Ma voi referi la agentii in general, fie ele tur operatoare, corporate, detailiste, agentii mici, mari, sau retele de agentii, de nisa sau generale.
Responsabilitatile managerului de agentie depind de marimea agentiei, de baza de date de clienti, dar includ in general sarcini legate de: dezvoltare, managementul echipei si financiar, operatiuni zilnice dedicate agentiei.
Toti managerii trebuie sa fie capabili sa creeze strategii pentru agentia pe care o reprezinta. Strategiile trebuie implementate, urmarite, iar rezultatele trebuie analizate, impunand continuarea sau adaptarea strategiei.
Printre resposanbilitati:
• Promovare si marketing
• Gestionarea bugetelor si a rapoartelor financiare
• In unele agentii, vanzarea produselor agentiei, de cele mai multe ori clientilor “speciali” sau corporate (pentru agentiile mai mici care au insa si clienti corporate)
• Descoperirea de noi destinatii potrivite profilului clientilor agentiei
• Selectarea si contractarea partenerilor potriviti pentru destinatiile alese
• Strategii de motivare a personalului (scheme de bonusare de exemplu)
• Stabilirea, impreuna cu conducerea si in concordanta cu rapoartele financiare, a targetului echipei si urmarirea atingerii acestuia.
• Stabilirea unei strategii de dezvoltare a echipei (stabilirea numarului optim de angajati, investitie in pregatirea echipei: traininguri, infotripuri etc)
• Strategii de retentie a personalului
• Rezolvarea reclamatiilor, foarte frecvent.
• In agentiile mici: se ocupa de depunerea banilor la banca, de aprobarea platilor catre furnizori, urmarirea incasarilor pe partide.
In acest moment, in piata sunt preferate, pentru a ocupa functia de manager de agentie, persoanele cu vasta experienta in turism. Sunt putini cei care cauta sa angajeze adevarati lideri, persoane pe care echipa sa le poata admira si urma.
Pe orice piata, nu doar cea a turismului, exista, de multa vreme, 2 tabere: cei care considera ca un bun manager este un bun specialist, inainte de toate si cei care considera ca un bun manager va fi bun indiferent din domeniul din care vine (aici se pune problema leadership -ului despre care aminteam mai devreme).
Consider ca in turism, poate mai degraba decat in alte industrii este extrem de important ca managerul sa fie un bun specialist. Insa, componenta manager este si ea vitala. Exemplu: intr-o echipa din care am facut parte acum multa vreme, nu au fost acceptate de catre personal, manageri extrem de experimentati, in echipe similare, dar din alta industrie.
Agentii de rezervari pur si simplu nu acceptau sa fie condusi de persoane care stiau mai putina “meserie” decat ei si care nu erau capabil sa asimileze informatia respective in timp record. S-a preferat, dupa jumatate de an de incercari, sa fie avansata din interior o persoana foarte buna pe partea de rezervari, insa fara abilitati de manager. Nu a rezistat pe acea functie mai mult de o luna, pentru ca nu putea creste randamentul echipei. Acea persoana prefera de exemplu sa faca ea treaba agentilor, ca doar era unul dintre cei mai buni fosti agenti. Solutia a venit, in timp, prin avansarea unei persoane, atat cu o vasta experienta in rezervari – deci “admirata” si “invidiata” de colegi, dar si cu abilitati de manager. Cred ca aceasta este solutia perfecta, daca situatia o permite.
Sa devii un bun manager, se poate face si in timp, dar numai in conditiile in care ai o baza: abilitati de comunicare – oratorie, putere de concentrare asupra unei probleme stringente, professionalism, viziune, calitati pro active.
Inchei cu un citat al lui Jack Welch, CEO General Electric, care rezuma foarte bine viziunea mea asupra unui manager:
“Focus on a few key objectives … I only have three things to do. I have to choose the right people, allocate the right number of dollars, and transmit ideas from one division to another with the speed of light. So I’m really in the business of being the gatekeeper and the transmitter of ideas.”
Credit foto: unsplash.com