Importanta unui Specialist Social Media

Un studiu realizat de cei de la ALTIMETER spune ca 41% dintre specialistii pe Social Media raporteaza direct departamentului de marketing. Lucru corect din punctul meu de vedere in conditiile in care comunicarea sub toate formele ei ( online, offline, PR) se regasesc in cadrul acestui departament.

Desi in industria turismului nu am auzit sa se recruteze in mod oficial pe aceasta pozitie de Specialist Social Media si ma refer aici la un job full time, nu pot sa nu remarc cu bucurie faptul ca marile companii precum Vodafone, Petrom, Unilever, Danone etc pun mare accent pe acest post, fie prin externalizarea lui, fie prin adaugarea unei noi pozitii in organigrama departamentului de marketing sau comunicare.

Ce comunica toate aceste corporatii prin Social Media?

Pai in primul rand campaniile CSR (Corporate social responsability ) care au un rol extrem de important asupra imaginii lor.

Daca ne referim la industria turismului si la potentialul ei de a investi in ale comunicarii sociale, atunci probabil ca principalul argument contra unui job pe social media ar fi lipsa resurselor iar al doilea lipsa increderii in rezultatele provenite de aici.

Ar fi foarte interesant un studiu in randul ownerilor de agentii de turism prin care sa putem masura perceptia dumnealor fata de aceasta noua pozitie in organigrama. Sunt sigur ca rezultatul ar fi devastator impotriva adoptarii ei, insa sunt sigur ca exista si loc de surprize placute.

Ca sa revenim la Specialistul Social Media, iata ce spun cativa manageri atunci cand se refera la omul din spatele acestei pozitii:

“ In acest moment, Specialistul Social Media trebuie sa fie un pionier vizionar dispus sa indure frustrarea si critica multor seniori corporatisti care se bazeaza exclusiv pe canalele clasice ”Shel Israel, CEO at SI Associates

“ Provocarea numarul unu a Specialistului Social Media este sa obtina buget si resurse pentru ca daca nu se face bine inteles, nu va fi niciodata bine finantat ”Senior Vice President, Community

Specialistul Social Media va primi sageti si curele in fata de la clienti si in spate de la colegi. Iata, deci, o noua provocare pentru el”Director, Corporate Communications and Social Media

Cu alte cuvinte, cel care va avea sansa de a ocupa o astfel de pozitie in organizatie va fi perceput, cel putin la inceput, ca fiind posesorul unui job distractiv care sta toata ziua pe facebook, pe bloguri, pe twitter, pe google+ ( mai nou) reusind astfel sa isi atraga antipatia colegilor sai care nu isi mai vad capul de treaba iar “ intrusul” se da pe net toata ziua si mai castiga si bani pentru asta.

GRESIT, in totalitate GRESIT iar acum as vrea sa argumentez prin prezentarea profilului unei astfel de pozitii:

Specialistul Social Media:

 • trebuie sa provina din zona digitala cu un background solid in marketing;
 • este educat cu privire la activitatile de marketing si comunicare;
 • trebuie sa fie extrem de flexibil si sa aibe capacitatea de a se adapta foarte usor in cadrul companiei pe care o reprezinta;
 • trebuie sa aiba taria de a-si asuma riscuri in comunicare;
 • trebuie sa aiba capitatea de a construi un new media strategy plan;
 •  sa masoare si sa raporteze ROI (Return On Investment);
 • capacitate de a conduce si executa un plan prestabilit;
 • monitorizarea concurentei si a noilor trend-uri;
 • experienta lucrului cu agentiile de media;
 • managementul bugetului ( daca el exista);
 • implementarea politicilor si proceselor de comunicare in social media.

Concluzionand:

Un Specialist Social Media, prin numeroasele canale de care dispune, comunica din partea companiei pentru care lucreaza, este un ambasador al acesteia, poate chiar sa ii contureze/intareasca o imagine, o personalitate, iar acest rol nu il poti da oricui, ci unei persoane cu o anumită decenţa intelectuala, gandire inovativa si moderna, mereu la curent cu ce se intampla în domeniul de interes.

Credit foto: unsplash.com

Tags : agentie de turismmadalin mancilasocial media in turism
Madalin Mancila

The author Madalin Mancila

Always forward! Email: madalin@turismmarket.com

Leave a Reply