KLM preia modelul low cost

waldemar-brandt-hD_xez_q2og-unsplash

De cateva zile, KLM  a lansat un comunicat prin care anunta noua politica de preturi incepand din luna aprilie, motivand schimbarea comportamentului clientilor. In ce consta aceasta noua politica tarifara?

Incepand cu 23 aprilie, pasagerii din clasa Economic vor plati 15 euro per bagaj de cala pentru destinatiile europene. KLM Royal Dutch Airlines va introduce o noua politica de personalizare a preturilor prin care separa pretul bagajului de cel al biletului. sursa DailyBusiness

Mai concret, asa cum am mai spus intr-un articol anterior, iata cum trend-ul low cost forteaza companiile traditionale sa ia masuri privind politica de preturi. Evident ca in cazul de fata, KLM va ieftini putin biletele pentru a diferentia sau justifica suplimentul pentru bagajul de cala si mai ales pentru a ramane competitiv in piata.

Personal calatoresc foarte putin cu bagaj de cala, asa ca pe mine ma avantajeaza aceasta politica de scadere a tarifului de baza, mai ales in conditiile in care optez intotdeauna pentru o companie traditionala.

Ca si strategie generala, este clar faptul ca politica companiilor low cost reprezinta un model de urmat din ce in ce mai mult si asta pentru ca abordarea lor este mult mai orientata catre clientul direct  fata de companiile de linie care sunt orientate mai mult catre agentiile de turism.

In orice caz, presiunea pe care o pune consumatorul pe agentiile de turism, presiune venita in urma tarifelor mai mici din zona low cost, este atat de mare incat vrei sau nu, trebuie sa vinzi ceea ce isi doreste clientul. Astfel, apar situatii si noi politici tarifare care incearca sa contracareze aceasta presiune.

Personal, consider ca atat in cazul companiilor aeriene dar si mai ales in cazul agentiilor de turism, pretul conteaza cel mai mult in aceasta perioada dificila, din pacate, iar cei care se bazau mai mult pe retele de revanzatori sunt tot mai mult pusi sub presiune de cei care targeteaza clientii directi cu preturi cat mai mici. Aceasta presiune vine odata de la tarifele aflate in general sub pretul pietei si mai ales din partea clientilor care creeaza cere pe acestea, presand astfel revanzatorul sa vanda acele produse indiferent de calitatea lor.

Una peste alta, important e ca piata sa-si pastreze un echilibru cat mai stabil posibil sperand in acelasi timp in educarea clientilor spre calitate in detrimentul preturilor suspect de mici.

Credit foto: unsplash.com

Madalin Mancila

autor Madalin Mancila

Always forward! Email: madalin@turismmarket.com
Tags: companii de turismmadalin mancilaspecialisti in turism

6 Comentarii

  1. Noua Regula este valabila :
   For European KLM flights booked on or after 22 April 2013
   we will introduce a fee for checking in a bag.
   Deci ce e cumparat inainte are inclus bagajul de cala…

   European flights booked before 22 April 2013** – 1 item of check-in baggage*, each max. 23 kg (50.5 lbs), max. 158 cm (62 inches) l + w + h

 1. Trebuie sa intelegem ca e vorba de cursele relativ scurte – cele intracontinentale. Doar la acestea se aplica taxa suplimentara de bagaj de cala! 😉

  Cele intercontinentale chiar daca au segment intracontinental, au bagaj inclus!

  Si in plus, ca membru Flying Blue ai ocazia sa scapi de taxa!

  Iata cum poti deveni membru FLYING BLUE – gratuit:

  https://www.klm.com/travel/ro_en/apps/myaccount/myahome.htm#/passage/account/common/registerFlyingBlueMember.htm?

  Pana la urma modelul este cel de SMART FLYING (NU neaparat low cost).

  Partea plina a paharului este ca asteptam tarife mai bune pt aceste zboruri. Si numai cei care au neaparat nevoie de bagaj de cala vor avea de platit taxa. In caz ca nu sunt membri Flying Blue 😉

  Ideea ar fi:

  De ce sa platesti OBLIGATORIU ceva ce nu ai neaparat nevoie?
  Poate intracontinental, nu ai nevoie de bagaj de cala.
  Pt KLM exista costuri pt orice greutate in plus in avion! Deci, iti da dreptul sa platesti MAI PUTIN – daca NU ai bagaj de cala!

  For European KLM flights booked on or after 22 April 2013 we will charge a fee for checking in a first bag – in Economy Class and for some travellers only

  NU e vorba de LOW COST ci de SMART FLYING!

  Adica: Why pay for something you don’t use?
  Extra options such as our extra comfortable seat types you have the choice to reserve, so we can keep our ticket prices nice and lean.

  For many tickets, we will create attractive price offers for flights to lots more European destinations. And give you even more choice to only pay for what you need

  TENDINTA in PIATA este ca AIRLINE_urile mari sa faca zboruri lungi, INTER continentale, iar pt zborurile scurte, INTER continentale sa isi dezvolte si lansee divizii oarecum low cost!

  Vezi AIR FRANCE si HOP, Lufthansa si AirBerlin etc

  Își reorganizeaza activitatea! iau in calcul noi centre de profit si pierderi, noi strategii specifice si obiective diferite.

  Piața dicteaza nevoia de schimbare si repozitionare!

  Important este ca noi, agenti, consultanti sau calatori… sa învățăm si noi sa profitat cat putem

Leave a Reply