In week-end-ul 19-21 septembrie a avut loc la Cheile Gradistei, in complexul de la Fundata, Editia a 2-a a Week-End-ului de Final de Sezon de Vara pentru Agentii de Turism organizat de Grupul de Facebook “Infotripisti”.
Ne-am adunat din nou aproximativ 100 de agenti si consultanti de turism, manageri sau proprietari de agentii de turism.
La final de sezon, ne-am intalnit si am incercat sa punem la cale inceputul altui sezon. Sa invatam din experientele trecutului si sa facem planuri de viitor. Ne-am propus sa discutam despre probleme si mai ales despre Solutii…
Am fost cazati intr-una din cele mai frumoase locatii din zona, la 1300 m altitudine, bucurandu-ne de panorame spectaculoase ale masivului Piatra Craiului si a muntilor Bucegi.
Dincolo de bucuria revederii, de povestile de peste vara, de mesele festive si de petrecerile legendare ale Infotripistilor, am sa va povestesc despre cele discutate la Intalnire.
Asadar, daca nu ati ajuns la Intalnirea InfoTripistilor de toamna aceasta, aveti acum ocazia sa aflati cateva din cele mai importante chestiuni abordate acolo. Voi incerca sa prezint ideile principale, asa cum mi le-am notat in timpul discutiilor. M-as bucura daca unii dintre colegii care au fost prezenti pot sa completeze si/sau sa comenteze cele prezentate de mine.
Pentru inceput, domnul Ovidiu Gârbacea, omul de afaceri care a dezvoltat Complexele Turistice de la Cheile Gradistei si de la Fundata, ne-a povestit despre cum a pus bazele acestui mic „imperiu” turistic care a devenit mai nou si o locatie care gazduieste evenimente sportive internationale. Fost antrenor al lotului national de biatlon, domnul Garbacea a finalizat prima baza privata oficiala de biatlon din Romania + pistele de schi fond. Chiar in week-end-ul in care am avut noi intalnirea acolo, la Fundata se desfasura Dirt Fest, o competitie speciala pentru bikeri, pentru pasionatii de adrenalina pe doua roti.
Apoi, domnul Alin Burcea, vice presedinte ANAT si Director General Paralela 45, ne-a prezentat o Analiza a sezonului de vara 2014 si cateva tendinte estimate de dansul pentru 2015.
Un element de noutate prezentat a fost conceptul de Seniori pe Litoralul romanesc. Practic, dupa succesul campaniilor de tipul ‚Litoralul pentru Toti’ si preluand modelul programelor de Seniori din alte tari, se va incerca in 2015 un Program de Seniori si pe Litoralul romanesc al Marii Negre.
In mai si septembrie 2015, se vor organiza Pachete de Cazare cu Pensiune Completa + excursii incluse (cu colectare de turisti de la mai multe hoteluri).
Statul poate acorda o reducere de 50% din impozitul pe cladire hotelurilor care sunt deschise minim 6 luni pe an.
Raman de clarificat modalitatile de transport care vor fi oferite in Pachet, precum si transferurile de la gara din Constanta catre Hotelurile de pe Litoral.
Dintre ideile punctate de domnul Burcea amintesc cateva din cele observate in 2014 si asteptate in 2015:
- Inflatia locurilor disponibile pe chartere, care duce la tarife (mai) mici si deci si la comisioane (mai) mici, care nu sustin dezvoltarea.
- Cresterea cererii doar pentru bilete de avion (locuri pe avioanele charter)
- Atacul companiilor low cost. Wizz Air a afectat vizibil cu cursele sale directe charterele catre Mallorca si cele catre Spania in general. De altfel, Wizz Air a anuntat zbor din Bucuresti catre Creta in 2015.
- In 2015 se asteapta o extindere a oraselor din care vor zbura chartere. Cu exemplu charterelor romanesti din Chisinau.
- Se asteapta o restrangere a numarului Agentiilor Detailiste (din diverse motive si cauze, de la cedarea de comision, la rezultatele financiare slabe, la problemele cu asigurarile etc)
- Se vor organiza Targuri in majoritatea oraselor mari din Romania.
- Va continua trendul destinatiilor din 2014: Grecia ramane peste Turcia, iar in Bulgaria se simte o scadere in volumul turistilor romani.
- Pentru viitor, mare atentie cu cine lucrati!
Apoi, doamna Lucia Morariu, Presedinte ANAT si Director General Eximtur a prezentat cateva din principalele ACTIUNI DE SUSTINERE A INDUSTRIEI DE TURISM SI CALATORII DIN ROMANIA, realizate de ANAT in ultimii 2 ani.
ANAT este cea mai puternica voce a agentiilor de turism din Romania, organizata care le reprezinta la nivel national, in fata ministerului de resort, a institutiilor si a asociatiilor de profil, dar si la nivel international, prin intermediul ECTAA – Federatia asociatiilor agentilor de turism din UE.
Un exemplu a fost cel prin care ANAT a reactionat rapid si hotarat atacand comunicatele Ministerului de Externe privind problemele de sanatate pe plajele din Bulgaria.
Un Proiect nou si Prezentat pentru prima data la Intalnirea Infotripistilor este cel al Legii tichetelor de vacanta (redenumite vouchere de vacanta) din iulie 2014. Asteptam normele de aplicare in ianuarie 2015.
Angajatorii din privat pot acorda astfel de vouchere de vacanta angajatilor, profitand de un regim de impozitare mai bun.
Angajatorii de stat sunt obligati sa acorde asemenea vouchere daca ofera angajatilor prime de vacanta.
Suma maxima care poate fi acordata sub aceasta forma unui angajat este de 5400 ron.
Cu aceste Vouchere de Vacanta se pot cumpara numai vacante pe teritoriul Romaniei.
Salariatii aleg liber agentia de turism sau hotelul de la care cumpara cu Voucere de Vacanta.
ANT va fi emitatorul acestor vouchere, deci nu vor mai fi comisioane pentru emitenti. Decontarea se va face intre ANT si unitatea afiliata (hotel sau Agentie de Turism). Astfel acest voucher se comporta ca un Instrument de plata.
Tot ANAT a colaborat cu ANT in ceea ce priveste modificarile Normelor de aplicare a HG nr. 1267/2010 privind licentierea agentiilor de turism.
ANAT a elaborat un nou contract cadru intre agentie si turist. Conditiile acestuia au fost negociate cu ANPC si ANT, urmand sa fie aprobat prin ordin comun al ANT si ANPC, astfel incat pe viitor sa se evite abuzurile in cadrul controalelor privind ilegalitatea clauzelor din contact.
Asteptam actul normativ. Poate pana in Alegeri, poate nu. Speram ca anul acesta!
ANAT are si un rol de preventie – urmareste legislatia din faza de pregatire si dezbatere publica. Astfel s-a reusit eliminarea unei taxe de mediu prin care Romsilva ar fi cerut 2% din Veniturile din Turism.
Iata si cateva din propunerile ANAT referitoare la Legea Turismului cu privire la activitatea agenţiilor de turism
Fata de situatia actuala in care avem definite prin lege doua categorii de agentii de turism cu licente diferite, agentii turoperatoare si agentii detailiste; agentiile turoperatoare pot construi pachete proprii si le pot vinde direct sau revinde; agentiile detailiste pot doar revinde pachete ale agentiilor turoperatoare.
In practica nu mai exista agentie de turism care sa nu construiasca si sa vanda si pachete proprii si, ca o consecinta, nu mai exista aproape deloc agentii detaliste.
ANAT a propus o singura categorie, definita astfel : agentie de turism turoperatoare – operator economic care organizeaza si comercializeaza servicii de calatorie, inclusiv pachete de servicii si/sau faciliteaza achizitionarea de servicii de calatorie care fac parte dintr-o formula de calatorie asistata.
Fata de situatia actuala, in care societatile de asigurari evita incheierea politelor de asigurare contra riscului de insolvabilitate si faliment, obligatorii pentru obtinerea licentei de agentie de turism, ANAT a considerat necesara introducerea prin lege a posibilitatii de a acoperi acest risc si prin alte instrumente de garantare, precum “scrisoare de garantie bancara sau alte instrumente financiare reglementate și aprobate prin ordin al conducătorului Autoritatii”.
Luand in considerare ca turismul de afaceri este reglementat prin contracte bilaterale cu corporatiile/firmele client, dar si ca turismul de sosire/incoming este asigurat in tara de provenienta a turistilor, ANAT a propus ca aceste activitati sa fie exceptate de la obligatia asigurarii impotriva riscului de insolventa sau faliment.
Asa cum era de asteptat, chestiunea Asigurarilor contra riscului de insolvabilitate si faliment a generat discutii si dezbateri aprinse.
Problema este pe de-o parte obligativitatea ei pentru functionarea Agentiilor de Turism si pe de alta refuzul Asiguratorilor de a incheia astfel de Polite pentru anumite Agentii de Turism.
S-a punctat din nou in mod insistent dorinta noastra (a reprezentantilor agentiilor de turism) de a vinde pachetele cu Asigurare procentuala, inclusa in pachet. Se pare ca acest model nu e posibil fiindca desi clientul plateste o prima de asigurare pachet, nu este clar cine este entitatea asigurata.
S-a mentionat din nou ca suma asigurata ar trebui sa fie diferentiata in functie de Cifra de Afaceri si, automat, prima de asigurare sa fie mai mica sau mai mare in functie de CA.
O invitata de onoare a Intalnirii Infotripistilor de anul acesta a fost doamna Mirela Matichescu, Vice Presedinte ANT (Autoritatea Nationala pentru Turism).
Doamna Matichescu a multumit reprezentantilor Consiliului Director ANAT pentru coaborarea de pana in acest moment si ne-a prezentat ANT-ul ca un „instrument” de implementare a unor strategii care sunt propuse chiar de noi, oamenii din turism (prin reprezentantii nostri).
O idee care mi s-a parut importanta in discutia cu dansa a fost aceea ca pana la urma ministri vin si pleaca, importanta este colaborarea intre profesionisii din piata de turism si autoritati.
Spunem de mult timp ca avem nevoie de o schimbare a Legislatiei in Turism. Doamna Vice Presedinte ANT ne-a comunicat ca Legislatia se va schimba, chiar la propunerea si cu consultarea noastra, prin reprezentantii nostri din conducerea ANAT.
Practic ANT-ul asteapta o propunere de Strategie din partea Industriei Private. E nevoie de initiativa! Si, astazi, vocea industriei este ascultata prin colaborarea cu Consiliul Director ANAT si cu Consiliul Consultativ al Turismului.
Am aflat si de la doamna Vice Presedinte ANT Mirela Matichescu cat si de la doamna Presedinte ANAT Lucia Morariu, ca se analizeaza o Schema de Ajutor de Stat pentru sustinerea activitatilor de marketing si promovare a produselor turistice romanesti realizate de Agentiile de Turism.
Apoi am discutat si despre actiunile ANT de Promovare a Romaniei pe pietele externe. Avem nevoie ca potentialii nostri turisti din strainatate sa primeasca mai usor vize de intrare in Romania. Fie ca vorbim de cetateni moldoveni, arabi sau chinezi. Ar fi deci nevoie de o schimbare a legii privind asigurarea de repatriere.
Dupa interventia doamnei Matichescu, a luat cuvantul domnul George Boruna, Director General la Directia Generala de Control si Autorizare din ANT.
Domnul Boruna ne-a vorbit despre modificarile Normelor de aplicare a HG nr. 1267/2010 privind licentierea agentiilor de turism.
Practic aceasta HG a dus printre altele la eliminarea asigurarilor cu franciza pt Agentii dar si eliminarea variantei platei in rate a acestora.
O discutie interesanta a fost despre faptul ca prin noua HG, Agentia Detailista care trece in Contractul sau cu turistul Polita de Asigurare a Tour Operatorului de la care vinde este acoperita pentru riscul falimentului agentiei Tour Operatoare!
ATENTIE: Agentia Detailista este acoperita astfel in situatia falimentului sau insolvabilitatii agentiei Tour Operatoare! Si nu Agentia Tour Operatoare!
Cum insa majoritatea agentiilor REVANZATOARE au astazi Licenta de Agentie Tour Operatoare (si nu de Agentie Detailista), acestea practic nu intra sub incidenta acestei prevederi.
O solutie pentru viitor ar putea fi inlocuirea termenului ‚agentie detailista’ cu ‚agentie revanzatoare’ (care poate fi o Agentie cu Licenta TO care revinde un pachet de la un alt TO).
Dar cel mai probabil, Agentiile cu Licenta TO vor putea si vor dori sa isi schimbe licenta in Agentii Detailiste, pentru a putea fi protejate in relatia de revanzare de la marii Tour Operatori.
E posibil ca in noua Legislatie sa se precizeze ca Agentiile Detailiste au dreptul de a crea propriile pachete asistate.
Asteptam deci noua Legislatie, ca sa vedem daca se va pastra termenul de Agentie Detailista sau nu!
Despre Polita de Asigurare s-a specificat ca desi Agentiile sunt obligate sa detina o astfel de Polita de Asigurare, Asiguratorii NU sunt obligati sa o incheie.
Alternativa la Polita de Asigurare ar putea fi Scrisoarea de Garantie Bancara sau un FOND DE GARANTARE.
Un exemplu interesant a fost cel al Agentiilor de Turism din Canada, unde, pe langa Scrisoarea de Garantie Bancara, Agentiile trebuie sa foloseasca doua conturi separate: unul pentru banii primiti de la clienti care merg catre Furnizori si altul pentru Comisionul aferent, adica Cifra de Afaceri a Agentiei.
Legat de blocajul din Piata Asigurarilor pentru Agentii, ni s-a comunicat ca la Minister se primesc dosare noi si se acorda LICENTE noi, deci practic nu ar exista un blocaj real. Sau, problema reala ar sta in rezultatele neconvingatoare ale anumitor Agentii care nu prezinta interes sau siguranta pentru Asiguratori.
Din discutiile din sala s-a ajuns la ideea ca ar trebui cumva coagulata piata Agentiilor de Turism pentru o negociere reala si interesanta cu Asiguratorii. Intr-o astfel de situatie, un Fond Mutual de Garantie ar schimba optica Asiguratorilor, dar se pune problema cum va fi constituit acest fond si cine il va administra.
S-a adus in discutie si dreptul Acesului la Profesie, care poate fi incalcat prin imposibilitatea de a primi Asigurare, insa decizia ramane a Asiguratorilor si conditiile sunt impuse de acestia.
Cineva din sala a sugerat si ca poate ar trebui eliminata Asigurarea Obligatorie insa aceasta idee, desi primita cu simpatie, a fost daramata de o parte din prezentarea ulterioara a domnului Dragos Anastasiu, Presedintele grupului Eurolines.
Acesta ne-a explicat ca Asigurarea Agentiilor tine de o directiva europeana si nu poate fi evitata.
Turistul trebuie sa aiba banii protejati si asigurati. Si nu e deajuns o asigurare ca procent din pachet fiindca este necesar sa se stie cine anume raspunde pentru acesti bani.
Practic, in modelul german, Revanzatorul NU are asigurare. Iar Tour Operatorul are o Asigurare foarte mare. Insa, in aceste conditii, Tour Operatorul raspunde din momentul in care banii turistului sunt la el. (nu poate raspunde pentru perioada in care revanzatorul dispune de banii platiti de turist).
Astfel, o alta posibila solutie si pentru piata din Romania ar fi CONTRACTUL DE MANDAT. Prin care revanzatorul este un mandatar al TO si vinde catre turist ca o terta parte, dar contractul este intre Turist si TO.
Evident ca aici apar suspiciunile revanzatorului legat de strategiile TO de a prelua in relatie de vanzare directa clientii trimisi de acesta. (ceea ce de altfel, neoficial, se poate intampla si in conditiile actuale).
Insa orice solutie are anumite riscuri si avantaje care trebuie cantarite si prioritizate.
Practic, trebuie sa ne hotaram daca vrem si/sau avem nevoie sa fim AGENTIE TOUR OPERATOARE sau DETAILISTA.
Insa pentru asta avem nevoie sa se clarifice definirea celor doua entitati in Legislatia care va fi schimbata (cat de curand posibil din ce ni s-a comunicat).
Apoi, putem alege intre Contractul de Comision (clasic) si cel de Mandat, in care cedam raspunderea catre TO. (cedand raspunderea trebuie insa sa cedam si relatia contractuala directa si poate chiar incasarea banilor).
Ca si o concluzie personala: este dificil sa tragem o singura concluzie dupa o zi plina de discutii, prezentari si dezbateri interesante si cu siguranta utile.
In ceea ce priveste Legislatia, nici noi si nici reprezentantii nostri din Conducerea ANAT nu avem inca exact aceasi viziune si nu sustinem o aceasi Solutie clara si aplicabila.
Iar cei de la conducerea ANT, cei de la care uneori asteptam solutiile salvatoare, privesc catre noi, cei din Piata, si ne cer propuneri, solutii si strategii concrete, coerente, sustinute de piata si deci aplicabile.
Asadar, citind cele prezentate de mine sau fiind prezenti la Intalnirea Infotripistilor de anul acesta, v-ati facut o idee despre ‚cum arata’ si ‚cum se simte’ piata agentiilor de Turism la final de Sezon estival 2014.
Dupa cum spuneam si in articolele mele precedente, de multe ori depinde de noi. Depinde de noi si de alegerile noastre.
Da, este frustrant cand Legislatia nu e clara sau e depasita.
Da, e frustrant cand se cedeaza din comision (si fiindca reflexivul „se” este deranjant, ma intreb daca sa schimb verbul la persoana a treia „altii cedeaza comision” sau la persoana intai „noi cedam din comision”).
Da, este frustrant cand Asiguratorii nu acorda Asigurarile pentru Agentii.
Da, e frustrant cand taxele, impozitele si fiscalitatea ne sufoca micile afaceri.
Da, este frustrant cand hotelierii sau liniile aeriene vand direct si nu ne acorda comisioanele pe care le meritam.
Da, e frustrant cand este atata neincredere in piata si cand simtim ca nu exista respect pentru Agentii de Turism.
Insa, depinde de noi sa schimbam aceasta perspectiva!
Si depinde de noi sa devenim schimbarea pe care o dorim in jurul nostru!
Cum?
Incepand cu noi insine si cu afacerile noastre. Punand cu profesionalism clientul pe primul plan si dovedindu-ne indispensabili si de neinlocuit.
Trebuie pentru inceput sa privim la noi si la afacerile noastre. La Agentiile noastre. La Rezultatele noastre. Si sa ne gandim cum si ce trebuie sa facem ca sa devenim mai buni. Mai de incredere. Atat pentru Clientii nostri, cat si pentru Parteneri, Furnizori si nu in cele din urma pentru Asiguratori si chiar pentru autoritati.
Si, repet aici o idee pe care o sustin de ceva vreme: da, este esential sa depasim asteptarile clientilor nostri.
Dar cred ca a sosit timpul sa ne depasim si propriile asteptari. In legatura cu propriile afaceri, cu rezultatele noastre dar si cu modul in care ne respectam profesia, industria si cum ne respectam unii pe altii.
Numai asa, devenind mai buni, mai profesionisti, mai de incredere, vom putea sa trecem si la etapa in care ne gasim aliati si parteneri alaturi de care ne putem sustine interesele si de ce nu, alaturi de care ne putem dezvolta afacerea si ne putem depasi limitele.
batut apa in piua cu gratie. cei care s-au pus in fruntea ANAT pricep prea putin peste interesele personale dar se baga totdeauna in fata. ANAT…..o forma fara fond si mai ales fara IQ
Draga George Pazvanti!
Multumesc pt comentariu si interes.
Vreau sa te asigur ca la Intalnire s-au discutat probleme vechi dar au aparut si elemente si idei noi.
Si… multe chestiuni au fost privite dintr-o optica diferita – care ne-a pus pe multi pe ganduri!
—
Si, pana la urma, ne-am intalnit sa discutam si dezbatem!
Da, asa,e, fiecare are interese proprii si personale.
Dar, pana la urma, Nu SE va rezolva nimic (la reflexiv) – daca nu REZOLVAM NOI!
Cine si cum poate sa se implice, depinde de fiecare dintre noi!
Insa cei din ANT asteapta propuneri sustinute si aplicabile din partea noastra – a celor din Industrie.
Iar noi… ar trebui sa gasim o viziune comuna si sa o cizelam si eficientizam ca aplicabila si apoi sa o propunem spre oficializare.
Cine suntem sau pot fi acesti "NOI" – e dificil de spus. Cei care isi doresc si pot sa se implice.
Si, dupa cum am vazut, probabil ca ANAT-ul este vocea prin care ne putem face cel mai rapid si sigur auziti.
Ramane sa gasim o solutie comuna si echitabila in ANAT – si sa o sustinem cu totii.
Si spun asta cand inca nu sunt membru ANAT. Dar ma gandesc serios sa devin si sa ma implic.
caci e pagubos sa stam pasivi pe margine si sa acuzam pe cei care se implica.
Daca avem ceva de spus ar trebui sa mergem in ANAT si sa ne sustinem ideile. Si, daca suntem sustinuti de ceilalti colegi, vom putea sa influentam decizii si viziuni strategice.
Nu crezi?
Da, asa se intampla cand turismul (si nu numai) este pastorit de indivizi fara viziune sau de indivizi manati strict de interese proprii. Stim foarte bine ca ministerele sunt conduse de indivizi care nu au nici o legatura cu functiile in care sunt numiti iar ANAT nu este nimic altceva decat o organizatie care apara in mare parte interesele celor care s-au cocotat in scaune si “conduc” pe banii agentiilor (la fel de bine as putea s-o numesc “organizatie mafiota” dar ar putea fi considerata prea dura expresia… si oricum, ma indoiesc destul de serios ca veti publica acest comentariu)… pentru ca, nu-i asa, agentiile cotizeaza la ANAT pentru a fi “protejate”… Da, as numi aceste sume “taxe de protectie” mai ales gandindu-ma la faptul ca mai nou turistii sunt “sfatuiti” in gura mare si prin toate mijloacele sa apeleze numai la agentiile membre ANAT… Hahaha, cele mai mari “tepe” care de fapt au fost niste falimente mai mult sau mai putin intamplatoare, au fost “date” de catre agentii membre ANAT ! Si atunci? Cum ramane cu siguranta turistilor? Ar fi foarte multe de spus si, intr-adevar, ai mare dreptate Cristian Francu, trebuie sa incepem prin a ne schimba in primul rand pe noi… si apoi pe cei care prin “viziunea minunata” ne-au condus catre dezastrul in care suntem astazi… Sper ca acest comentariu sa fie publicat, desi… stim cu totii ca e mai simplu sa bagam capul in nisip si sa ne prefacem ca nu vedem 🙂
Si a propos de “infotripisti”… sunt acei “infotripisti” care nu rateaza aproape nici un infotrip si pe care trebuie sa ii culegem in timpul vizitelor la hoteluri de pe la restaurante/piscine/plaja/baruri, etc? Cei care dimineata nu se pot trezi de cat au “muncit” cu o zi/seara inainte si care nu au de fapt nici un interes pentru vizitele din program? Sau despre cei care, ca niste scolari constiinciosi noteaza cu minutiozitate tot ce vad si tot ce le explica reprezentantul hotelului, constienti fiind de faptul ca este vorba despre painea lor… Ati stat vreodata sa va ganditi, dragi “infotipisti” (vad in imaginea publicata ca sunteti si din prima categorie) cate eforturi face un touroperator sa va duca acolo si sa va informeze? Cat il costa avionul, ce eforturi face pentru a obtine cazare si masa gratuite sau mai ieftine pentru voi, cat ii costa pe el si pe hotelieri materialele promotionale pe care le imprastiati sau le parasiti fara nici o remuscare in camerele de hotel? (pastrati doar gentile, agendele si pixurile) Sunt convinsa ca nici macar nu va intereseaza, pentru voi cel mai important este sa va distrati… este singura preocupare pe care o aveti. Stiu ca este un comentariu dur, ca nu asta va doriti sa se comenteze pe blogul vostru si este posibil sa nu fie publicat dar mizez pe obiectivitatea voastra 🙂
acei “infotripisti” la care cred ca te referi tu sunt rude si cunostinte ale administratorilor agentiilor de turism; noroc ca s-au mai trezit touroperatorii si cer contractul de munca al agentului de turism la inscrierea in infotrip , ca altfel tot la munca ramaneam si tot dupa cataloage vindeam produsele turistice…..