unor Tour Operatori si cum ajung acestea sa fie nevoite sa achite a doua oara serviciile deja platite sau sa returneze din surse propri banii incasati de la client si platiti catre Tour Operatorul care a intrat in incapacitate de plati si nu a achitat mai departe serviciile facturate si incasate de la detailist.

Sunteti cu siguranta familiari si cu situatia din piata romaneasca de turism, unde majoritatea agentiilor din piata, desi se manifesta ca agentii detailiste, au licenta de agentii Tour Operatoare.

Si asta fiindca in contextul actualei legislatii in vigoare, o agentie detailista se manifesta ca o agentie revanzatoare si, in cazul in care are nevoie sa vanda catre turistul final un pachet propriu (cu servicii contractate direct de la prestatori) va fi perceputa ca agentie Tour Operatoare.

Iata deci ca in mod inevitabil cu totii am cazut deacord ca LEGISLATIA in TURISM trebuie schimbata.

Si aceasta va fi schimbata, insa schimbarile si procedurile necesita mai mult timp decat ne-am dori.

Unul din punctele agreate rapid la Predeal a fost nevoia de schimbare si deci largire a definitiei obiectului de activitate al agentiilor detailiste. Astfel ca pe langa revanzarea de pachete turistice de la turoperatori sa fie adaugata si vanzarea de alte servicii, doar catre consumatorul final si nu pentru revanzare.

Astfel, vom defini agentiile de turism ca detailiste atunci cand se adreseaza si vand direct consumatorului final = turistul.

Si ca Tour Operatoare cand se adreseaza si vand catre Agentiile Detailiste – agentii revanzatoare in relatia cu Tour Operatorul.

Inevitabil, o parte dintre agentii detailisti prezenti la Predeal au sugerat ca si-ar dori ca Agentiile Tour Operatoare sa fie obligate sa vanda exclusiv catre agentiile revanzatoare si sa nu aiba puncte de vanzare directa (en-detail) catre public.

Tour Operatorii prezenti in sala au explicat ca nu li se pare corect sa li se interzica prin legislatie vanzarea directa catre public.

Pana la urma, in cazul in care definirea Tour Operatorului si Agentiei Detailiste s-ar face numai din perspectiva clientilor (agentii revanzatoare pentru Agentia TO si turisti pentru Agentia Detailista), fiecare companie si-ar decide strategia in functie de propriile prioritati si interese.

Un Tour Operator mare ar putea fara probleme sa isi deschida doua companii: una Tour Operatoare – care se va adresa numai Agentiilor revanzatoare, si una Detailista – care isi va putea dezvolta un lant de distributie directa catre public.

O alta chestiune arzatoare asupra careia am ajuns la o concluzie comuna la Predeal a fost nevoia de transmitere in intregime a raspunderii fata de turist, in seama turoperatorului care a incasat deja de la detailist plata pentru revanzarea pachetului turistic.

Astfel, in cazul intrarii turoperatorului in faliment sau insolventa, raspunderea acestuia fata de turist sa fie acoperita din polita sa de asigurare contra riscului de insolventa sau faliment si nu de catre detailistul care a efectuat deja plata pachetului.

De aici, am ajuns bineinteles la discutia despre valoarea politei de asigurare impotriva insolventei si falimentului!

Am cazut de acord ca un TOUR OPERATOR trebuie sa aiba o asigurare mai mare decat un detailist – fiindca riscurile asumate si deci asigurate sunt evident mai mari.

In acelasi timp, o asigurare foarte mare pentru un Tour Operatr ar limita sau chiar ingradi accesul pe piata a unor agentii Tour Operatoare mai mici, de nisa, fie ca vorbim de

  • Agentii Tour Operatoare care se ocupa de anumite destinatii exotice in sistem FIT (grupuri ocazionale si nu chartere saptamanale)
  • Agentii Tour Operatoare care fac Incoming sau sunt specializate pe turismul intern intr-o anumita zona de interes turistic
  • Agentii Tour Operatoare care sunt specializate pe Evenimente Sportive sau Concerte, MICE etc

Merita luata in considerare si propunerea de a permite unei agentii licentierea multipla – de exemplu detailist si turoperator turism intern sau detailist si TO de evenimente.

In aceasta ordine de idei, solutia logica ar fi calcularea unei POLITE DE ASIGURARE in functie de Cifra de Afaceri. (propunere 50.000 eur pentru detailisti, 250.000 eur pentru turoperatori generalisti ori turoperatori chartere si numai 50.000 eur pentru turoperatori incoming sau turoperatori turism intern cu cifra de afaceri de pana la 150.000 eur/an).

In acest context, o problema penru care cautam inca solutii ar fi modalitatea prin care Cifra de Afaceri poate fi declarata, verificata si acceptata ca valida si reala atat de catre Asigurator cat si de catre organele de control.

In Turism, ducem lipsa de statistice utile in timp real si de cifre reale adica… verificabile.

Mai mult, am fi deacord ca un Tour Operator Generalist, care face chartere saptamanale pe mai multe destinatii si are responsabilitatea a mii de turisti, sa se asigure pe o suma cat mai mare, in functie de cifra sa de afaceri (incasari).

Insa se pare ca Asiguratorii nu isi permit sa asigure sume mai mari de 250.000 euro, in mare parte datorita riscului de a nu fi acceptati de companiile de reasigurare.

Ca o urmare imediata a Evenimentului de la Predeal, aproximativ 130 de agentii de turism au semnat (aici) pentru introducerea in pachetul asigurarii storno si a riscului de despagubire a clientului asigurat in cazul in care pachetul achitat i se anuleaza pe motivul insolventei agentiei/touroperatorului

O astfel de asigurare storno care sa includa si asigurarea contra insolvabilitatii agentiei ar deveni practic obligatorie.

Deci, daca Asiguratorii ar fi deacord de principiu cu acest model si aceasta solutie, noi oferim angajamentul din partea agentiei de a incheia obligatoriu aceasta asigurare la toate pachetele vandute.

Zilele urmatoare (da, chiar acum in septembrie 2013), avem stabilite cateva intalniri cu oameni de decizie de la companiile asiguratoare de pe piata.
In primul rand, e nevoie sa avem sprijinul vostru (dovedit prin semnaturile de aici)

In al doilea rand avem nevoie de acceptul Asiguratorilor. De principiu. De aceea avem stabilite primele intalniri cu reprezentantii acestora.

Abia dupa ce cadem deacord asupra unui mod de lucru si a unui procent din suma achitata care sa semnifice valoarea asigurarii individuale impotriva neefectuarii serviciilor achitate din cauza insolvabilitatii agentiei sau unuia dintre prestatori, abia apoi putem sa finalizam o Legislatie care sa fie in concordanta cu realitatile pietei (si nu una care incearca sa impuna conditii viabile in teorie dar inaplicabile in practica)

O astfel de asigurare storno complexa, ar urma sa includa si asigurarea de calatorie (medicala) si asigurarea STORNO – care sa implice recuperarea de catre turist a sumei platite in cazul anularii calatoriei, chiar si in situatia insolvabilitatii agentiei detailiste sau revanzatoare!

STORNO – Transfer într-o operație financiară a unei cantități intrate sau ieșite.

Asigurarea STORNO acopera suma achitata de un turist pentru contractul de comercializare de servicii turistice achizitionat de la o agentie de turism, suma care nu mai poate fi recuperata de la agentie in cazul anularii calatoriei:

  • FIE DE CATRE turist, ca urmare a uneia din urmatoarele situatii: deces, boala, calamitate etc
  • FIE DE CATRE AGENTIE ca urmare a intrarii in INSOLVENTA/INCAPACITATE DE PLATA a: agentiei revanzatoare, agentiei TO, Hotelului sau liniei aeriene etc

Voi ce parere aveti de aceasta initiativa si propunere?

Haideti sa gasim SOLUTII la fiecare problema aparuta si nu sa cautam Probleme pentru fiecare Solutie propusa!

O alta chestiune discutata la Predeal a fost legata de introducerea capitalului social minim pentru detailisti si turoperatori. Fiindca vorbim de SRL-uri, e discutabil daca poate fi impusa o astfel de conditie, insa ar fi de bun simt de business ca o Agentie sa raspunda in limita unui CAPITAL SOCIAL mai mare de 200 de ron.

E adevarat ca acest Capital Social poate fi depus in cont doar la infintarea firmei si apoi scos, insa raspunderea in caz de insolventa si faliment se va ridica la nivelul capitalului social minim.

Am discutat deasemenea despre CEDAREA DE COMISION. Aceasta practica vine din partea agentiilor cu vanzare directa catre public (detailiste) fie ele revanzatoare sau parte din reteaua de distributie directa a unui Tour Opeator.

In mod comun acceptat, aceasta practica este daunatoare pe termen lung, asigurand doar o vanzare rapida, un cash-in de multe ori necesar (ca o gura de oxigen) – insa nesanatos pentru business si nociv pentru intreaga piata pe termen mediu si lung! Cedarea de comision duce la vanarea aproape de costul net si afecteaza perceptia turistilor asupra nivelului corect al tarifelor pachetelor oferite de agentii.

Am ajuns la concluzia ca, intr-o piata libera, numai TOUR OPERATORII pot impune prin contract respectarea unor tarife – insa incalcarea acestei prevederi contractuale trebuie sanctionata imediat si de fiecare data.

Interesant este ca toți Tour Operatorii prezenti la Predeal sunt oficial si public deacord cu clauza impusă de TO de interzicere a vânzării sub tariful comunicat.

Insa persista suspiciunea ca vor exista mereu anumiti TO care nu vor aplica sau respecta sancțiunile impuse!

Din nevoia de a-si vinde garantiile sau de a face volum. Sau fie si numai din imposibilitatea de a verifica si proba fara dubii cedarea de comision a unui revanzator.

Cu alte cuvinte: exista soluții – dar nu sunt ușor de aplicat si sunt greu de verificat/garantat!

Necesita fair play si etica de business!

Fiecare dintre noi avem problemele, prioritatile si interesele noastre! Ramane doar sa ne transformam dificultatile in oportunitati! Si sa trecem la actiune si la fapte! Singuri si IMPREUNA cand e cazul!

Depinde de noi, de fiecare dintre noi, cu cine si in ce conditii semnam contracte, de la cine vindem, cu cine ne aliem, cui ne adresam si cum ne dovedim importanti si utili in piata! Atat in relatia cu Clientii/Turistii cat si in relatia cu partenerii din Turism, fie ei Tour Operatori, Agentii Revanzatoare, DMC-uri, Hotelieri, linii aeriene, etc!

La PREDEAL, intre 13 si 15 decembrie 2013, ne-am adunat in acelasi loc (fie el acelasi Restaurant, acelasi Hotel, aceasi sala de conferinta sau acelasi club) peste 100 de agenti de turism. Agenti, consultanti, manageri si proprietari de agentii. Detailisti, Revanzatori si Tour Operatori. Tour Operatori mici, medii si mari! De nisa, de intern, de incoming sau generalisti.

Au stat la aceasi masa, au schimbat idei si au ciocnit pahare reprezentanti ai unor Tour Operatori concurenti, am discutat si atins probleme spinoase si am descoperit ca e foarte greu sa gasim solutii comune intr-o sala cu aproape 100 de participanti.

Insa am facut un pas important spre viitor. Am inteles si dovedit ca IMPREUNA SUNTEM MAI PUTERNICI!

Fie si numai prin faptul ca, iata, adunandu-ne 100 de agenti, am obtinut nu doar atentia celorlalti colegi si jucatori din Piata, ci si suportul si sponsorizarea de care aveam atata nevoie.

In prima editie, am primit gratuit cazarea cu mic dejun, transportul si salile de conferinta.

La urmatoarele editii vad deja cateva chartere de autocar spre un All Inclusive Resort din Bulgaria!

Si – pentru ca nu imi place sa imi impun singur limite – visez la un CHARTER AVION plin cu 180 de agenti care merg (poate in ANTALYA) la un Resort All Inclusive, sa discute si sa se relaxeze la FINAL de SEZON, sa planifice viitorul sezon si sa continue o TRADITIE care a inceput pe 13-15 septembrie 2013!

Mintea functioneaza ca o umbrela – este cu adevarat utila si eficienta numai cand este „deschisa”. Si trebuie sa intelegem, sau macar sa fim deschisi la ideea ca… nu doar teoretic, COLABORAREA poate fi mai benefica decat COMPETITIA!
Si ca IMPREUNA suntem nu doar MAI PUTERNICI, ci putem deveni o FORTA!

IMPREUNA putem face lucrurile sa se intample, legislatia sa se schimbe, piata sa creasca…

Trebuie doar sa devenim noi insine SCHIMBAREA pe care o cautam in jurul nostru.

Si sa capatam constiinta PUTERII pe care ne-o ofera COLABORAREA!

Sunt atatea de spus… si mult mai multe de facut!

Trebuie numai sa incepem! Si iata – deja am inceput!

Ca indivizi, suntem o picatura! Impreuna, putem deveni un OCEAN!

Credit foto: unsplash.com

Tags : agentie de turismCristian Francuspecialisti in turismtouroperator
Cristian Francu

The author Cristian Francu

Cristian C. Francu a lucrat și lucrează în industria ospitalității – are experiență practică în turism și evenimente, precum și în consultanță, training, coaching și resurse umane. În ultimii 15 ani a deținut și condus o Agenție de Turism & Evenimente și a oferit servicii de consultanță, training & turism clienților din mai multe industrii & sectoare de activitate. Se prezintă ca și Arhitect de Poduri între Oameni, Idei și Destinații de Vis. A fost și va rămâne și un Arhitect de Soluții, precum și un Alchimist care transformă dificultățile în oportunități și visele în realitate.

7 Comments

  1. Chestiune de confuzie între termeni! Gestul contează! 😉
    E bine ca ANAT (ne) ia in serios si a ințeles importanța evenimentului!
    Legat de confuzie între Grup de FB si Blog –
    Cine vrea sa înțeleagă, înțelege!

    Ce e InfoTripisti de fapt?!

    Un Grup pe FB!? 🙂

    Da! si totusi mai mult:
    Comunitatea Agenților, Consultantilor si… Oamenilor de Turism din Ro!
    Care s-a format pe FB!
    Si care comunica si impreuna (mai puternici) inseamna piața de Turism din Ro!

  2. Ma bucura demersul si sustin din convigere si din experienta de multi ani in turism, cele concluzionate aici.

    Timp de 6 ani, am sustinut, in ANAT, cat am fost membru in consiliul director, ca SOLUTIA vine de la CLARIFICAREA DEFINITIILOR!
    Avem definitii vechi, depasite, caduce. Este normal ca in anii ’90 ele a fi fost bazate pe o viziune “socialista”. Adica orientate spre FURNIZOR si nu spre CLIENT.
    Astfel, touroperator era cel care ISI CUMPARA DIRECT de la prestator, iar DETAILIST, cel care isi CUMPARA prin intermediar, adica de la touroperator.
    Las la o parte faptul ca definitia veche nu era nici consistenta, nu respecta logica formala. Era ca si cum ai spune ca barbatii se impart in doua categorii: mustaciosi si fumatori…ma rog, nu detaliez.

    Ideea e ca impartirea si definitia NOUA sa aiba o viziune PRO-CLIENT: vinzi direct la public, B2C- esti DETAILIST. Vinzi prin revanzatori, B2B, esti TOUROPERATOR

    Nu conteaza de unde, de la cine cumperi!
    Conteaza pe ce nivel de distributie te afli: PRODUCATOR-importator-en-grosist, sau DETAILIST!

    Conditiile, raspunderile, riscurile sunt diferite si licentele trebuie sa fie diferite. Pana acum, daca agentia avea 16mp era TO. Daca avea 12, era detailist.

    Avem 85% TO, numai ca o consecinta a proastei definitii vechi. Ca daca nu erai TO, nu puteai suna la un hotel dupa o camera ci “trebuia”, teoretic si absurd sa cumperi printr-un TO.

    Ma limitez aici la atat, dar ma bucur, mult ma bucur, ca aceasta viziune noua este impartasita azi de o cumunitate mai mare de agenti de turism.

    Sa mergem mai departe !!

  3. Corect observat dle Voican!

    Avem inca (la 23 de ani de la Revolutie) definitii caduce – nu doar invechite ci si perimate!

    Definirea tipului de Agentie trebuie facuta in functie de CLIENTII ei.

    Ma si intreb daca lipsa logicii si pragmatismului vechilor norme si definiri era o scapare sau poate cineva isi propunea sa profite de gradul mare de interpretabilitate al normelor care s-au tot dat in ultimii ani.

    B2C = detailist. B2B = TO este simplu, logic si pragmatic!

    Numai ca exista TP care isi doresc sa aiba pe langa activitatea de B@B si distributie B2C.
    E dreptul lor. NU stiu daca e util sa fie fortati legal sa infiinteze o alta societate pt activitatea B2C.

    E chestiune de strategie si pozitionare!

    Insa LEGISLATIA trebuie sa fie simpla, clara si logica!

    Restul sunt strategii, tactici si decizii de business care nu trebuie reglementate legal.

    ASA E:
    Avem 85% TO, numai ca o consecinta a proastei definitii vechi

    Si mai avem si alte probeme legate de definitii si legislatie (vezi obligativitatea asigurarii de insolventa, vezi raspunderea revanzatorului in cazurile falimentului TO etc)

    Viziunea corecta si logica e impartasita de profesionistii din piata! E firesc!

    Sa vedem ce fac si CAND si CUM fac cei in masura sa schimbe ceva!

    Noi am inceput sa comunicam si sa anuntam autoritatile ca EXISTAM, ca suntem VII si ca avem cevade spus si propus si facut!

  4. O intitiativa super, discutii interesante, probleme de abordat absolut adevarate…poate ca ajung si la urechile celor care trebuie sa modifice legile.Succes! si la mai multe intalniri.Poate ca intr-o zi voi fi si eu unul dintre participanti.

Leave a Response