Unde petrec romanii Sarbatorile

logo_rumania

Un studiu extrem de recent facut de catre cei de la Mednet Marketing Research, realizat pe un eşantion reprezentativ pentru Bucureşti şi oraşele cu peste 100.000 locuitori, în perioada 23 – 29 noiembrie 2012 unde au fost intervievate telefonic 800 persoane cu vârsta cuprinsă în intervalul 18 – 65 ani, ne arata urmatoarele.

În ceea ce priveşte călătoriile/excursiile organizate în perioada Sărbătorilor de Iarnă, în jur de 12% dintre persoanele intervievate au alocat buget pentru acest tip de cheltuieli, suma medie fiind de 1384,17 lei (comparativ cu 1.332,41 în 2011, 1.351,79 lei în 2010 și 1.312,50 lei în 2009). Observam deci, o mica crestere a bugetului de travel cu ocazia Sarbatorilor din acest an dar nesemnificativ totusi in raport cu cresterile la care se raporteaza operatorii de turism la fiecare sezon.

Foarte important de retinut din acest studiu care nu are la baza doar turismul ci comportamentul de consum al romanului in general cu ocazia Sarbatorilor, este ca turismul nu se afla nici pe departe in topul cheltuielilor. Acestea sunt orientate mai mult spre articolele de îmbrăcăminte/încălţăminte (47,9%), cosmetice/parfumuri (33,4%), jucării (33,2%), ciocolată/ cafea (28,8%) etc.

Partea interesanta insa care imi confirma niste banuieli mai vechi vine de la raspunsurile intrebarii “Unde intentionati sa petreceti Revelionul anul acesta?”

91.6% dintre respondenți intenționează să-l petreacă în țară, în timp ce numai 3,8% vor pleca în străinătate

Incredibil cat de mare este potentialul turismului intern chiar si in conditiile in care dintre cei 91,6% doar 7,5% vor petrece într-o stațiune montană/balneară. Marea majoritate (78,6%) vor sărbători acasă, în propria locuință sau în locuința prietenilor/rudelor si numai 12,3% dintre aceștia vor merge la un restaurant/club.

Destul de trist dar asta este adevarul. Romania se afla inca in criza iar calatoritul se afla cam ultimul pe lista hobby-urilor ce merita finantate.

Cu speranta unui 2013 mai bun din toate punctele de vedere, va multumesc pentru atentie si astept comentariile voastre.

Madalin Mancila

autor Madalin Mancila

Always forward! Email: madalin@turismmarket.com
Tags: madalin mancilaRomaniaspecialisti in turism

2 Comentarii

  1. Si eu fac parte din categoria celor care vor sta acasa, dintr-un singur considerent: costul exagerat al pachetelor de Sarbatori. Si anul trecut am stat acasa, nu mi-a prea convenit, dar imediat pe 2 sau pe 3 am plecat o saptamana la Baile Herculane si a fost mult mai ok asa. E mai ieftin, mai liber, mai bine din orice punct de vedere. De ce sa dau o gramada de bani cand fix de Sarbatori, pentru 2-3 zile, cand cu aceeasi bani pot sa sarbatoresc, cu putina intarziere, cateva zile mai incolo? Daca as avea resurse financiare nelimitate, as merge in ambele perioade, dar asa nici nu renunt la turismul intern, dar il consum “cu cap”.

Leave a Reply