Logo sau brand ?

Din propria experienta stiu ca noi, marketerii, suntem atat de mandri cand ne vedem logo-urile afisate in diverse locuri, mai mult sau mai putin publice, incat uneori suntem luati de val si spunem – “woaaaaw , brandul meu este din ce in ce mai puternic”.

Am folosit intentionat in acelasi context cuvintele cheie, logo si brand, pentru ca sunt convins de faptul ca la intrebarea:

“Care este diferenta dintre logo si brand?” majoritatea raspunsurilor ar fi ” Logo-ul si brandul nu sunt acelasi lucru? “

Nu stiu voi, insa eu m-am lovit de multe ori de acest raspuns si am fost nevoit sa plusez cu ” NU, logo-ul si brandul, nu sunt absolut deloc acelasi lucru” si asta pentru ca, un logo si un brand, sunt, de fapt, doua lucruri foarte diferite care trebuie sa lucreze impreuna coerent pentru a atinge rezultate bune.

Acum, sa argumentam putin.

Ce reprezinta un logo?

–  un element de design usor de recunoscut dar si un tool de comunicare al brandului tau. Foarte simplu, nu?

Ce reprezinta un brand?

– interactiunea cu un nume sau element grafic care identifica si diferentiaza un business de altul, un produs de altul sau un serviciul de altul. Un brand reprezinta experienta pe care o traiesc oamenii atunci cand vin in contact cu business-ul tau.

Concluzia:

Un logo este doar un element grafic cu un nume. Un brand reprezinta strategia ta de comunicare care te ajuta sa transmiti pasiunea si expertiza business-ului tau.

Atunci cand cele doua elemente, logo & brand, sunt combinate si planificate corect, in mod cert vom fi mult mai eficienti in a comunica publicului, mesajul, valoarea si beneficiile business-ului nostru.

Asadar, voi lucrati cu un logo sau cu un brand ?

Credit foto: unsplash.com

Tags : agentie de turismconsultant de turismconsultanta in turismmadalin mancilaspecialisti in turism
Madalin Mancila

The author Madalin Mancila

Always forward! Email: madalin@turismmarket.com

5 Comments

 1. Madaline,noi avem si Logo,si Brand.
  Ti- am zis,verifica Superbrands 2012, si vei vedea ca sintem in primele 100 de branduri din Romania.
  Si Reader’ s Digest ne da Top Brands de 5 ani!
  Trebuie vazut,in detaliu,ce inseamna Brand.
  Cred ca este o provocare tema.Pentru tine.
  Astept un articol.

 2. Brandul nu se poate dezvolta fara un logo. Sunt firme de succes care au un logo mai putin reusit (incarcat, multe culori, etc.) si pompeaza sume uriase in branding pentru asocierea acestuia in ochii cumparatorului cu marfa/serviciul oferit. Asadar raspunusul este ca se lucreaza cu amandoua 🙂

 3. brand-ul inseamna volum ( cu toate interpretarile care i se pot da) iar logo-ul doar ,,gadila”, placut sau nu, consumatorul. In general brand-ul presupune calitate dar nu este obligatoriu (vezi unele bauturi carbogazoase, produse din carne de pui injectati cu hormoni de crestere si ulterior cu apa ca sa traga la cantar).
  Goana dupa aur ( a se citi bani) naste monstrii chiar si printre branduri
  🙁

 4. Eu de fel prefer simiplitatea, insa mi se pare de bun gust sa fie vorba de ceva simplu si original motiv pentru care tind sa ma gandesc la amandoua nu la doar una din cele doua precizate de tine.

Leave a Response