Cetatile Transilvaniei, comori nepretuite ale Romaniei

sighisoara

Transilvania este una dintre cele mai intinse si mai frumoase zone ale Romaniei. Este o zona incarcata de istorie, o zona in care inca ne mai putem intalni cu traditiile si obiceiurile fiecărui loc in parte.

In această zona intalnim si astazi influente ale celor ce au trait pe aceste meleaguri acum sute de ani. Toate acestea au dus la crearea Transilvaniei asa cum o avem astazi, plina de frumusete si totodata de mister.

In Transilvania gasim astazi o multime de castele, cetati si biserici fortificate, fiecare dintre ele reprezentand o perioada importanta a istoriei. Astfel, enumar numai cateva dintre orasele si obiectivele de interes turistic ce le potii vizita aici: orasele Brasov si Sibiu sunt cele mai bine reprezentate din punct de vedere istoric si architectural; cetatea Sighisoara este un veritabil oras medieval; cetatile Rasnov, Rupea, Deva, Medias, Cisnadie, Cisnadioara, Rupea, Biertan sunt doar cele mai cunoscute cetati ale zonei; Castelul Bran si Castelul Corvinestilor sunt 2 dintre cele mai frumoase castele ale Romaniei.

Dintre toate acestea, voi prezenta in continuare 2 dintre cetatile cele mai importante ale Romaniei: Cetatea Sighisoara si Cetatea Rasnov.

Cetatea Sighisoara
Cetatea Sighisoarei a fost intemeiata in secolul al XIII-lea si este singura cetate medievala inca locuită din sud – estul Europei. A fost cunoscuta de-a lungul timpului sub denumirea de Schassburg (sau Săghişoara)si si-a pastrat pana astazi atat istoria cat si misterul si frumusetea.

Pentru a te bucura de intreaga splendoare a cetatii trebuie sa petreci cel putin o zi aici. Poti incepe dimineata cu un mic dejun luat la una din terasele situate in Piata Cetatii. Aici, in Piata Cetatii, poti simti cum se traia in trecut deoarece arhitectura cetatii este aproape la fel cu cea de acum cateva sute de ani, iar atmosfera este cea de cetate veche, simpla si linistita. S-au pastrat zidurile cetatii, turnurile, majoritatea cladirilor din cetate fiind bine intretinute. Sighisoara este un festival de culoare, mai ales daca vizita ta se nimereste in perioada targurilor sau evenimentelor ce au loc aici de mai multe ori pe an.

Simbolul Cetatii si principalul punct de interes este Turnul cu Ceas, turn construit pentru a apara poarta principala a cetatii. Turnul a primit aceasta denumire datorită ceasului cu figurine ce este asezat aici. Turnul are 64 m inaltime si, din 1898, adaposteste Muzeul de istorie al Sighisoarei.

Pe langa Turnul cu Ceas, Biserica din Deal, celelalte turnuri si bastioane (turnul Fierarilor, Turnul Tabacarilor, Turnul Cizmarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Franghierilor, Turnul Macelarilor, Turnul Cojocarilor, Turnul Cositorarilor), in cetate se mai poate vizita Scara Scolarilor, o scara unica in cetate.

Totodata, te vei putea plimba pe stradutele cetatii si vei intampina pe drum printi si printese, vrajitoare sau chiar cavaleri si garzi ale imparatului pentru ca la Sighisoara se organizeaza frecvent diverse momente speciale pentru vizitatori cum ar fi povesti puse in scena chiar in Piata Cetatii sau diferite concursuri si alte festivitati.

Pe scurt, punctele de interes aflate in cetate sunt:
* Turnul cu Ceas, simbol al cetatii; astazi muzeu de istorie al Sighisoarei
* Biserica din Deal- construita cu intermitente din 1345 pana in 1525, cladire reprezentativa a stilului gotic in Romania
* Piata Cetatii: situata chiar in centrul cetatii, aceasta esteinconjurata de cladiri ce dateaza din secolele XVII şi XVIII. Intreaga viata a oraşului se desfasura aici. Astazi Piata Cetatii gazduieste numeroase targuri si festivaluri, cel mai cunoscut fiind Festivalul ” Sighisoara Medievala”.
* Scara scolarilor (scara acoperita) a fost construita in 1662 pentru a facilita urcarea elevilor la Scoala din Deal si avea 300 de trepte.
* Casa Vlad Dracul: dateaza din secolele XIV- XV si se presupune ca intre anii 1431 si 1435 aici a trait principele Vlad Dracul , fiul lui Mircea cel Batran. Totodata, se spune ca aici a fost nascut, in 1431, Vlad Tepes, fiul principelui Vlad Dracul. Astazi Casa Vlad Dracul adaposteste un cunoscut restaurant, foarte apreciat de vizitatori.
* Casa Venetiana: dateaza din secolul XVI si este cunoscuta datorita ferestrelor duble ce imita stilul gotic venetian.
* Casa cu Cerb este situata in centrul cetatii si este denumita asa datorita picturii murale exterioare ce reprezinta un cerb in marime naturala, cu capul si trofeul montate pe zid. Astazi clădirea este centru cultural, hotel si restaurant.

Cetatea Rasnov
Aflata in judetul Brasov, Cetatea Rasnov va intampina de pe un varf stâncos si ofera o priveliste de neuitat.
Cetatea dateaza din secolul al XIII-lea, insa prima atestare documentara a fost in anul 1355. Astazi cetatea a fost renovata si este deschisa publicului. Datorita luminilor care o inconjoara, este aproape imposibil sa nu o observati, mai ales daca ajungi aici pe inserat.

Odata ajuns aici, vei vizita cetatea si vei descoperi cum traiau cei din trecut in aceasta zona.
Cetatea include o incinta mai mică, amplasata pe platoul dealului si una putin mai mare, ce coboară spre est. Accesul principal in cetate se facea prin latura de est, pe aceeasi latura fiind construit si un turn.

Pe langa vizitarea cetatii, nu ezita sa vizitezi si muzeul pentru ca vei descoperi multe lucruri interesante si aici.

Acestea sunt numai 2 dintre frumoasele cetati pe care le are Romania. Ele sunt adevarate comori si trebuie sa le pastram in continuare cu grija.

Pentru a descoperi si alte locuri pline de frumusete si istorie merita sa facii un tur al Romaniei, tur in care sa te pierzi efectiv in toate locatiile mai putin explorate pana acum. Cu siguranta vei descoperi multe alte edificii si vei avea bucuria de a gusta putin din istoria lor.

Carmina Nitescu

autor Carmina Nitescu

Fac consultanță de business, marketing, comunicare și social media pentru companiile de turism, sunt trainer, coach și organizator de evenimente tematice. Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com
Tags: Biserica din DealCarmina NitescuCastele si cetatiCetatea RasnovCetatea SighisoaraCetatile Transilvanieicomorile RomanieiistoriePiata CetatiiRasnovRomaniaScara ScolarilorSighisoaraTransilvaniaTurnul cu CeasVlad DraculVlad tepes

1 Comentariu

  1. Pingback: Carmina Nitescu |

Leave a Reply