Brief despre targul de turism de la Sofia

Cu o populatie de 3 ori mai mica decat a noastra si cu un targ de turism tot de atatea ori mai mic, Bulgaria reprezinta o piata cu un potential interesant pentru agentiile de turism din Romania, in mod special.

Dupa o incercare a lui Christian Tour pe meleaguri bulgaresti, nereusita, dupa o prezenta inca stabila a celor de la Perfect Tour, iata ca a venit vremea ca Happy Tour si Paravion sa-si incerce strategia pe piata vecinilor nostri.Ce o sa iasa, o sa vedem :).
Revenind, iata ce am vazut eu la Sofia fiind prezent pentru prima oara in capitala Bulgariei.

In primul rand, ajuns pe aeroport, am fost surprins de lipsa traficului atat din punct de vedere al zborurilor si impicit al calatorilor. Pot spune ca ma simteam singur si stingher intr-un aeroport maricel si destul de modern. Iata o prima concluzie pe care o putem trage despre ceea ce inseamna puterea turismului din Bulgaria.

Daca ne referim la targul de turism, acesta a avut loc intr-o locatie moderna, un adevarat centru expozitional dotat cu sali de conferinta mai mari sau mai mici, acces foarte civilizat, o imensa garderoba pentru expozanti si vizitatori si o atmosfera placuta. Ca suprafata inchiriata aceasta se intindea pe aproximativ 2 pavilioane iar cele mai impozante prezente au fost reprezentate de standurile tarilor Grecia, Turcia si Serbia. La nivel de agentii de turism, sincer, nu am retinut niciuna care sa imi dea senzatia ca ar domina piata locala. Ca si prezenta a vizitatorilor, aceasta nu cred ca a depasit 5 mii de vizitatori desi intrarea a fost free, lucru cu care personal nu sunt de acord pentru ca nu ofera nicio valoare unui astfel de eveniment. Evident, nu au lipsit nici acolo vanatorii de maculatura sau de promotionale insa obisnuit cu ei si in Romania nu ii pot trece la puncte slabe:).

Una peste alta, targul a parut cam ca al nostru atunci cand se desfasura la Palatul Parlamentului in editie de iarna insa cu mai putini expozanti si vizitatori. In rest, in 4 zile cat am stat acolo nu am reusit sa vad decat o singura agentie de turism si aia cu un visual invechit iar din cate mi-am putut da seama, este destul de greu sa incerci sa le vinzi bulgarilor vacante outgoing in conditiile in care litoralul lor este destul de dezvoltat iar puterea lor de consum este putin mai limitata decat a noastra. Nu acelasi lucru il pot spune despre piata de corporate care reprezinta un potential bun ce merita incercat si exploatat.

Credit foto: unsplash.com

Tags : eveniment in turismmadalin mancilaspecialisti in turismtarg de turism
Madalin Mancila

The author Madalin Mancila

Always forward! Email: madalin@turismmarket.com

5 Comments

Leave a Response