Ce trebuie sa contina un Social Media Marketing Plan

Asa cum spuneam in ultimul meu articol, unul dintre cele trei lucruri esentiale pe care trebuie sa-l aiba o companie inainte de a face primii pasi in Social Media este Planul de Marketing.

De ce este atat de important Planul de Marketing? Pentru ca atunci cand decizi sa fii prezent in Social Media, trebuie sa stii ca este o decizie pe termen lung. Nu poti deschide un cont in Social Media si apoi sa-l abandonezi sau sa-l inchizi, fara ca acest lucru sa un aiba consecinte negative asupra companiei. In plus, orice companie are resurse limitate pe care trebuie sa le utilizeze eficient pentru a obtine cele mai bune rezultate. Iar contrar mitului, ca Social Media este un instrument gratuit de marketing si promovare, o prezenta in Social Media necesita alocarea de resurse pe termen lung.

Dar iata care sunt principalele elemente ale unui Social Media Marketing Plan:

  •  Cine suntem

Primul pas este sa determinam in mod clar misiunea si viziunea afacerii noastre, ce produse si servicii oferim si care sunt valorile brandului nostru.

  • Analiza de piata

Analiza de piata ocupa si ea un loc foarte important in planul de marketing. Trebuie sa ne cunoastem clientii, ce retele sociale folosesc cel mai mult acestia, cum le utilizeaza si cu ce scop. Apoi in functie de tipul nostru de clienti, daca sunt consumatori finali sau companii, vom analiza alte aspecte. Daca este vorba de consumatori sunt importante, varsta, sexul, locul de munca, hobby si tot ce putem cunoaste despre acestia. Daca, in schimb vorbim de companii trebuie sa analizam alte aspecte, cum ar fi, cu ce angajati dorim sa intram in contact, ce functii au in companie si ce tip de informatie sau servciu asteapta in aceste canale.

De asemenea, trebuie sa vedem cine sunt concurentii nostri si ce canale din social media utilizeaza acestia, cu ce scop si rezultatele lor.
Aceasta analiza ne ajuta sa ne facem o prima idee de canalele social media pe care le-am putea utiliza in strategiilor noastre de marketing.

  • Obiective

Nu trebuie sa utilizam Social Media doar pentru ca este la moda sau pentru ca am auzit noi ca se obtin rezultate nemaipomeninte. Inainte de a incepe sa folosim aceste canale trebuie sa stabilim niste obiective clare si realiste. Sunt foarte multe obiective pe care o companie le poate avea in Social Media in functie de caracteristile sale, publicul target si de produsele sau serviciile pe care le ofera printre care enumar: branding, SEO, cresterea vanzarilor, PR, oferirea unui serviciu clienti, etc.

  • Resurse

Desigur pentru a atinge aceste obiective trebuie sa alocam resurse.

Cele mai importante din punctul meu de vedere sunt resursele umane. Trebuie sa decidem cu atentie cine va gestiona aceste conturi si acesta trebuie sa fie un specialist, sa aiba cunostinte importante in domeniu. Nu oricine are un cont personal intr-un canal social media poate gestiona cu succes contul unei companii. In functie de nevoile companiei aceasta poate opta pentru o persoana sau o echipa sau pentru externalizarea acestui serviciu. Este posibil sa avem nevoie, de asemenea, de serviciul unui designer web, un fotograf, programator etc.

Reteaua de networking, o resursa care este importanta mai ales cand facem primii pasi in Social Media. Trebuie sa tinem cont de orice contact pe care il avem printre, furnizori, distribuitori, clienti, mass-media, angajati si de ce nu familie si prieteni. Acestia ne pot ajuta sa ne facem cunoscuta prezenta si actiunile noastre in aceste canale clientilor nostri potentiali.

O resursa importanta si de cele mai multe ori limitata este bugetul. Cu cat alocam un buget mai mare cu atat avem mai multe sanse sa ne atingem mai bine si mai repede obiectivele.

Timpul acordat acestor canale este foarte important, iar pentru a construi o relatie cu cei care interactioneaza cu noi pe aceste canale trebuie sa dedicam mult timp.

Odata ce am finalizat aceste prime 4 etape ale planului de marketing putem trece identifica canalele social media pe care le vom folosi si trece la pasul urmator: Strategia pe care o vom adopta in fiecare din aceste canale.

  • Strategia in canalele Social Media

Despre elaborarea unei strategii in Social Media voi vorbi mai pe indelete atunci cand voi aborda fiecare dintre aceste canale. Este necesar sa cream o strategie diferita pentru fiecare canal, pentru ca publicul target este diferit si obiectivele care pot fi atinse difera.

Oricum locul central ale acestor strategii este continutul: text, imaginii si video. Trebuie sa stabilim cu atentie continutul pe care il vom aborda in functie de canalul social media, caracteristicile companiei noastre, piata target, obiectivele stabilite in planul de marketing si resursele noaste.

In aceaste strategii vom trebui sa tinem cont si de legislatia in vigoare in materie de protectia vietii private si a datelor personale, concursuri si extrageri (daca avem de gand sa le folosim in strategia noastra).

  • Masurarea rezultatelor

Trebuie sa decidem desigur care va fi metoda si instrumentele utilizate in masurarea rezultatelor obtinute pe Social Media. In functie de acestea va trebui sa ne adaptam strategia.

Un Social Media Marketing Plan complet mai trebuie sa fie insotit si de:

Manualul de tratare a comentariilor negative si a situatiilor de risc din Social Media
Nu putem merge pe principiul mie nu o sa mi se intample, pentru ca toti gresim la un moment dat sau ni se pot intampla situatii neprevazute. Astfel trebuie sa avem un plan bine stabilit despre modul cum vom actiona in aceste situatii, cum vom raspunde la comentariul unui client nemultumit, unui concurent sau fost angajat rautacios, etc. De aceea este indicat ca sa-l treci intr-un “manual” pe care toti care gestioneaza aceste conturi sa il aiba si sa il foloseasca la nevoie.

Manualul de identitate in Social Media
Companiile mari, cum ar fi lanturile de agentii, de hoteluri si restaurante, trebuie sa decida cand creaza un cont in Social Media daca vor crea unul general la nivel de companie, sau pentru fiecare agentie, hotel sau restaurant. Daca se ia decizia ca fiecare din divizii (filiale) va avea un contul sau, atunci Manualul de identitate este esential. Acesta trebuie sa contina imaginea companiei (logo, slogan, etc.), content-ul si strategia urmata de contul general al grupului si cel al divziilor, persoanele care gestioneaza aceste conturi si datele de contact. In acest caz este important ca o echipa de specialisti sa se ocupe de coordonarea strategiilor. Este indicat ca acest manual sa fie insotit de sesiuni de training si informare.

Orice decizie am lua trebuie sa ne anuntam toti angajatii de prezenta pe care o vom avea in Social Media.

Atentie cu angajatii care decid sa creeze, fara sa anunte, conturi pe Social Media in numele companiei!!! Daca ne intalnim cu acest caz trebuie sa rezolvam situatia pentru ca are un efect negativ asupra actiunilor pe care le vom desfasura in Social Media.

Un Plan de Marketing in Social Media bine pus la punct este extrem de important.

Companiile fac cele mai multe greseli in Social Media datorita inexistentei acestui plan sau pentru ca este un plan incomplet. Desigur, acest plan nu trebuie sa fie un document pe care il aruncam intr-un sertar ca sa se adune praful pe el sau il uitam intr-un folder din calculator. Aceste este un document viu care trebuie sa fie actualizat in mod constant. Eu recomand ca in elaborarea acestuia sa fie facut intr-un document colaborativ, un wiki la care sa aiba acces toti cei care se vor ocupa de gestionarea si punerea in practica a strategiilor Social Media.

Credit foto: unsplash.com

Tags : marketing si comunicare in turismsocial media in turismspecialisti in turismVasilica Margalina

7 Comments

  1. Un articol foarte interesant! Aș vrea doar să mai punctez necesitatea unei monitorizări continue a blogurilor și rețelelor de socializare 🙂
    Felicitări!

    1. Multumesc Ciprian pentru apreciere si pentru mentionarea monitorizarii blogurilor si a retelor de socializare. Intr-adevar este foarte importanta. Iar orice plan de comunicare si strategie in retele de socializare trebuie sa includa si cum vor fi monitorizate acestea. Intentionez sa vorbesc mai incolo despre acest aspect, dar si despre instrumentele pe care le avem la indemna pentru monitorizare :).

Leave a Response