5 principii pentru a reusi pe Facebook – impartasite de Eric Edge la OMExpo

Intre 24 si 25 aprilie a avut loc la Madrid, targul de marketing online, OMExpo, la care participa in fiecare an marile companii de Internet si Marketing din intreaga lume. Cum pe 24 aprilie, printre speakerii de la targ apareau cei de la Facebook, LinkedIn si Twitter am facut tot posibilul ca sa fiu prezenta.

Ca in fiecare an cei de la Facebook nu dezamagesc cu prezentarile lor. Iar in acest an, Eric Edge, Head of Marketing Communications EMEA al Facebook, a dezvaluit cele 5 principii considerate de el esentiale pentru a a avea success pe aceasta retea de socializare.

Eric si-a inceput prezentarea spunand desi in ziua de azi este mai greu sa atragi atentia consumatorilor, din cauza cantitatii mari de mesaje de publicitate la care sunt expusi zilnic, este mult mai usor sa ajungi la ei la o scara masiva datorita telefonului mobil. In opinia lui au avut loc trei mari schimbari in comunicare:

  • Intrerupere -Conectare: In prezent brandurile trebuie sa conecteze cu conumatori, in acelasi mod in care acestia o fac cu prietenii si familia.
  • Cautare -Descoperire: Daca inainte oamenii cautau informatii despre lucruri pe care le cunosteau dinainte, acum, datorita internetului, ei descopera lucruri pe care nu le-au mai cautat pana acum.
  • Heavy weight -Light weight: De la interactiunea cu un grup mare s-a trecut la conectarea cu persoane.

Desigur a dat si niste cifre ale Facebook: peste un miliard de utilizatori, 5,5 miliarde de povestiri sunt impartasite in fiecare zi, 180 de milioanes de impresii in news feed (Noutati). Dar a dat urmatorul sfat: “Don’t let numbers to disrupt you, tell stories, connect with people” (Nu lasa numerele sa te perturbe, spune povesti, conecteaza cu oamenii).

Eric a continuat cu cele 5 principii pentru a reusi pe Facebook, dand cele mai exemplele despre care se vorbeste acum cel mai mult la marile evenimente internationale de marketing si cateva exemple din Spania.

  • Fii autentic. Adica continutul paginii tale de Facebook trebuie sa fie adaptat brandului tau si sa fie autentic. Si aici a dat exemplul paginii de Facebook al brandului spaniol de hoteluri Me by Melia, ale carui poze cu tineri band un coktail cu prietenii pe plaja si distrandu-se in hotelurile ale, arata experiente care nu ar putea fi traite in alta parte.
  • Fii util. Trebuie sa dai oamenilor ceva de facut. De exemplu, aplicatia Nike + Running App prin intermediul careia poti spune prietenilor tai de pe Facebook ca in acel moment te afli intr-un parc si alergi. Desi poate tu alergi purtand un tricou Adidas, ceea ce vad prietenii pe Facebook este brandul Nike.
  • Fii distractiv (entertaining). Eric spune ca majoritatea clientilor Facebook dau gres in acest punct. Acestia incearca sa fie amuzanti spunand glume, urcand poze cu pisicute, ceva ce nu are nimic de-a face cu brandul lor. Si aici a dat exemplu de urmat Burger King Spania care intr-o campanie promitea ca daca pana in 21 aprilie ajunge la 250.000 de fani pe Facebook va oferi pe 26 aprilie cartofi prajiti gratis tuturor clientilor sai.
  • Fii prezent in timp util (timely) si relevant. Adica sa profiti de evenimente in timp real pentru a oferi ceva relevant. Trebuie sa muncesti in fiecare zi si suficient de rapid pentru a profita de oportunitati. Eric a dat doua exemple foarte faimoase in prezent, Kit Kat si Oreo. Kit Kat a profitat de saltul lui Felix Baumgartner, iar Oreo a profitat de oprirea curentului in timpul celebrei Superbowl si a postat pe Facebook si Twitter mesajul alaturat (vezi imaginea din stanga)
  • Asculta. Pe Facebook poti oferi Customer Service, sa muncesti zilnic pentru a-ti imbunatatii serviciile, sa faci crowdsourcing cu clientii, sa obtii idei. Eric a dat exemplul brandului de masini Citröen care a creat pe Facebook o aplicatie care permitea fanilor sai sa-si proiecteze propia masina, inainte ca brandul sa lanseze noul sau model de masina.

La finalul prezentarii sale Eric a vorbit despre masurarea rezultatelor pe Facebook si pe ce pune accent reteaua de socializare in masurare.

Potrivit lui Eric, masurarea corecta poate transforma complet actiunile pe Facebook. Nu sunt importante doar clicurile ci si corelatia. Un studiu Nielsen spune ca un click nu este echivalent cu o vanzare. Statisticile Facebook incearca sa arate: Reach (nº de impresii, clicuri, timp), Resonance (isi aminteste de anunt, a cumparat) si Reaction. Cel mai important sunt impresiile, deoarece 99% din vanzari vin de la persoane care nu au interactionat direct cu anuntul de publicitate, dar care l-au vazut.

Concluzia lui Eric a fost ca pentru a avea succes pe Facebook trebuie sa ai creativitate corecta a mesajului, arta si stiinta, investitie strategica si masurare.

Tags : social media in turismspecialisti in turismVasilica Margalina

Leave a Reply