Oferim cazare cu apa calda

13on-HlcNKOAi5vQ-unsplash

In sfarsit am inteles de ce le e atat de greu agentiilor de turism din Romania sa isi vanda propriul litoral.

Mai mult decat atat, inteleg de ce, cu exceptia weekend-urilor, gradul de ocupare al hotelurilor sufera serios in mijlocul sezonului. Toate acestea imi sunt extrem de clare printr-o scurta si consistenta vizita pe litoral, saptamana trecuta.

Plecat cu treaba la Costinesti, am realizat cat de departe suntem de tot ceea ce se intampla in turismul international. Culmea, nu vorbesc de servicii, de infrastructura sau de nivelul de educatie al turistilor, desi aici am putea discuta putin. Ceea ce m-a surprins si m-a socat in acelasi timp, a fost numarul mare, extrem de mare de “particulari” care ofereau cazare sub forma de evaziune fiscala tuturor celor interesati de conditii minime la tarife pe masura.

Am luat-o intentionat prin Eforie Nord ( prin centru ) iar numarul mare de “dealeri” sau chiar proprietari prezenti pe marginea drumului fluturand cheile in aer, m-a facut sa realizez ca numarul camerelor neplatitoare de taxe este comparabil cu numarul camerelor din hotelurile aflate in circuit. Daca aveti vreun dubiu ca nu este asa, va pot spune ca in Costinesti, spre exemplul, numarul camerelor evazioniste este cu siguranta mai mare decat al celor pe care noi, cei din turism, ne chinuim sa le vindem cat mai transparent posibil cu factura si consultanta de rigoare.

Stiu, veti spune ca aceste practici sunt de cand lumea iar eu m-am trezit acum sa le reamintesc. Corect, insa nu inteleg cum cei responsabili cu dezvoltarea litoralului nostru, trec cu vederea cota de piata pe care o castiga aceste practici total netransparente.

De ce spun ca se trec cu vederea? Pentru ca cel putin in Eforie Nord, baietii cu cheile in aer se desfasurau langa masina politiei, fara nicio emotie.

In final, iata cateva servicii prin care particularii incercau sa se diferentieze unii de altii. Se pare ca doar pretul nu mai reprezinta un criteriu iar aici, ma scuzati, sunt de acord cu ei 🙂

“Ofer cazare cu apa calda”

“Oferim cazare in camere mari”

“Oferim cazare cu dus si frigider”

Asadar, stimati colegi, putem aduce plus valoare serviciilor noastre si fara sa umblam la pret. De exemplu, putem oferi sejururi de 7 nopti cu cazare inclusa :).

Cool nu? 🙂

Sursa foto: unsplash.com

Madalin Mancila

autor Madalin Mancila

Always forward! Email: madalin@turismmarket.com
Tags: madalin mancilaspecialisti in turism

11 Comentarii

  1. Mai infiintam multe politii (spirituala, turistica, etc)? Sau poate punem mana sa aplicam legea si sa sanctionam evaziunea? La capitolul anunturi bizare, vreau sa punctez si eu unul vazut pe site-ul unui hotel de pe litoral in anul 2013: "Camere dotate see you televizor COLOR." Super hoteluri, super dotari, super litoral, super!

  2. Aici trebuie gasita o solutie pentru ca aceasta oferta sa intre in legalitate si asta nu se poate face decat prin taxe mai mici, mai putina burocratie si mai multa libertate. Este incredibil cate drepturi pierzi in Romania daca inchiriezi o casa sau un apartament, si situatia este si mai grava in cazul inchirierilor turistice cu un nivel ridicat de sezonalitate. Practic legea in Romania te motiveaza sa fii in ilegalitate, pentru ca in loc sa ti se dea ceva in schimbul taxelor platite esti pedepsit. Asta pe de o parte. La cealalta parte este faptul ca clientii nu percep o diferenta reala de valoare daca se cazezi la o unitate de cazare in regim legal sau ilegal. Aici trebuie lucrat la educarea clientilor si la respectarea propietatii private. Autoritatile ar trebui sa sanctioneze mai drastic incalcarea propietatii private fie ca vorbim de bunuri materiale sau servicii achizitionate.

  3. Pai propun si oferta 7=5. Platesti 7 si stai doar 5. A se folosi in special in perioadele de overbooking…

  4. Salut, probabil nu o sa fi de acord cu mine, dar intr-un fel este chiar oky ca exista astfel ,,particulari” care sunt dispusi sa o ofere o astfel cazare, la preturi foarte mici , deoarece sunt triati consumatorii cu caractere indoielnice si care nu vor accepta sa platesca in plus pentru diverse servicii.

Leave a Reply