Barcelona, capitala Cataloniei si orasul lui Gaudi

vitor-monteiro-jiAv24Lc3T0-unsplash

Barcelona, capitala Cataloniei, este binecunoscuta astazi de turistii din intreaga lume. Insa nu tot timpul a fost un oras atat de vizitat. Din 1992, cand orasul a fost gazda Jocurilor Olimpice lumea a inceput sa descopere din ce in ce mai mult frumusetea Barcelonei.

Asezata intr-o zona retrasa, Barcelona se bucura de o clima blanda, astfel ca poate fi vizitata in orice anotimp. Unul din lucrurile pe care trebuie neaparat sa le faci o data ce ai ajuns in Barcelona este o plimbare pe jos prin cartierele sale (cartierele se mai numesc si “barris”). Vei putea admira arhitectura unica a orasului si vei intelege de ce este atat de vizitat acest oras. Cladirile pe care le putem admira astazi sunt opera unor mari artisti.

Cel mai cunoscut dintre artistii care au impodobit orasul cu cladirile recunoscute in lumea intreaga este Gaudi. Opera sa cea mai graitoare este Catedrala Sagrada Familia. Constructia catedralei a fost si este in continuare controversata.

Sagrada Familia este perceputa ca un triumf al modernismului insa a fost conceputa ca un loc unde se ispasesc pacatele orasului modern. Ideea constructiei Catedralei a apartinut lui Josep Bocabella, iar primul arhitect, Francesc de Villar, a proiectat o biserica gotica. In 1883, proiectul a fost preluat de Gaudi si i s-a dat mana libera la constructia catedralei. Astfel, Gaudi a creat faimoasa Sagrada Familia, catedrala pe care nu a reusit sa o termine. La 10 ani de la moartea sa, in 1936, planurile de constructie ale catedralei au fost distruse intr-o revolta anarhista astfel incat astazi ne este imposibil sa stim cum ar fi aratat catedrala finalizata dupa planurile lui Gaudi.

In 1952 au fost reluate lucrarile la Sagrada Familia, iar construcia ar trebui finalizata pana in 2026, an in care se vor comemora 100 de ani de la moartea lui Gaudi.
Pe langa Sagrada Familia, Barcelona ofera o multime de alte locuri pe care trebuie sa le vezi: Muzeul Picasso este o alta atractie care atrage toata atentia vizitatorilor, Museu National d’Art de Catalunya(muzeul de arta ce prezinta un mileniu intreg de arta catalana si nord-europeana), Barri Gotic (cartierul gotic).

Las Ramblas, descrisa ca “cea mai frumoasa strada din lume” de catre scriitorul Somerset Maugham, este zona centrala a orasului. Las Ramblas se intinde pe 1,2 km si este cel mai vestit bulevard al Barcelonei. Gasesti aici numeroase cafenele, comedianti, magazine. O plimbare pe Las Ramblas te va purta in inima orasului si iti va oferi o imagine foarte vie a orasului.

Zona Eixample a fost construita la sfarsitul secolului XIX, perioada in care Barcelona s-a aflat in plina dezvoltare. Principalul arhitect al acestei zone este, bineinteles, Antoni Gaudi. Aici, pe langa capodopera sa, Sagrada Familia, Gaudi a construit numeroase cladiri cu forme si culori unice- de aici, orasul a luat denumirea de “oras al lui Gaudi”.

Ca sa iti faci o idee despre ce vei vedea atunci cand mergi in Barcelona iti recomand urmatorul video:

Credit foto: unsplash.com

Carmina Nitescu

autor Carmina Nitescu

Fac consultanță de business, marketing, comunicare și social media pentru companiile de turism, sunt trainer, coach și organizator de evenimente tematice. Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com
Tags: BarcelonaCarmina NitescuEixampleGaudiSagrada Familiaspania

2 Comentarii

  1. Pingback: Carmina Nitescu |

Leave a Reply