Despre GDS-uri, pe scurt

logos-gds

Stiu ca acest blog se adreseaza in mare masura specialistilor din turism, stiu ca in marea lor majoritate acestia sunt pusi la punct cu noutatile din zona de travel fie din punct de vedere al informatiilor legate de destinatii, fie din punct de vedere al sistemelor de rezervari.

Am facut aceasta mica introducere pentru a ma asigura ca subiectul acestui articol va ramane interesant chiar si pentru cei mai experimentati dintre noi si indraznesc sa spun, foarte util pentru cei la inceput de drum.

Asa cum am spus de foarte multe ori, am norocul de a lucra pentru o companie de travel care are in activitate cam toate liniile de business existente pe piata. Una dintre ele este dedicata vacantelor online si are in spate pentru biletele de avion, ati ghicit, un GDS:). In cazul de fata Amadeus.

Daca ar fi sa definim pe intelesul tuturor GDS-ul, am spune ca:
Un GDS de ticketing (bilete de avion) face asadar legatura intre foarte multe companii aeriene si agentii de turism care vand biletele de avion, astfel incat compania aeriana distribuie informatia din inventory-ul ei catre o singura sursa, iar agentul care vinde bilete de avion gaseste intr-un sistem unic toate companiile aeriene pe care vrea sa le vanda. Printre cele mai cunoscute GDS-uri de ticketing se numara Amadeus, Galileo, Sabre sau Travelport.

Dincolo de avantajul de ordin tehnic al GDS-urilor, folosirea unor  astfel de sisteme influenteaza pozitiv modul in care este perceput agentul, profesionalismul cu care el trateaza situatia, si in final, vanzarile produselor  turistice.Daca el va aloca mai putin timp cautarii de oferte in sisteme si se va dedica mai degraba consilierii clientului asupra conditiilor calatoriei, a destinatiei, a companiilor aeriene sau a hotelurilor aduse in discutie, a altor excursii optionale sau servicii, cu siguranta va avea castig de cauza in fata unui vanzator care sta doar cu ochii in computer, intrand in zeci de sisteme ca sa gaseasca cea mai buna varianta.

Asadar, va recomand sa stati cu ochii pe tehnologie, sa o incurajati prin folosirea ei si sa va informati tot timpul.

Un inceput ar putea fi conferinta Travel Tech 2012 de la Cluj din toamna.

Madalin Mancila

autor Madalin Mancila

Always forward! Email: madalin@turismmarket.com
Tags: companii de turismmadalin mancilaspecialisti in turism

3 Comentarii

Leave a Reply