Co-crearea planului de marketing al unei destinatii. Insula La Palma

nick-karvounis-8PR1tT9UmmU-unsplash

In articolul anterior, Web 2.0 – de la promovare la co-creare, vorbeam despre procesul de co-creare a serviciilor si produselor turistice prin intermediul instrumentelor oferite de Web 2.0.

In articolul de astazi, voi prezenta cazul insulei La Palma, al carei plan de marketing a fost creat in 2008 cu participarea tuturor integratorilor sistemului turistic din insula.

La ce te gandesti cand ti se vorbeste despre insulele Canare? Soare, plaje frumoase cu nisip fin. Cel putin la asta se gandeau turistii care veneau in mica insula La Palma. Dar acestia ramaneau dezamagiti, pentru ca in aceasta insula relieful este abrupt si plajele nu sunt dintre cele mai frumoase din insulele Canare. Dar in schimb aceasta insula, are alte resurse turistice.

La Palma este o insula din Oceanul Atlantic, apartinand arhipeleagului Canare, cu capitala in Santa Cruz de La Palma. In 2002 insula a fost declarata Rezervatie de Biosfera de catre UNESCO si tot aici se afla cel mai mare telescop din Europa. O insula perfecta pentru tursimul activ si pentru iubitorii de astronomie.

Cum numarul de turisti era destul de mic si satisfactia lor in ceea ce priveste plajele si serviciile erau reduse, guvernul a decis ca era nevoie de o schimbare.

In 2008, l-au contactat pe Tirso Maldonado, partener-fondator al grupului Socialtec. El le-a propus crearea unui nou plan de marketing si stabilirea de obiective si actiuni atat online cat si offline.

Procesul elaborarii planului de marketing a constat in:

1. Workshpuri cu diferitele entitati publice si firme private din insula (agentii, hoteluri, etc.). Tirso Maldonado i-a invatat pe acestia importanta noilor instrumente Web 2.0 si cum sa le foloseasca. I-a invatat cum sa foloseasca un Wiki pentru a colabora in proiecte. A creat unul pentru planul de marketing, si pe baza unui Index, toti au colaborat, la identificare resurselor insulei, a clientilor actuali si potentiali, definirea produselor, serviciilor si definirea strategiei. Wiki-ul utilizat a fost acesta, pe care vi-l recomand. Astfel entitatile publice au descoperit ca se facea o risipa de resurse, pentru ca erau cazuri in care mai multe entitati foloseau resurse pentru a face acelasi lucru (Exemplu: studii despre traseele turistice din insula).

2. Vizite la diferitele atractii turistice si la birourile de informare turistica. In timpul acestor vizite s-a identificat: ca nu exista informatii despre unde se pot gasi echipamente pentru drumetii si alte activitati (nici macar din partea localnicilor) si ca informatorii de la birouri sunt slab formati. Cand au intrebat la biroul de turism in ce consista turismul “stelelor”, raspunsul a fost “Aici, in La Palma, avem un cer foarte frumos”. Desi in acel birou existau brosuri in care se especifica acest tip de turism.

Astfel s-a decis sa se puna in aplicare urmatoarele actiuni:
• Axarea insulei pe turismul activ, promovarea parcurilor naturale, a turismului “stelelor” si gastronomiei. Promovarea acestor tipuri de turism in pagina Web oficiala . Si desigur, formarea personalului de la birourile de informare turistica.
• Crearea unei comunitati online, in care atat turistii pot intra in contact cu localnicii si firmele de turism din insula pentru a-si organiza singuri calatoria sau pentru a afla informatii pe care nu le gasesti intr-o pagina Web oficiala sau la o agentie de turism (locuri interesante nefrecventate de turisti, restaurante cu mancare traditionala, evenimentele din insula, etc.).

Este interesant sa vizitati in acest moment pagina Web oficiala a insulei pentru ca in curand aceasta se va schimba intr-o varianta mai moderna a site-urilor Web pentru destinatii. In articolul viitor am sa vorbesc despre noutatile din acest domeniu.

Credit foto: unsplash.com

Tags: co-creareInsulele CanareLa Palmapiata de turismresurse turisticeRezervatia biosfereispaniaspecialisti in turismturismturism activturism marketUNESCOVasilica Margalinaweb 2.0Wiki

10 Comentarii

 1. Un articol cu informatii destul de complete. Cred pagina web a Insulei si tot acest proiect poate fi un exemplu de promovare a oraselor din tara noastra.Mult succes !

 2. Sunt, de acord cu tine Alex, ca acesta poate fi un exemplu de promovare pentru destinatiile din tara noastra. Am informatii destul de complete, pentru ca am cunoscut detaliile de la liderul proiectului, Tirso Maldonado, si am avut norocul sa fiu pentru scurt timp administratorul comunitatii online La Palma. Din pacate aceasta comunitatea online nu a avut un suport suficient din partea autoritatilor publice si rezultatele au fost mult sub ce se putea obtine. Sper macar ca guvernul din La Palma sa sustina mult mai mult noua pagina Web. Totusi faptul ca au reusit sa se reuneasca toti agentii din industrie si sa creeze acest plan de marketing.

 3. In afara de faptul ca proiectul este un model pentru promovarea unei destinatii de la noi, ne-ai oferit informatii utile pentru noi,agentii de turism, pentru care iti multumesc. In masura in care vor aparea zboruri cu plecare din regiunea Moldova(chiar si cu 1 escala), voi promova vacantele in aceasta interesanta insula si voi reveni cu impresiile si rezultatele mele.

  1. Da, este o insula care este interesant de vizitat. Din pacate zborurile spre Santa Cruz de La Palma sunt scumpe :(. Poate daca se face vreo rezervare pana in anumita tara sau alta insula din Canare , cum ar fi Tenerife, si de acolo alta rezervare, chiar si cu companii diferite. Ar fi foarte interesant sa-ti cunoastem impresiile si daca sunt persoane interesate sa faca o calatorie acolo si sunt interesati de turismul “stelelor” cunosc pe cineva care organizeaza activitati nocturne, observarea stelelor cu telescoape si interpretarea lor si iti pot da contactul http://www.astrotour.es/in/in_index.php

 4. Pai sa stii ca turismul “stelelor” mi-a atras atentia, e ceva diferit..iar imaginea cu plaja plina de palmieri e speciala. Multumesc frumos pentru contact. O seara frumoasa !

 5. In La Palma se poate ajunge din Tenerife cu Binter Canarias. Companie aeriana care zboara intre insule, dar si in Maroc, Madeira si Cabo Verde.

  Sau pe apa cu Fred Olsen.

  Preturile pot varia in jurul a 100euro dus-intors.

Leave a Reply