Pergamon, orasul pergamentului

Temple-of-Trajan

Astazi am fost tare nostalgica. Mi-am amintit de numeroasele vacante in Turcia si micile descoperiri pe care le-am facut in fiecare zona pe care am vizitat-o.

Cel mai mult mi-a placut zona Bergama. Nu stiu daca ai auzit vreodata de Bergama, insa acesta este astazi un orasel destul de bine dezvoltat. Totodata, este un oras plin de istorie unde am avut impresia la fiecare pas ca voi descoperi ceva nou, ceva nemaivazut 🙂

Aflata pe Coasta Egeeana a Turciei, Bergama este celebra pentru monumentele sale antice dar si pentru faptul ca aici s-a inventat pergamentul. Aici se poate vizita: Asklepion (Sanatoriul), Acropole, Zidurile, Agora, Templul Atenei, Templul lui Dionysos, Palatele regilor, Arsenalul, Biblioteca (peste 200 000 volume), Templul lui Traian, Teatrul (10 000 locuri), Altarul lui Zeus (frizele monumentale ale Templului lui Zeus pot fi vazute astazi la Muzeul Pergamon din Berlin, unde au fost duse dupa ce cetatea a fost descoperită de arheologii germani), Bazilica Rosie (Serapeion) si Muzeul de Arheologie si Etnografie.

Cele mai importante monumente arhitectutale se afla pe Acropole, in partea de est a orasului. Aceasta este cea mai frumoasa parte a Pergamon-ului pentru mine. Aflat pe o colina, de pe Acropole vezi intreaga zona. Respiri adanc si daca este suficient de liniste iti poti imagina cum era acea zona acum cateva secole. Am avut ocazia sa merg pe Acropole de mai multe ori. Cateodata era mare forfota datorita turistilor, iar alteori eram aproape singura pe toata intinderea aceea. A fost o adevarata calatorie in trecut momentul in care am realizat ca sunt singura si pot merge pe unde vreau 🙂

Orasul a avut perioada sa de aur pana in secolul III d.Hr. Dupa ce a fost inventat pergamentul, a fost construita o biblioteca ce avea peste 200 000 volume. Astfel, Pergamon a devenit unul dintre centrele culturale ale Imperiului Roman (facand concurenta Alexandriei).

Asklepion (Sanatoriul) a fost unul dintre primele spitale din istorie. Acesta este asezat in vestul orasului. A fost un mare centru al culturii, artei si medicinei.

Desi se crede ca Asklepion a fost fondat de Galinus, marele fizician al antichitatii, centrul medical a fost dedicat lui Asklepios, zeul medicinei. Simbolul sarpelui, care era si simbolul lui Asklepion ulterior devenind simbolul medicinei, este prezent la intrarea fostului spital, pe Via Tecta (drumul sacru).

Asklepion a fost si centrul de cura termala al vechiului Pergamon. Stramos al localitatilor balneare din zilele noastre, Asklepion era impodobit cu o colonada care ducea catre izvoarele termale.

Sanatoriul era dotat si cu un teatru si cu o biblioteca (aici se faceau cure de somn, dupa care se interpretau visele pacientilor). Tot aici gasim si fostul tunel de psihoterapie si o policlinica.

Basilica Rosie (Serapeion): acest mare templu a fost construit in secolul II d.Hr, in vremea lui Hadrian. Este construit din caramida rosie si dedicat zeului egiptean Serapis. Templul a fost convertit intr-o biserica dupa aparitia crestinismului si dedicat lui Sf.Paul.

Muzeul de Arheologie si Etnografie se afla in centrul orasului. Este un muzeu micut dar merita vazut pentru a completa vizita la Pergamon. Muzeul a fost deschis in 1936 si este impartit in doua partit: partea arheologica si cea etnografica. Acesta este primul muzeu etnografic deschis in Turcia.

Calatorie placuta in istoria acestui frumos oras!

Credit foto: arhiva personala

Carmina Nitescu

autor Carmina Nitescu

Fac consultanță de business, marketing, comunicare și social media pentru companiile de turism, sunt trainer, coach și organizator de evenimente tematice. Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com
Tags: AcropoleBergamaCarmina NitescuistoriepergamentPergamonTurcia

2 Comentarii

  1. Pingback: Carmina Nitescu |

Leave a Reply