NU, acest articol NU este advertorial, NU, NU imi place sa zbor cu companiile low cost si NU, NU stiu cine face comunicarea pentru WizzAir.
Ceea ce stiu insa, este ca modul in care se face PR pentru WizzAir imi place foarte mult.
Incepand de la comunicarea noilor destinatii, continuand cu comunicarea tarifelor si incheind cu PR-ul de criza, WizzAir reuseste sa se aseze confortabil in topul companiilor low cost.
Exemplul care m-a convins sa scriu acest articol a fost ultima lor intamplare care putea deveni tragica si anume aterizarea fortata de la Roma. Din fericire pentru toata lumea nu au existat victime iar toti cei 165 de pasageri au evacuat aeronava teferi insa cu un soc pe care in mod cert nu il vor depasi usor.
Revenind la comunicarea acestui incident, nu am putut sa nu remarc cum imaginea WizzAir nu numai ca nu a avut de suferit, ci din contra, a avut foarte mult de castigat.
Cum asa?
Foarte simplu.
De la stirile negative prin care se punea accent pe problemele tehnice ale aeronavei Airbus 320, la stirile pozitive legate de profesionalismul si pregatirea exceptionala a pilotilor WizzAir, imaginea companiei aeriene a trecut de la criza la oportunitate.
Cu alte cuvinte, focusul presei s-a mutat de pe defectiunea tehnica care putea pune pe butuci business-ul Wizzair foarte usor, pe pilotii eroi, avand rolul determinant de a creste credibilitatea companiei intr-o situatie de criza.
Va mai aduceti aminte de amerizarea de pe raul Hudson?
Cati dintre voi stiti care au fost problemele reale ale avionului si cati dintre voi stiti cum a reusit capitanul sa salveze pasagerii?
Va spun eu.
Faptul ca povestea a fost cu Happy End si in acel caz, a facut ca oamenii sa isi gaseasca eroii in capitanii aeronavelor pierzand din vedere ca poate, la urmatoarea defectiune, nu vor mai fi atat de norocosi sau capitanii eroi chiar nu vor mai avea ce sa faca.
Dar, ce mai putem spune? Acesta este rolul PR-ului. Sa duca situatiile de criza in interesul celor care pareau afectati de o situatie limita.
Asadar, felicitari celor care se ocupa de PR-ul WizzAir dar si acestora din urma pentru alegerea facuta.
In rest, la cat mai putin PR de criza pentru toata lumea.
Credit foto: unsplash.com
Mai dau doua exemple.
1) aterizarea pe burta a unui Boeing 767 LOT, la Varsovia, in noiembrie 2012. Avionul avea 230 de pasageri la bord, iar pilotul a reusit sa aduca aeronava la sol fara trenul de aterizare. Nu au existat victime, doar ceva pasageri see you leziuni minore. Pilotul a fost scos erou national, iar LOT a stiut sa puna accentul pe experienta si pregatirea pilotilor.
2) zborul 214 Asiana Airlines. Cred ca poate fi o oportunitate pentru Boeing sa-si promoveze mai bine avionul 777. Ma bazez pe ideea ca fuselajul central a rezistat foarte bine impactului si nu s-a rupt. Iar Asiana poate iesi see you basma curata daca pune accentul pe actiunile de evacuare, prim ajutor etc. Poate si pe actiunea go around initiata de piloti see you 1.5 secunde inainte de impact. Cred ca aceast lucru a salvat vieti.
Citind si comentariul lui Sorin, mi-a venit brusc o intrebare in minte, oare cate din toate aceste accidente cu happy end, au fost starnite intentionat?! 🙂
:-)) Alex, sper ca glumesti. Iti pui problema ca un accident aviatic sa fie o scuza de good PR? Ok, stiu ca in general mintea PR-ului poate merge departe, dar nu si daca se poate transforma intr-o criza ce poate falimenta o companie aeriana.
Uhm, cine a scris articolul de mai sus vorbeste cam a razbunare sau asa ceva… hai sa ti zic vis a vis de hudson river pentru ca zici ca nu multi stiu care era e fapt "defectiunea"… s-a datorat la bird strike in ambele motoare (lucru extrem de rar) as zice ca a fost ghinion la ei si nu defectiune clar, si the pilotii in special comandantul merita sa fie scos erou pentru ca a avut sub un minut sa ia decizie sa l puna pe rau unde amerizarea ca a lui facuta nu e asa simplu… ai nevoie de un unghi de 15 grade fix sa fie ridicat botul altfel se rupeau in bucati in apa… Pilotii au un rol mai important de cat crezi tu si anume sa creasca credibilitatea companiei (aia o fac in mod involuntar) treaba lor e sa te aduca asa cum te au luat si asumand ca aeronava nu sufera defectiuni majore in restul cazurilor pot sa faca ceva si sa salveze oamenii ca de exemplu nu se lasa trenul de aterizare…asta e, se poate defecta… dar in toate cazurile care el stiu nimeni nu a patit nimic grav.
@Alex Totolan, articolul a fost scris in cel mai pozitiv mod cu putinta doar ca subiectul era PR-ul si nu pilotii. Normal ca oamenii aia merita sa fie decalarati eroi pentru ca datorita lor, pasagerii raman in viata. Nu am contestat nicio clipa asta, doar ca PR-istii stiu sa se foloseasca de acest lucru si sa transforme criza in oportunitate:)
Dar despre “customer relationship management” de ce nu vorbeste nimeni?
Cititi aici o relatarea unui pax – http://goo.gl/VCGT4.
@Sorin Rusi, T7 este prima aeronava Boeing fly by wire. In afara de asta sa nu uitam ca din momentul in care dai gaz si pana in momentul in care se tureaza motoarele ai nevoie de ceva timp. Degeaba dai gaz la 10ft deasupra solului, daca deja airspeedul e mic + ridici de bot. Pilotul, in cazul cursei Asiana, avea doar cateva zeci de ore de zbor pe acest tip de aeronava.
@Alex Totolan, ai perfecta dreptate.