Top 3 monumente antice ale lumii

capturing-the-human-heart-TrhLCn1abMU-unsplash

Gasim astazi in lume nenumarate monumente construite in timpuri stravechi. Majoritatea acestora au fost construite pentru a onora anumiti zei sau alte figuri religioase. Pana in prezent, toate monumentele descoperite au fost studiate de oameni de stiinta, insa pentru unele dintre ele inca nu este clar motivul pentru care au fost construite.

Dintre toate monumentele antice ce au dainuit veacuri intregi, am alcatuit un top 3:

1. Sfinxul din Gizeh

Sfinxul este poate cel mai cunoscut monument antic. Amintindu-ti de el, gandurile te poarta catre indepartatul Egipt. Nu poti sa nu te gandesti la piramide, la faraoni si la stilul de viata mult avansat din acele vremuri.

Sfinxul este considerat a fi cel mai mare monument de acest gen, avand o lungime de 24o m, o inaltime de 66 m si o latime de 20 m. Statuia este sculptata in roca de tip monolit iar misterul ce o inconjoara si astazi este faptul ca nu se stie exact cand a fost construita si nici de cine. Mai multi oameni de stiinta au spus ca Sfinxul din Giza a fost construit in vremea faraonului Khafra, insa nu s-a stabilit cu certitudine acest lucru. Constructia Sfinxului din Giza ramane unul din marile mistere ale lumii antice.

2. Stonehenge

Stonehenge este cel mai misterios monument de astazi. Inca din Evul Mediu istoricii iar apoi oamenii de stiinta l-au studiat si au dezbatut pe tema lui. Aflat in Anglia, Stonehenge este un monument neolitic format din 4 cercuri concentrice construite din piatra. Se spune ca monumentul dateaza inca din anul 2500 i.Hr., iar misterul ce il inconjoara consta in faptul ca inca nu s-a stabilit cu exactitate la ce folosea acest monument si nici nu se stie modul in care a fost construit. Modul de asezare al pietrelor de marimi impresionante ridica si astazi semne de intrebare: monumentul este format din pite asezare vertical, iar deasupra lor se gasesc niste pietre aproximativ de aceeasi marime asezate orizontal. Cum au fost acestea din urma asezate ramane sa se stabileasca in viitor. Si asta numai daca va fi descoperit adevaratul secret de la Stonehenge.

3. Statuile “moai” din Insula Pastelui

Insula Pastelui, teritoriu special la statului Chile, se afla in sud – estul Oceanului Pacific, in cel mai sud-estic punct al triunghiului polinezian. Insula este cunoscuta mai ales celor 887 statui numite “moai”. Insula Pastelui sau ” Rapa Nui” (nume polinezian) este patrimoniu UNESCO, iar mare parte a acesteia este declarata parc national.

Statuile infatiseaza niste figuri umane si au dimensiuni foarte mari. Se crede ca ele au fost construite de primii locuitori ai insulei, in perioada 1250 – 1500 d.Hr. Dintre cele 887 statui construite initial, astazi mai gasim doar 394. Cea mai mare dintre ele are 30 m inaltime si aproximativ 70 de tone. Faptul ca au fost mutate si asezate in pozitia in care se gasesc astazi este clar, insa modul in care au fost transportate aceste statui ramane si astazi un mister.

Credit foto: unsplash.com

Carmina Nitescu

autor Carmina Nitescu

Fac consultanță de business, marketing, comunicare și social media pentru companiile de turism, sunt trainer, coach și organizator de evenimente tematice. Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com
Tags: AngliaCarmina NitescuChileEgiptInsula Pasteluimonumentepatrimoniu UNESCORapa NuiSfinxul din Gizehstatuile moaiStonehenge

2 Comentarii

  1. Draga Carmina, imi place cum arata site-ul, la prima vedere. Voi incerca sa vad si ce contine si revin.
    Succes!

  2. Pingback: Carmina Nitescu |

Leave a Reply