Atunci cand iti schimbi cariera

capturing-the-human-heart-TrhLCn1abMU-unsplash

Te gandesti ca piata bancara nu mai este atractiva, mai ales ca se anunta concedieri masive, ai epuizat subiectele si rabdarea ca si jurnalist de profesie sau dupa ani de zile petrecuti pe un vas de croaziera ai decis sa ramai in tara si sa iti incepi o cariera intr-o munca de birou…

Sau te gandesti ca turismul nu e chiar asa de grozav, sa fii agent de turism poate fi plictisitor, poti sa nu catsigi cat ai crezut, poate nu vizitezi chiar toate capitalele din Europa, clientii nu sunt dintre cei mai simpatici sau pur si simplu chiar le-ai facut pe toate si nu mai ai unde sa cresti…

Atunci te bate gandul sa iti schimbi cariera, domeniul in care profesezi.

Ai griija sa stii si sa fii sigur pe ceea ce vrei sa faci: daca nu esti 100% sigur, atunci pastreaza pentru inca o perioada locul de munca pe care-l ai si lucreaza in paralel la descoperirea talentelor din tine. Nu sunt nici momentul (anul 2013) si nici locul (Romania) potrivite pentru a o lua de la 0 daca nu ai veleitati si idei grozave de antreprenor. Nu fa acest pas doar pentru ca ai adunat cateva frustrari sau pentru ca domeniul tau de activitate nu arata prea roz sau pentru ca vrei sa castigi mai multi bani. Schimbi cariera, o iei de la 0, cu bani, cu asteptari, cu cunostinte.

Daca se poate, economiseste niste bani inainte de a schimba macazul. In domeniul in care esti acum, daca ai experienta si esti bine ancorat, nu pot aparea mari surprise si iti poti face niste planuri, inclusiv financiare. Schimband ceea ce ai pe ceva nou, trebuie sa fii acoperit. Poate sa ai bani de platit vreo 3 luni facturile.

Dezvolta-ti anturajul si relatiile in alt sens decat o faceai pana acum. Avem tendinta fireasca sa adaugam pe retelele de socializare persoanele din anturajul nostru, din domeniul nostru de activitate. Acum lucrurile se schimba: daca pana acum aveam in lista de facebook pe toti agentii de turism pe care i-am cunoscut in infotripuri, de maine ar trebui sa am toti pictorii contemporani, proprietarii de galerii de arta – pentru ca vizezi sa devii pictor – sau mamici in devenire pentru ca vei lucra intr-un magazine de haine de lux pentru bebelusi.

Am cunsocut in ultima vreme persoane care vor sa plece din agentiile in care sunt pentru ca s-au plafonat. E perfect legitim si ii ajut sa o faca. Imi pare rau insa de cei care se gandesc sa se angajeze in alte domenii, din pacate nu stralucite. Ma refer aici la oameni de valoare din turism (agenti si manageri cu experienta, care, apropos de toate discutiile de pe facebook, infotripisti etc, pot cere cu mare usurinta si legitimitate taxa de consultanta in turism 🙂 )

De aceea m-am gandit sa scriu acste randuri.

Promit sa va ascult si sa va dau solutii inainte de a parasi cu usurinta aceasta industrie!

Credit foto: unsplash.com

Tags: cariera in turismOana Diaconu Tigauspecialisti in turism

3 Comentarii

  1. Si unde sa se duca!
    Eu cred ca ar trebui sa tina cu dintii de locul de munca!
    Sa vorbeasca cu sefiiblor,ce nu le convine,dar sa nu faca pasi gresiti!

Leave a Reply