Cele mai populare destinatii in 2013

credit foto: unsplash.com

Inca de la sfarsitul anului 2012, atat agentiile, turoperatorii, diferitele site-uri si mass-media incearca sa faca prognoze despre destinatiile care vor fi la moda in 2013 sau sa propuna diferite locuri pentru a fi vizitate in acest an. Printre acestea se afla multe destinatii traditionale, dar sunt si destule destinatiie care intra cu forta printre preferintele turistilor.

La sfarsitul anului 2012, TripAdvisor comunica lista “10 awe-inspiring places around the World” . In aceasta lista se afla 4 obiective turistice din Asia din tari precum Cambodgia, Myanmar, Japonia si China; trei de pe continentul american (Antelope Canyon din Statele Unite, Marea Gaura Albastra din Belize si Lacul Moraine din Canada), doua de pe continentul european din Norvegia si Islanda si Uluru din Australia.

USTOA (United States Tour Operators Association) indica ca si destinatii emergente cele mai populare la nivel international in 2013: Myanmar, Vietnam, India, Peru, Cambodgia, Brazilia, China, Columbia, Costa Rica si Ecuador.

Tot din Statele Unite, vine lista creata de “New York Times “46 places to Go in 2013”. Si in aceasta lista putem gasi foarte multe locuri noi. De fapt sunt putine destinatii foarte cunoscute care apar in lista. Rio de Janeiro este prima pe lista, urmata de Marsilia pe locul 2 (Capitala Culturala Europeana in 2013), Amsterdam pe locul sase si Istanbul pe 10. Paris apare pe lista pe ultimul loc. Si tari precum Spania si Italia apar in lista, dar cu destinatii mai putin celebre. Si desigur, destinatiile asiatice ocupa un loc important in aceasta lista.

Thomas Cook si TUI Travel au prezis la inceputul anului mentinerea interesului pentru destinatii precum Spania, Cipru si Grecia si o revenire a destinatiilor din Nordul Africii, Tunisia si Egipt. Eu vad mai degraba o recuperare mai importanta a Tunisiei, recuperarea Egiptului fiind intarziata de ultimele revolte de la inceputul acestui an.

Si pe piata romaneasca se simte o crestere a interesului pentru destinatiile din Asia si Orientul Mijociu. Chiar in aceasta luna mass-media informa despre importanta crestere a turistilor romani in Dubai. Si putem vedea cum destinatiile asiatice isi intensifica actiunile de promovare in tara noastra.

In concluziile, pentru 2013 interesul pentru destinatii traditionale se va mentine, dar noi destinatii, in special cele asiatice, isi vor pune amprenta pe harta turistica a lumii. Nu degeaba, OMT spune ca economiile emergente vor domina turismul in 2030, regiunea Asia-Pacific trecand de la o cota de piata de 22% in 2010 la 30% in 2030.

Tu care crezi ca vor fi cele mai populare destinatii in 2013?

Credit foto: unsplash.com

Tags: specialisti in turismVasilica Margalina

Leave a Reply